Αναπληρωματικές εκλογές Β' Αθηνών 1992

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι αναπληρωματικές εκλογές της Β' Αθηνών διεξήχθησαν στις 5 Απριλίου 1992 για την εκλογή ενός βουλευτή μετά τα γεγονότα με τον Δημήτρη Τσοβόλα. Στις εκλογές αυτές δεν συμμετείχαν η Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ, ο Συνασπισμός και η Δημοκρατική Ανανέωση.

Την έδρα κέρδισε με μεγάλη πλειοψηφία το ΠΑΣΟΚ και βουλευτής εξελέγη με το σύστημα της λίστας ο Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης. Δεύτερο κόμμα αναδείχθηκε η πρωτοεμφανιζόμενη τότε Ένωση Κεντρώων με τον υποψήφιό της Βασίλη Λεβέντη.[1]

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Δημήτρης Τσοβόλας, ως τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Β' Αθηνών, καταδικάστηκε σε (εξαγοράσιμη) ποινή φυλάκισης 2,5 ετών από το Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά και σε παρεπόμενη ποινή στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων (εκλέγειν και εκλέγεσθαι), οπότε και εξέπεσε από το βουλευτικό αξίωμα. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την, κατά τη γνώμη τους, άδικη δίκη και καταδίκη του Τσοβόλα, οι επιλαχόντες του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι κατά το Σύνταγμα θα λάμβαναν τη θέση του, αρνήθηκαν διαδοχικά να ορκιστούν βουλευτές μέχρις εξαντλήσεως του αριθμού τους. Κατά το νόμο θα έπρεπε να προκηρυχθούν αναπληρωματικές εκλογές για αυτή τη μία έδρα, πράγμα το οποίο και έγινε.

Η Νέα Δημοκρατία, είτε για να μην κατηγορηθεί για περαιτέρω πολιτικοποίηση της δίκης και καταδίκης Τσοβόλα, ότι δηλαδή επεδίωξε την καταδίκη του για να κερδίσει μία επιπλέον έδρα (καθώς είχε οριακή πλειοψηφία μόνο 152 βουλευτών στη Βουλή), είτε για να αποφύγει μία μεγάλης έκτασης ήττα, αποφάσισε να μην συμμετέχει στις εκλογές αυτές. Από τις εκλογές αυτές απείχαν ακόμα το ΚΚΕ, ο Συνασπισμός και η Δημοκρατική Ανανέωση.

Στις εκλογές συμμετείχαν τα εξής κόμματα:

Αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κόμματα Αρχηγοί Ψήφοι Έδρες
Αριθμός % Αριθμός ±
Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα Ανδρέας Παπανδρέου 397.721 67,71 1 +1
Ένωση Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης 114.942 19,57 0 0
Εθνική Πολιτική Ένωσις Χρύσανθος Δημητριάδης 24.985 4,25 0 0
Λαϊκές Ενώσεις Υπερκομματικών Κοινωνικών Ομάδων Κωνσταντίνος Ντάλιος 13.250 2,26 0 0
Οικολογική Ένωση Χρήστος Νικολάκης 8.401 1,43 0 0

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κώστα Διγκαβέ, «Αλμανάκ 1993», Εκδόσεις Αλμανάκ, Θεσσαλονίκη 1993.