Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλ-Μουσταζίρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Al-Mustazhir
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1  Μαΐου 1078
Βαγδάτη
Θάνατος6  Αυγούστου 1118
Βαγδάτη
Χώρα πολιτογράφησηςΧαλιφάτο των Αββασιδών
ΘρησκείαΙσλάμ
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑραβικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταποιητής
Χαλίφης
Οικογένεια
ΣύζυγοςIsma Khatun (από 1109)[1]
Τέκνααλ-Μουσταρσίντ
Al-Muqtafi
Γονείςαλ-Μουκταντί
ΟικογένειαΑββασίδες
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑββασίδης χαλίφης (1094–1118)

Ο Αμπούλ-Αμπάς Αχμάντ ιμπν Αμπνταλάχ αλ-Μουκταντί (αραβικά: أبو العباس أحمد بن عبد الله المقتدي‎‎ أحمد بن عبد الله المقتدي) συνήθως γνωστός απλά με το βασιλικό όνομα αλ-Μουσταζίρ μπιλά (αραβικά: المستظهر بالله) (Απρίλιος/Μάιος του 1078 - 6 Αυγούστου του 1118) ήταν ο 28ος χαλίφης των Αββασιδών στη Βαγδάτη από το 1094 έως το 1118. Διαδέχτηκε τον πατέρα του, 27ο χαλίφη αλ-Μουκταντί, ως χαλίφης. Τα κύρια και σημαντικά γεγονότα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του είναι: η εμφάνιση της Α΄ Σταυροφορίας στη Δυτική Συρία, η μουσουλμανική διαμαρτυρία στη Βαγδάτη κατά των Σταυροφόρων, και οι προσπάθειές του να βοηθήσει τον Μαβντούντ να οργανώσει αρκετές αποστολές, για να ανακτήσει τις χώρες από τους Σταυροφόρους.

Χρυσό ντινάρ που κόπηκε με τα ονόματα τού χαλίφη αλ-Μουσταζίρ, τού Μουχαμάντ Α΄ των Σελτζούκων και την ιερή φράση καλιμά, 492-511 ΕΕ (1105-1118). Ο αλ-Μουσταζίρ αναφέρεται, ως επικυρίαρχος του σουλτανάτου των Σελτζούκων).

Διαδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αλ-Μουσταζίρ απεβίωσε το έτος 1118 σε ηλικία 40 ετών. Τον διαδέχτηκε ο πρώτος γιος του αλ-Μουσταρσίντ ως 29ος χαλίφης των Αμπασιδών, και μετά ο δεύτερος γιος του αλ-Μουκταφί ως 31ος χαλίφης.

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • William Muir's public domain, The Caliphate: Its Rise, Decline, and Fall.
  • دكتور, عبد القادر بوباية ،الأستاذ (2009). الاكتفاء في اخبار الخلفاء 1-2 ج2. الاكتفاء في اخبار الخلفاء **. Dar Al Kotob Al Ilmiyah دار الكتب العلمية. p. 485