Ανατολικό ημισφαίριο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 0°N 90°E / 0°N 90°E / 0; 90

Ανατολική ημισφαίριο

Το ανατολικό ημισφαίριο είναι ένας γεωγραφικός όρος για το ήμισυ της γης που βρίσκεται ανατολικά του πρώτου μεσημβρινού (που διασχίζει το Γκρίνουϊτς, Αγγλία) και δυτικά του αντιμεσημβρινού στην αντίθετη πλευρά του πλανήτη.[1] Επίσης χρησιμοποιείται για να αναφέρεται στην Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και την Αυστραλία, σε αντίθεση με το δυτικό ημισφαίριο, που περιλαμβάνει τη Βόρεια και Νότια Αμερική).  Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολιτιστική ή γεωπολιτική έννοια, ως συνώνυμο του «παλαιού κόσμου».

Η γραμμή που οριοθετεί το Ανατολικό και Δυτικό Ημισφαίριο είναι αυθαίρετη σύμβαση, σε αντίθεση με τον Ισημερινό (την νοητή γραμμή που περιβάλλει τη γη, σε ίση απόσταση από τους πόλους), η οποία χωρίζει το Βόρειο και το Νότιο Ημισφαίριο. Ο πρώτος μεσημβρινός σε 0 ° γεωγραφικό μήκος και ο αντιμεσημβρινός, σε 180 ° γεωγραφικό μήκος είναι τα συμβατικά αποδεκτά όρια, δεδομένου ότι χωρίζουν ανατολικά γεωγραφικά μήκη από δυτικά γεωγραφικά μήκη. Η σύμβαση αυτή καθιερώθηκε το 1884 στη Διεθνή Διάσκεψη Μεσημβρινών που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον, όπου εγκρίθηκαν οι έννοιες της πρότυπης ώρας του Καναδού μηχανικού σιδηροδρόμων Sir Sandford Fleming. Η χρήση αυτής της οριοθέτησης βάζει τμήματα της Δυτικής Ευρώπης, της Αφρικής και της Ανατολικής Ρωσίας στο δυτικό ημισφαίριο, μετριάζοντας τη χρησιμότητά του ως ένα γεωπολιτικό κατασκεύασμα, αφού όλη η Ευρασία και η Αφρική τυπικά περιλαμβάνονται στο ανατολικό ημισφαίριο. Κατά συνέπεια, οι μεσημβρινοί σε 20 ° Δ και ο διαμετρικά αντίθετος 160 ° Α χρησιμοποιούνται συχνά,[2][3]  το οποίο περιλαμβάνει όλες τις ευρωπαϊκές και αφρικανικές ηπειρωτικές περιοχές, αλλά περιλαμβάνει επίσης ένα μικρό τμήμα της βορειοανατολικής Γροιλανδίας (συνήθως υπολογίζεται ως μέρος της Βόρειας Αμερικής) και αποκλείει περισσότερο από την Ανατολική Ρωσία και Ωκεανία (π.χ., Νέα Ζηλανδία). Πριν από την παγκόσμια υιοθέτηση της χειμερινής ώρας, πολλοί πρώτοι μεσημβρινοί είχαν κηρυχθεί από διάφορες χώρες, όπου ο χρόνος ορίζεται από το τοπικό μεσημέρι (κατά συνέπεια, τον τοπικό μεσημβρινό).

Η μάζα της γης του ανατολικού ημισφαιρίου είναι μεγαλύτερη από εκείνη του δυτικού ημισφαιρίου και έχει μια ευρεία ποικιλία των οικοτόπων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Latitude and Longitude Αρχειοθετήθηκε 2008-06-09 στο Wayback Machine. at britannica.com, accessed 2008-05-24
  2. Olson, Judy M. "Projecting the hemisphere", ch. 4 from Matching the map projection to the need; Robinson, Arthur H. & Snyder, John P., eds. 1997.
  3. "Eastern Hemisphere".

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Eastern Hemisphere στο Wikimedia Commons