Ανδρέας Πιτσιλλίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ανδρέας Πιτσιλλίδης
Ευρωβουλευτής
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση 9 Ιουνίου 1977 (1977-06-09) (41 ετών)
Λευκωσία, Κύπρος
Εθνικότητα Ελληνική
Υπηκοότητα Κύπρος
Πολιτικό κόμμα Δημοκρατικός Συναγερμός
Σπουδές

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Επάγγελμα Θεολόγος
Πολιτικός
Θρήσκευμα Χριστιανός Ορθόδοξος
Ιστοσελίδα www.andreaspitsillidis.com

Ο Ανδρέας Πιτσιλλίδης είναι ένας Κύπριος θεολόγος, πολιτικός και ευρωβουλευτής του ΕΛΚ (Δημοκρατικός Συναγερμός ΔΗΣΥ. Γεννήθηκε στη Λευκωσία τον Ιούνιο του 1977 και κατάγεται από το Παλαιχώρι.

Σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σπούδασε Θεολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό πρόγραμμα M.A (Master of Arts) στο Trinity College του University of Cambridge στην βιβλική, αρχαία εβραϊκή γλώσσα. Ακολούθως,ολοκλήρωσε δεύτερο μεταπτυχιακό στην Κοινωνιολογία της εποχής της Καινής Διαθήκης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, του οποίου διετέλεσε Επιστημονικός Συνεργάτης και υποψήφιος Διδάκτωρ.

Κοινοβουλευτικές δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2003 διετέλεσε Γραμματέας της Επιστημονικής Επιτροπής για την ίδρυση Σχολής Θεολογικών και Πολιτιστικών Σπουδών στην Κύπρο.Το 2007 διετέλεσε Διευθυντής Εκκλησιαστικής Διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεως Κύκκου και Τηλλυρίας, υπεύθυνος για την επίσημη περιοδική έκδοση της Μητροπόλεως, το ανθρώπινο δυναμικό της αλλά και το πολυσχιδές εκκλησιαστικό της έργο. Την Μητρόπολη Κύκκου εκπροσώπησε το 2008 στην ειδική παρουσίαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την καταστροφή της θρησκευτικής κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο.

Εξελέγη βουλευτής Λευκωσίας με τον ΔΗ.ΣΥ. στις εκλογές της 22ας Μαϊου 2011 και διετέλεσε Γραμματέας της Βουλής των Αντιπροσώπων, θέση την οποία παραχώρησε σε επιλαχόντα για να αντικαταστήσει τον Μάρτιο του 2013 τον νυν Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στην θέση του Ευρωβουλευτή.

Αποτελεί μέλος της Πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της Επιτροπής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Αναπληρωτής της Επιτροπής Προϋπολογισμών και των Αντιπροσωπειών του Ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Ιαπωνία, τις χώρες της Μεσογείου, και το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο.

Συγγραφικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Πολύτομο μεταφραστικό έργο της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης από τα πρωτότυπα εβραϊκά, αραμαϊκά και αρχαία ελληνικά κείμενα.
 2. Υπό έκδοση ειδικός τόμος για τον γεωοπολιτικό, γεωοικονομικό και γεωστρατηγικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
 3. Επιστημονική Γνώμη στην Επιτροπή Δοτών Οργάνων Κύπρου του Υπουργείου Υγείας Κύπρου για το θέμα της αφετηρίας και του οριστικού τέλους της ζωής από βιοηθικής άποψης.
 4. Ιστορία της συμβολής του 386 ΤΠ (Τάγματος Πεζικού) κατά την διάρκεια της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
 5. Μεταπτυχιακή μελέτη για την Συμβολή του Αποστόλου Βαρνάβα στην αρχαία Εκκλησία και στην Κύπρο.
 6. Επιστημονική έκδοση για το Ευαγγέλιο του Αποστόλου Μάρκου με την ευκαιρία των εγκαινίων του Ιερού Ναού Αποστόλου Μάρκου στον Στρόβολο.
 7. Επιστημονικές ανακοινώσεις στους τόμους Α' και Β' των Συνεδρίων του Παγκόσμιου Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμών.
 8. Επιμέλεια πολλών επίτομων εκδόσεων ως Ερευνητής στο Κέντρο Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου π.χ Ιστορία της Μικρασιατικής Εκστρατείας του Στρατηγού Αθανάσιου Νικολοδήμου.

Τιμητικές διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Ανακηρύχθηκε τιμητικά μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Βήματος Συνάντησης Θρησκειών και Πολιτισμών.
 • Βραβεύτηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο Αμμοχώστου για την συμβολή του στο ζήτημα της ενημέρωσης για την Μεταμόσχευση Οργάνων.
 • Τιμήθηκε με το χρυσό μετάλιο του Πάπα Βενέδικτου ΣΤ' από την Αρχιεπισκοπή Μαρωνιτών Κύπρου για τις υπηρεσίες του στην Κοινότητα Μαρωνιτών *και την συμβολή του κατά την Επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στην Κύπρο.
 • Βραβεύτηκε για την κοινωνική και φιλανθρωπική του δραστηριότητα από τις Λέσχες Λάιονς όλων των πόλεων της Κύπρου, το Ίδρυμα "Ελπίδα" για παιδιά με καρκίνο καθώς και πολλά Συστήματα Προσκόπων.
 • Για την ειδική του προσφορά στον τομέα της Νεότητας έτυχε τιμητικής διακρίσεως από τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό.

Αφορισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πενταμελής επιτροπή της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου στις 2 Οκτωβρίου 2015 επέβαλε την ποινή του αφορισμου στον Ανδρέα Πιτσιλλίδη. Η επιτροπή κατέληξε σε αυτήν την απόφαση, αφού εξέτασε τις θέσεις του πάνω σε ζητήματα της ορθόδοξης πίστης και διδασκαλίας, διαπιστώνοντας ότι στις θέσεις του υπάρχουν απαξίωση και παρερμηνείες σε διάφορα ζητήματα, κυρίως σε αυτά περί των ομοφυλοφίλων και των εκτρώσεων, αλλά και για προκλητική συμπεριφορά.[1][2][3] Ο Ανδρέας Πιτσιλίδης αναφερόμενος στο γεγονός, είπε ότι όλα όσα λέχθηκαν για αυτόν είναι ψεύδη και ότι ντρέπεται που είναι Χριστιανός της Εκκλησίας της Κύπρου, ζητώντας παράλληλα την παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη.[4][5][6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσημες Ιστοσελίδες