Ανδρόνικος Καντακουζηνός (γιος Δημητρίου Α΄)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανδρόνικος Καντακουζηνός
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ανδρόνικος Παλαιολόγος Καντακουζηνός (Ελληνικά)
Γέννηση14ος αιώνας
Θάνατος4  Ιουνίου 1453
Κωνσταντινούπολη
Αιτία θανάτουαποκεφαλισμός
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααξιωματικός
Οικογένεια
ΓονείςΔημήτριος Α΄ Καντακουζηνός
ΑδέλφιαΓεώργιος Καντακουζηνός
ΟικογένειαΟικογένεια Καντακουζηνών
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΜέγας Δομέστικος

Ο Ανδρόνικος Παλαιολόγος Καντακουζηνός (απεβ. 1453) ήταν μέγας δομέστικος, ο τελευταίος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ήταν παρών το 1453 στην Κωνσταντινούπολη στην άλωση και ήταν ένας από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Αυτοκρατορίας, που πέντε ημέρες μετά εκτέλεσε ο Μεχμέτ Β΄ των Οθωμανών[1].

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ούγκος Μπουζάκ, στη γενεαλογία της συζύγου του Καρόλας ντε Φλορύ, μικρανεψιάς του Ανδρόνικου, αναφέρει ότι ο Ανδρόνικος ήταν αδελφός του Γεωργίου και μάλλον γιος του Θεοδώρου Καντακουζηνού ευγενούς ή ίσως του Δημητρίου Α΄ Καντακουζηνού.

Ο Ανδρόνικος ήταν μεταξύ αυτών που συμβούλευσαν τον Κωνσταντίνο ΙΑ΄ Παλαιολόγο να νυμφευτεί ως τρίτη σύζυγό του την Άννα Μεγάλων Κομνηνών, κόρη του Δαυίδ της Τραπεζούντας, αντί για τη Μάρα Μπράνκοβιτς, κόρη του Γεωργίου δεσπότη της Σερβίας[2]. Το όνομά του υπάρχει στη συμφωνία μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Βενετίας που συνήφθη τον Απρίλιο του 1448, ως αντικαταστάτης του Δημητρίου Καντακουζηνού που ασθένησε[3].

Μάλλον ταυτίζεται με τον Καντακουζηνό μέγα δομέστικο, που ο Ιωάννης Η΄ Παλαιολόγος έστειλε το φθινόπωρο του 1436 για να πείσει τους Σέρβους να στείλουν αντιπροσωπεία στη Σύνοδο της Φερράρας-Φλωρεντίας για την Ένωση των Εκκλησιών. Ο ιστορικός Συλβέστερ Συρόπουλος περιγράφει τον άνδρα ως κουνιάδο του δεσπότη της Σερβίας· πράγματι η αδελφή του Ανδρόνικου, η Ειρήνη είχε παντρευτεί τον Γεώργιο Μπράνκοβιτς δεσπότη της Σερβίας[3]. Η Εκκλησία της Σερβίας αρνήθηκε να συμμετάσχει στη Σύνοδο. Αν η ταύτιση είναι σωστή, αυτό εξηγεί το γιατί ο Ανδρόνικος αντιτέθηκε στην πρόταση γάμου του Κωνσταντίνου ΙΑ΄ με τη Μάρα Μπράνκοβιτς.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τη σύζυγό του είχε:

  • έναν γιο, που νυμφεύτηκε την κόρη του Λουκά Νοταρά μεγάλου δουκός. Ο ιστορικός Μιχαήλ Δούκας περιγράφει πώς ο νεαρός Καντακουζηνός και ο πεθερός του εκτελέστηκαν μετά την άλωση[4].

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Donald M. Nicol, The Byzantine Family of Kantakouzenos (Cantacuzenus) ca. 1100-1460: a Genealogical and Prosopographical Study (Washington, DC: Dumbarton Oaks, 1968), pp. 179f
  2. George Sphrantzes, 32.7, translated in Marios Philippides, The Fall of the Byzantine Empire: A Chronicle by George Sphrantzes, 1401-1477 (Amherst: University of Massachusetts, 1980), p. 63
  3. 3,0 3,1 Nicol, Byzantine Family, p. 180
  4. Nicol, Byzantine Family, pp. 180f. However, Nicol has backed away from this identification of Andronikos' and George's father; see his "The Byzantine Family of Kantakouzenos: Some Addenda and Corrigenda", Dumbarton Oaks Papers, 27 (1973), pp. 312f
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Andronikos Palaiologos Kantakouzenos της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).