Ανασύνθεση ΟΝΡΑ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ανασύνθεση ΟΝΡΑ
Anasynthesi ONRA logo.jpg
Ίδρυση Δεκέμβριος 2015
Ιδεολογία Μαρξισμός
Αντικαπιταλισμός
Σοσιαλισμός
Φεμινισμός
Οικολογία
Πολιτική θέση Αριστερά
Ιστοσελίδα
radical-youth.gr

H Ανασύνθεση ΟΝΡΑ (Οργάνωση Νεολαίας Ριζοσπαστικής Αριστεράς) είναι πολιτική οργάνωση νεολαίας που ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2015. Συγκροτήθηκε από πρώην μέλη της Νεολαίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και αυτή τη στιγμή δεν πρόσκειται σε κανένα κόμμα[1].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Σεπτέμβριο του 2015 αποχώρησε από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. η πλειοψηφία της νεολαίας[2]. Ένα μέρος των αποχωρησάντων οργανώθηκε στη Λαϊκή Ενότητα, ωστόσο η πλειοψηφία έμεινε κομματικά ανένταχτη. Τα πρώην μέλη της νεολαίας εκφραζόντουσαν διαδικτυακά μέσω του ιστοτόπου killtina.wordpress.com, ώσπου στις 19 και 20 Δεκεμβρίου του 2015 πραγματοποίησαν την ιδρυτική συνδιάσκεψη της οργάνωσης[3]. Μετά το πέρας της διαδικασίας, εξελέγη 25μελές Πανελλαδικό Συντονιστικό και ψηφίστηκε το όνομα της νέας οργάνωσης: Ανασύνθεση ΟΝΡΑ (Οργάνωση Νεολαίας Ριζοσπαστικής Αριστεράς)[4].

Την επόμενο χρόνο, στις 17-18 Δεκέμβρη 2016, πραγματοποιήθηκε η 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της οργάνωσης[5], επανεπιβεβαιώνοντας, τη συνέχιση της αυτόνομης πορείας της αλλά και την ενίσχυση της επικοινωνίας της με άλλα κομμάτια της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στο πλαίσιο κοινής δράσης και πολιτικής ζύμωσης.

Η οργάνωση εκπροσωπείται στα ΑΕΙ και ΤΕΙ από την Αριστερή Ενότητα.

Ιδεολογία-Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ανασύνθεση ΟΝΡΑ διαφωνεί με τις πολιτικές του μνημονίου και με την ιδεολογική στροφή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το καλοκαίρι του 2015. Εκπροσωπεί τη ριζοσπαστική και την αντικαπιταλιστική Αριστερά και την κατάργηση των πολιτικών λιτότητας. Παλεύει για την αναδιοργάνωση του εργατικού κινήματος μέσα από τη συμμετοχή της σε πρωτοβάθμια σωματεία και την ανασύνταξη των φοιτητικών συλλόγων.

Επίσης, υποστηρίζει ενεργά τα κοινωνικά κινήματα, όπως το αντιφασιστικό, το προσφυγικό, το φεμινιστικό, το ΛΟΑΤΚΙ και το οικολογικό[6] παίρνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες. Σημαντική είναι η συμβολή της στη μεγαλύτερη κατάληψη στέγης προσφύγων στην Ελλάδα, το "City Plaza"[7], καθώς και στη διοργάνωση του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ[8]. Τέλος, αναγνωρίζει τη σημασία των δομών αυτοδιαχείρισης στα πλαίσια μιας αλληλέγγυας οικονομίας, στηρίζοντας και συμμετέχοντας σε ανάλογες πρωτοβουλίες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]