Αλφιδία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλφιδία
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση0ος αιώνας π.Χ.
Αρχαία Ρώμη
Θάνατος0ος αιώνας π.Χ. (πιθανώς)
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜάρκος Λίβιος Δρούσος Κλαυδιανός
ΤέκναΛιβία

Η Αλφιδία, λατιν.: Αlfidia, ήταν η μητέρα της πρώτης αυτοκράτειρας της Ρώμης, της Λιβίας. Ο Σουητόνιος την αποκαλούσε λανθασμένα Αυφιδία, και αυτό υποτίθεται ότι ήταν το όνομά της για αιώνες, αλλά οι επιγραφές που βρέθηκαν δείχνουν, ότι το όνομά της ήταν το σπάνιο όνομα Αλφιδία.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάποτε πίστευαν ότι ήταν κόρη τού Ρωμαίου αξιωματούχου Mάρκου Αυφίδιου Λούρκο. Στην πραγματικότητα το όνομά της ήταν Αλφιδία, ένα όνομα που ήταν αρκετά σπάνιο. [1]

Παντρεύτηκε τον μελλοντικό πραίτορα Mάρκο Λίβιο Δρούσο Κλαυδιανό. Είχαν τουλάχιστον ένα παιδί, τη Λιβία Δρουσίλα (58 π.Χ.-29 μ.Χ.). Ο σύζυγός της υιοθέτησε επίσης τον Mάρκο Λίβιο Δρούσο Λίβο, ο οποίος υπηρέτησε ως Ρωμαίος ύπατος. Η Λιβία επρόκειτο να γίνει η πρώτη Ρωμαία αυτοκράτειρα και τρίτη σύζυγος τού πρώτου Ρωμαίου Αυτοκράτορα Αυγούστου. Η Αλφιδία θα γινόταν η εκ μητρός γιαγιά τού Ρωμαίου Αυτοκράτορα Τιβέριου Κλαύδιου Νέρωνα και τού Ρωμαίου στρατηγού Νέρωνα Κλαύδιου Δρούσου. Τρεις Ρωμαίοι Αυτοκράτορες ήταν οι άμεσοι απόγονοί της: ο Δρούσος είχε γιο τον Κλαύδιο, εγγονό τον Καλιγούλα και δισεγγονό τον Νέρωνα.

Πολιτιστικές απεικονίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ντέμπορα Μουρ εμφανίζεται ως Aλφιδία, μητέρα μίας φανταστικής Λιβίας, σε δύο επεισόδια τού 2007 της σειράς HBO / BBC Rome. Στο Μία απαραίτητη μυθοπλασία είναι παρούσα, όταν μία παντρεμένη Λιβία τραβάει το βλέμμα τού νεαρού Oκταβιανού, και οι δύο γυναίκες είναι ευχαριστημένες, όταν εκείνος επιμένει να χωρίσει η Λιβία από τον σύζυγό της για να τον παντρευτεί. Αργότερα, στο Ο δικός σου πατέρας, η Aλφιδία αμφισβητεί ελαφρά την πίστη της αδελφής τού Oκταβιανοιύ στην οικογένειά της στο δείπνο και είναι παρούσα, όταν η μητέρα τού Οκταβιανού, η Aτία των Ιουλίων, έχει έναν καβγά με τη νύφη Λιβία.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Sivan, Hagith (2018). Jewish Childhood in the Roman World (illustrated έκδοση). Cambridge University Press. σελ. 319. ISBN 9781107090170. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σουητώνιος, Οι Δώδεκα Καίσαρες, ο Τιβέριος και ο Καλιγούλας

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]