Νέρων Κλαύδιος Δρούσος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νέρων Κλαύδιος Δρούσος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Nero Claudius Drusus (Λατινικά)
Γέννηση14  Ιανουαρίου 38 π.Χ.[1]
Ρώμη
Θάνατος14  Σεπτεμβρίου 9 π.Χ.
Μεγάλη Γερμανία
Αιτία θανάτουσήψη
Συνθήκες θανάτουθανατηφόρο δυστύχημα
Τόπος ταφήςΜαυσωλείο του Αυγούστου
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςλατινική γλώσσα[2]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
στρατιωτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑντωνία η Νεότερη
ΤέκναΓερμανικός[3][4]
Λιβίλλα
Κλαύδιος
ΓονείςΤιβέριος Κλαύδιος Νέρων και Λιβία
Θετοί γονείςΟκταβιανός Αύγουστος
ΑδέλφιαΤιβέριος Καίσαρας Αύγουστος
ΟικογένειαΙουλιο-Κλαυδιανή δυναστεία και Claudii Nerones
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠραίτορας
Ταμίας (Quaestor)
Ύπατος στην αρχαία Ρώμη
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Νέρων Κλαύδιος Δρούσος (14 Ιανουαρίου 38 π.Χ. – θέρος τού 9 μ.Χ.) από την Ιουλιο-Κλαυδιανή δυναστεία ήταν Ρωμαίος στρατιωτικός διοικητής και πολιτικός. Το αρχικό του όνομα ήταν Δέκιμος Κλαύδιος Δρούσος· αναφέρεται και ως Δρούσος ο Πρεσβύτερος, σε διαχωρισμό από τον ανηψιό του Δρούσο Ιούλιο Καίσαρα ή Δρούσο τον Νεότερο.

Ο πατέρας του Τιβέριος Κλαύδιος Νέρων ήταν από το γένος των Κλαυδίων πατρικίων. Η μητέρα του Λιβία Δρουσίλλα, κόρη της Αυφιδίας από το γένος των Αυφιδίων πληβείων, παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο τον αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο. Μεγαλύτερος αδελφός τού Δρούσου ήταν ο Τιβέριος, που υιοθετήθηκε από τον Αύγουστο και τον διαδέχθηκε.

Στην πρώτη εκστρατεία του διέσχισε τον Ρήνο και άρχισε την κατάκτηση της Γερμανίας. Ήταν ο πρώτος Ρωμαίος στρατηγός που έφθασε στα ποτάμια Βέζερ και Έλβα. Το 12 π.Χ. ο Δρούσος οδήγησε μία επιτυχή εκστρατεία στη Γερμανία και υπέταξε τους Σικάμβριους. Αργότερα το ίδιο έτος έκανε μία ναυτική εκστρατεία εναντίον των γερμανικών φυλών κατά μήκος των ακτών της Βόρειας Θάλασσας και κατέκτησε τους Κάουκους κοντά στο στόμιο τού Βέζερ. Το έτος 11 π.Χ. κατέκτησε τους Ουζιπέτες και τους Μάρσιους, επεκτείνοντας το ρωμαϊκό έλεγχο στον Άνω Βέζερ. Το 10 π.Χ. ξεκίνησε εκστρατεία εναντίον των Κάττιων και των αναφανέντων Σικάμβριων, υποτάσσοντας και τους δύο. Το επόμενο έτος, κατά το οποίο ήταν ύπατος (consul), κατέκτησε τους Ματτιάκιους και νίκησε τους Μαρκομάνους και τους πλησίον τού Έλβα Κερούσιους. Απεβίωσε αργότερα το ίδιο έτος· έτσι η Ρώμη στερήθηκε έναν από τους καλύτερους στρατηγούς της.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύθηκε την Αντωνία τη Νεότερη, κόρη τού Μάρκου Αντώνιου και της Οκταβίας της Νεότερης και είχε τα εξής τέκνα:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Barrett, Anthony A. (2002). Livia: First Lady of Rome. New Haven: Yale University Press. ISBN 0-300-09196-6.
  • Osgood, Josiah (2011). Claudius Caesar: Image and Power in the Early Roman Empire. Cambridge, England: Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-88181-4.
  • Powell, Lindsay (2011). Eager for Glory: The Untold Story of Drusus the Elder, Conqueror of Germania. Barnsley, South Yorkshire: Pen & Sword Books. ISBN 978-1-84884-333-2.