Αμαζονίς στήλη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Αμαζονίς στήλη ήταν μαρμάρινη στήλη στην αρχαία Αθήνα, που βρισκόταν, όπως γράφει ο Παυσανίας[1], κοντά στις Ιτωνίδες πύλες, επάνω στον κατά την παράδοση τάφο της Αντιόπης, κόρης ή αδελφής της βασίλισσας των Αμαζόνων Ιππολύτης. Η Αντιόπη ήταν σύζυγος του βασιλέα και ήρωα Θησέως. Το μνήμα της Αντιόπης το έδειχναν οι αρχαίοι Αθηναίοι στους περιηγητές και μετά το 150 μ.Χ., καθώς το αναφέρει ο Παυσανίας.

Η Αμαζονίς στήλη πρέπει να βρισκόταν αμέσως μετά την είσοδο στην πόλη των Αθηνών από την οδό του Φαλήρου. Ως τοπογραφικά στοιχεία για την τοποθεσία της στήλης αναφέρονται επίσης κάπως μακριά μεν το Κυνόσαργες και πιο κοντά ο Ιλισός και η Καλλιρρόη. Από τις τμηματικές αυτές πληροφορίες, προκύπτει ότι η στήλη πρέπει να ήταν στα νότια του Ναού του Ολυμπίου Διός και πάντως μέσα από τα τείχη του Αδριανού, ίσως ακόμα και μέσα από το Θεμιστόκλειο Τείχος, και πολύ κοντά στις Ιτωνίδες πύλες. Ο Α.Σ. Αρβανιτόπουλος υπεστήριξε ότι κατά προσέγγιση πρέπει να βρισκόταν στη σημερινή οδό Διάκου.

Η ίδια η Αμαζονίς στήλη έχει χαθεί σήμερα, αλλά πρέπει να ήταν αξιόλογη και επιφανής, μεγάλη, επιβλητική και εδραζόμενη επάνω σε σημαντικό, πολύ επίσημο και μεγαλόπρεπο μνημείο. Ασφαλώς θα έφερε ανάγλυφη παράσταση Αμαζόνας, αρχαϊκής τεχνοτροπίας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Παυσανίου Ελλάδος περιήγησις, Βιβλίο 1 («Αττικά»)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στέφανος Δ. Βασιλόπουλος: Το ομώνυμο λήμμα στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 4, σελίδες 619-620