Αλμπερομπέλο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 40°47′N 17°14′E / 40.783°N 17.233°E / 40.783; 17.233

Μνημείο Παγκόσμιας
Κληρονομιάς της UNESCO
Οι Τρούλοι του Αλμπερομπέλο
Επίσημο όνομα στον κατάλογο μνημείων Π.Κ.
Toits Alberobello (1024).jpg
Χώρα μέλοςFlag of Italy.svg Ιταλία
Τύποςπολιτιστικό
Κριτήριαiii, iv, v
Ταυτότητα787
ΠεριοχήΕυρώπη και Βόρεια Αμερική
Ιστορικό εγγραφής
Εγγραφή1996 (20η συνεδρίαση)

Το Αλμπερομπέλο (Alberobello) είναι μικρή ιταλική πόλη στην επαρχία του Μπάρι, στην Απουλία, στη νοτιοανατολική Ιταλία. Η προέλευση της ονομασίας αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης. Ο δήμος τον Νοέμβριο του 2014 είχε 10.811 κατοίκους. Το Αλμπερομπέλο είναι διάσημο για τις μοναδικές κατοικίες του με τις κωνικές στέγες, οι οποίες είναι γνωστές ως "Τρούλοι". Το 1996 η UNESCO ανακήρυξε το Αλμπερομπέλο ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Αλμπερομπέλο ήταν υπό φεουδαρχική κυριαρχία μέχρι τις 27 Μαΐου 1797, όταν ο βασιλιάς Φερδινάνδος IV των Βουρβόνων εξέδωσε διάταγμα με το οποίο ανέδειξε το μικρό χωριό σε βασιλική πόλη, απαλλάσσοντάς την από φεουδαρχική δουλοπαροικία. Το Αλμπερομπέλο παραμένει σήμερα η μόνη πόλη όπου εξακολουθεί να υπάρχει ένα ολόκληρο τρίμηνο του Trulli[ασαφές] και στέκεται ως η πολιτιστική πρωτεύουσα του Trulli της Valle d'Itria

Μνημεία και σημεία ενδιαφέροντος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρούλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία αυτών των πολύ ειδικών κτιρίων συνδέεται με διάταγμα του Βασιλείου της Νάπολης κατά τον δέκατο πέμπτο αιώνα. Η τεχνική κατασκευής τους είναι παρόμοια με αυτήν, με την οποία κατασκευάζονταν οι πρωτόγονες καλύβες των προϊστορικών χρόνων. Κατασκευάζονταν χωρίς κονίαμα για να χρησιμεύσουν ως προσωρινά καταφύγια και αποθήκες, αλλά και ως μόνιμη κατοικία από μικροϊδιοκτήτες γης, εργάτες και αγρότες. Ο λόγος που προτιμούσαν τέτοιου είδους κατασκευές ήταν προκειμένου να αποφεύγουν τη φορολόγηση από το Βασίλειο της Νάπολης, αφού πολύ εύκολα τα κτίσματα μπορούσαν να γκρεμιστούν και να κατασκευαστούν ξανά.

Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μουσεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η Επικράτεια Μουσείο, που στεγάζεται στο συγκρότημα Casa Pezzolla , πηγάζει από την επιθυμία να διατηρηθεί και να πει την ιστορία της εδαφικής έκτασης της περιοχής του Trulli, αναγνωρισμένο από την UNESCO το 1996 ως καλλιτεχνική κληρονομιά του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.
  • Ζωντανό μουσείο από την κοιλάδα Itria , ευρεία μουσείο ιδρύθηκε το 2010, με τις πόλεις του Αλμπερομπέλο, Cisternino , Fasano, Locorotondo , Martina Franca και Monopoli .

Τουρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Trulli είναι το μεγαλύτερο τουριστικό αξιοθέατο, καλωσορίζοντας κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Υποδομές και μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Αλμπερομπέλο συνδέεται με το υπόλοιπο της Απουλίας μέσω σταθμού του Σιδηροδρόμων Νοτιοανατολικής Ιταλίας.

Αθλητικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποδόσφαιρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κύρια ομάδα ποδοσφαίρου της πόλης είναι το « ASD Ρεάλ Alberobello που παίζει στην κατηγορία Β Puglia.

Μπάσκετ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αθλητικός Σύλλογος Μπάσκετ Alberobello παίζει στην πρώτη κατηγορία Pugliese, ομάδα Β