Νέρων Κλαύδιος Δρούσος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Νέρων Κλαύδιος Δρούσος
Drusus the elder bust.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 14  Ιανουαρίου 38 π.Χ.
Ρώμη
Θάνατος 14  Σεπτεμβρίου 9 π.Χ.
Μεγάλη Γερμανία
Αιτία θανάτου σήψη
Συνθήκες θανάτου ατύχημα
Τόπος ταφής Μαυσωλείο του Αυγούστου
Χώρα πολιτογράφησης Αρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
στρατιωτικός
Οικογένεια
Σύζυγος Αντωνία η Νεότερη
Τέκνα Γερμανικός[1][2]
Λιβίλλα
Κλαύδιος
Γονείς Τιβέριος Κλαύδιος Νέρων και Λιβία
Θετοί γονείς Οκταβιανός Αύγουστος
Αδέλφια Τιβέριος Καίσαρας Αύγουστος
Οικογένεια Ιουλιο-Κλαυδιανή δυναστεία
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Ύπατος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (9 π.Χ.)
Πραίτορας
quaestor

Ο Νέρων Κλαύδιος Δρούσος (14 Ιανουαρίου 38 π.Χ. - θέρος τού 9 μ.Χ.) από την Ιουλιο-Κλαυδιανή δυναστεία ήταν Ρωμαίος στρατιωτικός διοικητής και πολιτικός. Το αρχικό του όνομα ήταν Δέκιμος Κλαύδιος Δρούσος· αναφέρεται και ως Δρούσος ο πρεσβύτερος, σε διαχωρισμό από τον ανιψιό του Δρούσο Ιούλιο Καίσαρα ή Δρούσο τον νεότερο.

Ο πατέρας του Τιβέριος Κλαύδιος Νέρων ήταν από το γένος των Κλαυδίων πατρικίων. Η μητέρα του Λιβία Δρουσίλλα, κόρη της Αουφιδίας από το γένος των Αουφιδίων πληβείων, παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο τον Αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο. Μεγαλύτερος αδελφός τού Δρούσου ήταν ο Τιβέριος, που υιοθετήθηκε από τον Αύγουστο και τον διαδέχθηκε.

Στην πρώτη εκστρατεία του διέσχισε τον Ρήνο και άρχισε την κατάκτηση της Γερμανίας. Ήταν ο πρώτος Ρωμαίος στρατηγός, που έφθασε στα ποτάμια Βέζερ και Έλβα. Το 12 π.Χ. ο Δρούσος οδήγησε μία επιτυχή εκστρατεία στη Γερμανία και υπέταξε τους Σικάμβριους. Αργότερα το ίδιο έτος έκανε μία ναυτική εκστρατεία εναντίον των Γερμανικών φυλών κατά μήκος των ακτών της Βόρειας Θάλασσας και κατέκτησε τους Κάουκους κοντά στο στόμιο τού Βέζερ. Το έτος 11 π.Χ. κατέκτησε τους Ουζιπέτες και τους Μάρσιους, επεκτείνοντας τον Ρωμαϊκό έλεγχο στον Άνω Βέζερ. Το 10 π.Χ. ξεκινησε εκστρατεία εναντίον των Κάττιων και των αναφανέντων Σικάμβριων, υποτάσσοντας και τους δύο. Το επόμενο έτος, κατά το οποίο ήταν ύπατος (consul), κατέκτησε τους Ματτιάκιους και νίκησε τους Μαρκομάννιους και τους πλησίον τού Έλβα Κερούσιους. Απεβίωσε αργότερα το ίδιο έτος· έτσι η Ρώμη στερήθηκε έναν από τους καλύτερους στρατηγούς της.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Αντωνία τη Νεότερη, κόρη τού Μάρκου Αντώνιου και της Οκταβίας της Νεότερης και είχε τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Barrett, Anthony A. (2002). Livia: First Lady of Rome. New Haven: Yale University Press. ISBN 0-300-09196-6.
  • Osgood, Josiah (2011). Claudius Caesar: Image and Power in the Early Roman Empire. Cambridge, England: Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-88181-4.
  • Powell, Lindsay (2011). Eager for Glory: The Untold Story of Drusus the Elder, Conqueror of Germania. Barnsley, South Yorkshire: Pen & Sword Books. ISBN 978-1-84884-333-2.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Nero Claudius Drusus της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).