Αναπληρωματικές εκλογές Β' Αθηνών 1992

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Οι αναπληρωματικές εκλογές της Β' Αθηνών διεξήχθησαν στις 5 Απριλίου του 1992 για εκλογή νέου βουλευτή για τη Β' Αθηνών, μετά τα γεγονότα με τον Δημήτρη Τσοβόλα. Οι εκλογές αυτές διεξήχθησαν μόνο στην εκλογική περιφέρεια Β' Αθηνών. Στις εκλογές αυτές δεν συμμετείχαν η Νέα Δημοκρατία, ο Συνασπισμός και η Δημοκρατική Ανανέωση.

Την έδρα κέρδισε με μεγάλη πλειοψηφία για το ΠΑΣΟΚ ο Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης. Δεύτερο κόμμα αναδείχθηκε η πρωτοεμφανιζόμενη τότε, Ένωση Κεντρώων, με τον υποψήφιο της, Βασίλη Λεβέντη[1].

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Δημήτρης Τσοβόλας, ως τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Β' Αθηνών, καταδικάστηκε σε (εξαγοράσιμη) ποινή φυλάκισης 2,5 ετών από το Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά και σε παρεπόμενη ποινή στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων (εκλέγειν και εκλέγεσθαι) οπότε και εξέπεσε από βουλευτής. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την, κατά τη γνώμη τους, άδικη δίκη και καταδίκη του Τσοβόλα, οι επιλαχόντες του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι κατά το Σύνταγμα της Ελλάδας θα λάμβαναν τη θέση του, αρνήθηκαν να ορκιστούν βουλευτές μέχρις εξαντλήσεως του αριθμού τους. Κατά το νόμο θα έπρεπε να προκηρυχθούν αναπληρωματικές εκλογές για αυτήν τη μία έδρα, πράγμα το οποίο και έγινε.

Η Νέα Δημοκρατία, είτε για να μην κατηγορηθεί για περαιτέρω πολιτικοποίηση της δίκης και καταδίκης Τσοβόλα, ότι δηλαδή επεδίωξε την καταδίκη του για να κερδίσει μία επιπλέον έδρα, (καθώς είχε πλειοψηφία μόνο μιας έδρας στη Βουλή) είτε για να αποφύγει μία μεγάλης έκτασης ήττα, αποφάσισε να μην κατεβάσει υποψήφιο στις εκλογές αυτές. Από τις εκλογές αυτές απείχαν ακόμα το ΚΚΕ, ο Συνασπισμός και η Δημοκρατική Ανανέωση.

Κόμματα που συμμετείχαν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις εκλογές συμμετείχαν τα εξής κόμματα:

Αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κόμματα Αρχηγοί Ψήφοι Έδρες
Αριθμός +− % Αριθμός +−
Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑ.ΣΟ.Κ.) Ανδρέας Παπανδρέου 397.721 67,71 - 1 +1
Ένωση Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης 114.942 19,57 - 0 0
Εθνική Πολιτική Ένωσις (Ε.Π.ΕΝ.) Χρύσανθος Δημητριάδης 24.985 4,25 - 0 0
Λαϊκές Ενώσεις Υπερκομματικών Κοινωνικών Ομάδων (Λ.Ε.Υ.Κ.Ο) Κωνσταντίνος Ντάλιος 13.250 2,26 - 0 0
Οικολογική Ένωση Χρήστος Νικολάκης 8.401 1,43 - 0 0

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κώστα Διγκαβέ, «Αλμανάκ 1993», Εκδόσεις Αλμανάκ, Θεσσαλονίκη 1993.