Αμωρί Γ΄ του Μονφόρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αμωρί Γ΄ του Μονφόρ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Amaury III de Montfort (Γαλλικά)
Γέννηση 11ος αιώνας
Θάνατος 1137
Χώρα πολιτογράφησης Γαλλία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα φεουδάρχης
Οικογένεια
Σύζυγος Ριχίλδη του Αινώ
Αγνή του των Γκαρλάντ
Τέκνα Σίμων Γ΄ του Μονφόρ[1]
Αμωρί Δ΄ του Μονφόρ
Αγνή του Μονφόρ
Γονείς Σίμων Α΄ του Μονφόρ και Αγνή κόμισσα του Εβρέ
Αδέλφια Αμωρί Β΄ του Μονφόρ
Isabel of Montfort
Γουλιέλμος των Μονφόρ
Ριχάρδος του Μονφόρ
Σίμων Β΄ του Μονφόρ
Βερτράδη του Μονφόρ
Οικογένεια Οίκος του Μονφόρ-λ'Αμωρί

Ο Αμωρί Γ΄, γαλλ. Amaury III (απεβ. 1337) από τον Οίκο του Μονφόρ-λ'Αμωρί ήταν Γάλλος ευγενής, κύριος τού Μονφόρ-λ'Αμωρί, Επερνόν, Ουντάν στην Ιλ-ντε-Φρανς (1098-π.1137) και κόμης τού Εβρέ (1118-π.1137).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού Σίμωνα Α΄ του Μονφόρ και της Αγνής τού Οίκου της Νορμανδίας, κόρης τού Ριχάρδου κόμη τού Εβρέ.

Το 1098 ο Γουλιέλμος Β΄ της Αγγλίας εκστράτευσε στη Γαλλία και πέρασε το Βεκσάν (βόρεια τού Σηκουάνα). Το πρώτο κάστρο στο οποίο επιτέθηκε, ήταν τού Ουντάν, που το υπερασπιζόταν ο Αμωρύ Γ΄. Ο τελευταίος παραδόθηκε γρήγορα και ακολούθησε τον στρατό τού Γουλιέλμου Β΄. Ο Αμωρί Γ΄ βοήθησε τον βασιλιά εναντίον των κάστρων τού αδελφού του Σίμωνα Β΄, δηλ. των κάστρων Μονφόρ-λ'Αμωρί και Επερνόν. Αλλά ο Σίμων Β΄ και άλλοι καστελάνοι αμύνθηκαν με επιτυχία, ώσπου υπογράφτηκε ανακωχή και ο Γουλιέλμος Β΄ επέστρεψε στην Αγγλία. Περί το 1104 απεβίωσε ο Σίμων Β΄ και ο Αμωρί Γ΄ τον διαδέχθηκε ως κύριος τού Μονφόρ-λ'Αμωρί.

Όταν ο εκ μητρός θείος του Γουλιέλμος κόμης του Εβρέ απεβίωσε το 1118, δεν είχε απογόνους, έτσι ο Ερρίκος Α΄ της Αγγλίας κατέλαβε τα εδάφη του. Ο Αμωρί Γ΄ ήταν ο πιο απεχθής εχθρός τού βασιλιά: αδελφή του ήταν η διάσημη Βερτράνδη του Μονφόρ, μητέρα τού Φούλκωνα Ε΄ κόμη τού Ανζού, από τον πρώτο της γάμο, ενώ ο δεύτερος σύζυγός της είχε -από προηγούμενό του γάμο- γιο τον Λουδοβίκο ΣΤ΄ της Γαλλίας. Ο Αμωρί Γ΄ είχε παρακινήσει τον Φούλκωνα Ε΄ να επιτεθεί στα εδάφη τού Ερρίκου Α΄ στο παρελθόν· τώρα οι βασιλείς της Γαλλίας και της Αγγλίας ήταν πάλι σε αντιπαράθεση. Ο Αμωρί Γ΄ ήταν ο τελευταίος, που ο Ερρίκος Α΄ θα ΄θελε να είναι κόμης στο κέντρο της Νορμανδίας. Ο Αμωρί Γ΄ που εδικαιούτο την κομητεία τού Εβρέ, παραπονέθηκε στον Λουδοβίκο ΣΤ΄, ο οποίος τού παραχώρησε την κομητεία. Για έξι μήνες ο Ερρίκος Α΄ κρατούσε τον Αμωρύ μακριά από το Εβρέ και τού αρνιόταν την κομητεία, με το να διατηρεί φρουρά στο κάστρο από τον στρατό του. Όταν όμως ο Ερρίκος Α΄ ήταν στο Ρουέν, ο κοντόσταυλός του Γουλιέλμος Πουαντέλ έδωσε το κάστρο στον Αμωρί Γ΄. Ο Ερρίκος Α΄ πρότεινε στον Αμωρί Γ΄ την κομητεία, με τον όρο να τού επιστρέψει το κάστρο, αλλά ο Αμωρί Γ΄ δεν δέχθηκε. Η διαμάχη συνεχίστηκε και ο Αμωρί Γ΄ ενθάρρυνε περισσότερους Νορμανδούς να επιτεθούν στον Ερρίκο Α΄.

Το 1119 ο Ερρίκος Α΄ πολιόρκησε το κάστρο τού Εβρέ εκ νέου, αλλά ο ανιψιός του Θεοβάλδος Β΄ κόμης της Καμπανίας, διαπραγματεύθηκε ανακωχή μεταξύ τους. Ο Αμωρί Γ΄ παρέδωσε το κάστρο στον βασιλιά, ο οποίος τον επικύρωσε ως κόμη τού Εβρέ. Το επόμενο έτος ο Αμωρί πολέμησε στη μάχη τού Μπουργκτερούλντ, υποστηρίζοντας τον Γουλιέλμο Κλίτο εναντίον τού θείου εκείνου Ερρίκου Α΄, αλλά καθώς διέφευγε από τη μάχη, αιχμαλωτίστηκε από τον Γουλιέλμο τού Γκραντκούρ. Όμως ο τελευταίος, αντί να τον παραδώσει στον Ερρίκο Α΄, τον ακολούθησε στην εξορία. Αργότερα το ίδιο έτος ο Αμωρί Γ΄ έκανε ειρήνη με τον Ερρίκο Α΄ και για το υπόλοιπο της βασιλείας του έμεινε σε φιλικές σχέσεις με αυτόν.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα τη Ριχίλδη, κόρη τού Βαλδουίνου Β΄ κόμη τού Αινώ, αλλά την απέπεμψε το 1118.

Το 1118 έκανε δεύτερο γάμο, με την Αγνή των Γκαρλάντ, κόρη τού Ανσώ κόμη τού Ροσφόρ-αν-Υβελίν και είχε τέκνα:

  • Αμωρί Δ΄ απεβ. 1140, κόμης τού Εβρέ.
  • Σίμων Γ΄ απεβ. 1188, κύριος τού Μονφόρ-λ'Αμωρί.
  • Βερτράνδη, παντρεύτηκε τον Ούγο ντε Κεβέλιογκ, 5ο κόμη τού Τσέστερ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Detlev Schwennicke, Europäische Stammtafeln: Stammtafeln zur Geschichte der Europäischen Staaten, Neue Folge, Band III Teilband 4 (Marburg, Germany: J. A. Stargardt, 1989), Tafel 642
  • Frank Barlow, William Rufus (Berkeley: University of California Press, 1983), p. 393

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 2  Οκτωβρίου 2016.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Amaury III of Montfort της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).