Αμερικανικός Κοκκινολαίμης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αμερικανικός Κοκκινολαίμης
Αρσενικό
Αρσενικό
Κατάσταση διατήρησης

Ελαχίστης Ανησυχίας (IUCN 3.1) [1]
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα
Συνομοταξία: Χορδωτά
Ομοταξία: Πτηνά
Τάξη: Στρουθιόμορφα
Οικογένεια: Κιχλίδες (Turdidae)
Γένος: Κίχλη (Turdus)
Είδος: Κ. η μεταναστευτική (T. migratorius)
Διώνυμο
Κίχλη η μεταναστευτική
(Turdus migratorius)


     Περιοχή ζευγαρώματος     Περιοχή ετήσιου κύκλου     Περιοχή ξεχειμωνιάσματος
Συνώνυμα

Κόσσυφος ο μεταναστευτικός

Αρσενικό τραγουδά
Turdus migratorius

Ο Αμερικανικός Κοκκινολαίμης (Κίχλη η μεταναστευτική - Turdus migratorius), επίσης γνωστός ως κοκκινολαίμης, είναι μεταναστευτικό ωδικό πτηνό της οικογενείας των Κιχλιδών. Πήρε το όνομά του από τον ευρωπαϊκό κοκκινολαίμη ευρωπαϊκό κοκκινολαίμη[2] εξαιτίας του κοκκινωπού-πορτοκαλί του στήθους, μολονότι τα δύο είδη δεν είναι στενώς συγγενικά, αφού ο ευρωπαϊκός κοκκινολαίμης ανήκει στην οικογένεια των Μυιθηριδών (Muscicapidae). Ο αμερικανικός κοκκινολαίμης είναι ευρέως διαδεδομένος σε όλη την Βόρειο Αμερική, ξεχειμωνιάζοντας από τον νότιο Καναδά στο κεντρικό Μεξικό και κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού. Είναι το πτηνό της πολιτείας του Κοννέκτικατ, του Μίσιγκαν, και του Γουισκόνσιν.[3] Σύμφωνα με κάποιες πηγές, ο αμερικανικός κοκκινολαίμης κατατάσσεται πίσω μόνο από τον Αγελαίο τον φοινικέα (και μόλις εμπρός του εισηγμένου ευρωπαϊκού ψαρονιού) ως το πλέον πολυπληθές, σωζόμενο χερσαίο πτηνό της Βορείου Αμερικής.[4] Έχει επτά υποείδη, αλλά μόνο ο Τ. ο μ. ο μεθοριακός - T. m. confinis της Νότιας Κάτω Καλιφόρνιας είναι ιδιαίτερα ξεχωριστός, με ανοιχτή γκριζοκάστανη κοιλιά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. BirdLife International (2012). «Turdus migratorius». IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2013. 
  2. McCrum, Robert· Cran, William· MacNeil, Robert (1992). The Story of English. Faber and Faber. σελ. 123. ISBN 0-571-16443-9. 
  3. 50 States. «50 States». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2007. 
  4. McWilliams, Gerald M. & Brauning, Daniel W., The Birds of Pennsylvania. Comstock Publishing Associates (2000), ISBN 0801436435.