Αμαζόνειον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Αμαζόνειον ήταν ιερό στην Αρχαία Αθήνα, αφιερωμένο στις Αμαζόνες ως ηρωίδες. Βρισκόταν σε ομώνυμη τοποθεσία, η οποία αναφέρεται από τον Στέφανο τον Βυζάντιο ως «τόπος εν τη Αττική ένθα Θησεύς των Αμαζόνων εκράτησε»[1], δηλαδή «τοποθεσία στην Αττική όπου ο Θησέας επεκράτησε σε μάχη εναντίον των Αμαζόνων». Αλλά η τοποθεσία αυτή κατά τον γνωστό τραγικό ποιητή Αισχύλο ήταν αρκετά κεντρική, αφού βρισκόταν κοντά στον Άρειο Πάγο.[2] Εκεί είχαν στρατοπεδεύσει οι Αμαζόνες στην εκστρατεία τους κατά του Θησέως προκειμένου να πάρουν πίσω την Αντιόπη, κόρη ή αδελφή της βασίλισσάς τους Ιππολύτης. Ο Θησέας είχε απαγάγει την Αντιόπη με τη βοήθεια και άλλων ηρώων ή (σε ασθενέστερη εκδοχή) τού την είχε δωρίσει ο άλλος μεγάλος ήρωας των αρχαίων Ελλήνων, ο Ηρακλής, που την είχε αρπάξει ως λάφυρο της εκστρατείας του κατά των Αμαζόνων στα πλαίσια του άθλου του για τη Ζωνη της Ιππολύτης. Αλλά ο Θησέας κατόπιν είχε κάνει την Αντιόπη σύζυγό του και στην εκστρατεία των Αμαζόνων στην Αττική η Αντιόπη σκοτώθηκε πολεμώντας στο πλευρό του ενάντια στις συμπατριώτισσές της. Αλλά και οι άλλες Αμαζόνες σκοτώθηκαν πολεμώντας. Στην τοποθεσία Αμαζόνειον έλεγαν οι αρχαίοι ότι υπήρχαν και οι τάφοι των Αμαζόνων.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, το Αμαζόνειον βρισκόταν κοντά στη βορειοδυτική πλευρά του Αρείου Πάγου, κατά μήκος της οδού προς την Πειραϊκή Πύλη των αρχαίων τειχών των Αθηνών. Νεότεροι μελετητές ωστόσο αποδίδουν την πίστη για ύπαρξη τάφων των Αμαζόνων στην αθηναϊκή παράδοση, ενώ στην πραγματικότηtα ήταν άσχετοι πολύ παλαιοί τάφοι (ίσως των αιώνων περί το 2500 π.Χ.), σκαμμένοι στους βραχώδεις λόφους του Αρείου Πάγου, της Πνύκας, των Νυμφών (Αστεροσκοπείου), του Φιλοπάππου και ανάμεσά τους. Οι αρχαίοι Αθηναίοι νόμιζαν ότι αυτοί οι τάφοι ανήκαν στις Αμαζόνες, οπότε ανήγειραν το Αμαζόνειον ιερό εκεί κοντά.

  • Αμαζόνειον ονομαζόταν και ένας τόπος στην Εύβοια, αλλά αυτή κατά πάσα πιθανότητα ήταν απλώς μια άλλη ονομασία της Κύμης: ο Στέφανος ο Βυζάντιος γράφει ότι Αμαζόνειον «εκαλείτο και η Κύμη, εν η αι Αμαζόνες ώκουν». Κατά τη μυθολογία «Κύμη» ήταν το όνομα μιας συγκεκριμένης Αμαζόνας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Στεφ. Βυζαντίου Εθνικά
  2. Αισχύλου Ευμενίδες, στ. 685: «Πάγον δ' Άρειον τονδ' Αμαζόνων έδραν»

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το ομώνυμο λήμμα στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμ. 4, σελ. 609