Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλεξάντερ Καρπίνσκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλεξάντερ Καρπίνσκι
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Александр Петрович Карпинский (Ρωσικά)
Γέννηση26  Δεκεμβρίου 1846ιουλ. / 7  Ιανουαρίου 1847γρηγ.[1]
Κρασνοτουριγίνσκ
Θάνατος15  Ιουλίου 1936[2][3][4]
Udelnaya
ΥπηκοότηταΡωσική Αυτοκρατορία, Ρωσική Δημοκρατία, Σοβιετική Ρωσία και Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών
ΣπουδέςMining Engineers Corps
ΤέκναEvgeniya Tolmatcheva-Karpinskaya
ΓονείςPyotr Mikhailovich Karpinsky
ΒραβεύσειςHayden Memorial Geological Award (1897), Μετάλλιο Κονσταντίν (1892), Μετάλλιο Γουόλαστον (1916), Τάγμα του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι (1916), Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι, Τάγμα του Λευκού Αετού (Ρωσική Αυτοκρατορία), Τάγμα του Αγίου Βλαδίμηρου, Τάγμα της Αγίας Άννης, Α΄ Τάξη, Τάγμα του Αγίου Στανισλάου (Οίκος των Ρομανώφ), Τάγμα της Αγίας Άννης, Β΄ Τάξη, Τάγμα του Πολικού Αστέρα, Τάγμα του Στέμματος της Ρουμανίας, Τάγμα του Ιερού Θησαυρού και Τάξη του Στέμματος
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςγεωλογία, στρωματογραφία, παλαιοντολογία, ορυκτολογία και πετρογραφία
Αξίωμαpresident of the Russian Academy of Sciences (Μαΐου 1917, 1925) και president of the Russian Academy of Sciences (1925, 1936)
Ιδιότηταπαλαιοντολόγος, γεωλόγος, καθηγητής πανεπιστημίου, μεταλλειολόγος μηχανικός και βοτανολόγος
Υπογραφή

Ο Αλεξάντερ Πέτροβιτς Καρπίνσκι ( ρωσικά: Александр Петрович Карпинский‎‎ , μτγ. Aljeksandr Pjetrovič Karpinskij; 26 Δεκεμβρίου 1846 (Ιουλιανό ημερολόγιο)/7 Ιανουαρίου 1847[5] (γρηγοριανό ημερολόγιο) – 15 Ιουλίου 1936) ήταν διακεκριμένος Ρώσος και Σοβιετικός γεωλόγος και ορυκτολόγος, πρόεδρος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και αργότερα Ακαδημία Επιστημών της ΕΣΣΔ, το 1917 – 1936.

Ο Καρπίνσκι γεννήθηκε στο Τουριγίνσκιε Ρουντνίκι στο Κυβερνείο Περμ (νυν Κρασνοτουριγίνσκ, όμπλαστ Σβερντλόφσκ), στα Ουράλια Όρη, από οικογένεια μηχανικών εξόρυξης. Από το 1857 έως το 1866 σπούδασε στη Μεταλλευτική Σχολή της Αγίας Πετρούπολης και το 1863-1866 παρακολούθησε επίσης το Ορυκτολογικό Ινστιτούτο. Από το 1866 έως το 1869 εργάστηκε στην περιοχή του στα Ουράλια ως μηχανικός εξόρυξης.

Προσκλήθηκε στο Μεταλλευτικό Ινστιτούτο της Αγίας Πετρούπολης το 1869 ως Επίκουρος Καθηγητής, ενώ έκανε επίσης περαιτέρω μελέτες και έρευνες. Έγινε Καθηγητής το 1877. Έμεινε εκεί μέχρι το 1885. Ήταν ο αυτοκρατορικός διευθυντής της εξορυκτικής έρευνας κατά το διάστημα 1885-1916.

Ο Καρπίνσκι εξελέγη στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών το 1886, εξελέγη πρόεδρος τον Μάιο του 1917 και κατείχε αυτόν τον τίτλο μέχρι το θάνατό του. Η κύρια έρευνά του έγινε κυρίως στα Ουράλια Όρη και ολοκλήρωσε τον πρώτο γεωλογικό χάρτη της Ευρωπαϊκής Ρωσίας. Δημοσίευσε επιστημονικές έρευνες για την παλαιοντολογία, την τεκτονική, τα ορυκτά και τη γεωλογία των Ουραλίων Ορέων.

Κατάφερε να συντηρήσει πολύ επιστημονικό εξοπλισμό και πολλά πολύτιμα αρχεία κατά τη διάρκεια της αναταραχής και της λεηλασίας στη Ρωσική Επανάσταση.

Η Γεωλογική Εταιρεία του Λονδίνου του απένειμε το μετάλλιο Γουόλαστον το 1916.

Πέθανε στις 15 Ιουλίου 1936 στο Ουντέλνι, κοντά στη Μόσχα. Στην κηδεία του παρευρέθηκαν οι ηγέτες της Σοβιετικής Ένωσης και προσωπικά ο Ιωσήφ Στάλιν.

Μετά το θάνατό του αποτεφρώθηκε και ένα δοχείο με τη στάχτη του βρίσκεται στη Νεκρόπολη του Τείχους του Κρεμλίνου στη Μόσχα. Είναι ο γηραιότερος εκεί (βάσει της ημερομηνίας γέννησης).

Ο Αλεξάντερ Καρπίνσκι είχε παντρευτεί την Αλεξάνδρα Πάβλοβνα Μπρουσνίτσινα, κόρη του Ακαδημαϊκού Τεχνών Π.Λ. Μπρουσνίτσιν. Πέθανε στις 15 Ιουλίου 1918.

Μαζί είχαν πέντε παιδιά, τέσσερα κορίτσια και ένα αγόρι: την Ευγενία, τον Νικολάι, την Τατιάνα, την Μαρία, και την Αλεξάνδρα.

  • Σύνοψη της φυσικής γεωγραφίας της Ευρωπαϊκής Ρωσίας σε προηγούμενες γεωλογικές περιόδους
  • Ο γενικός χαρακτήρας των αλλαγών στο φλοιό της Γης εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ρωσίας

Ονομάστηκαν προς τιμήν του

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συλλογή φωτογραφιών

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]