Αλεξάντερ Καρπίνσκι
Ο Αλεξάντερ Πέτροβιτς Καρπίνσκι ( ρωσικά: Александр Петрович Карпинский , μτγ. Aljeksandr Pjetrovič Karpinskij; 26 Δεκεμβρίου 1846 (Ιουλιανό ημερολόγιο)/7 Ιανουαρίου 1847[5] (γρηγοριανό ημερολόγιο) – 15 Ιουλίου 1936) ήταν διακεκριμένος Ρώσος και Σοβιετικός γεωλόγος και ορυκτολόγος, πρόεδρος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και αργότερα Ακαδημία Επιστημών της ΕΣΣΔ, το 1917 – 1936.
Βιογραφία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Καρπίνσκι γεννήθηκε στο Τουριγίνσκιε Ρουντνίκι στο Κυβερνείο Περμ (νυν Κρασνοτουριγίνσκ, όμπλαστ Σβερντλόφσκ), στα Ουράλια Όρη, από οικογένεια μηχανικών εξόρυξης. Από το 1857 έως το 1866 σπούδασε στη Μεταλλευτική Σχολή της Αγίας Πετρούπολης και το 1863-1866 παρακολούθησε επίσης το Ορυκτολογικό Ινστιτούτο. Από το 1866 έως το 1869 εργάστηκε στην περιοχή του στα Ουράλια ως μηχανικός εξόρυξης.
Προσκλήθηκε στο Μεταλλευτικό Ινστιτούτο της Αγίας Πετρούπολης το 1869 ως Επίκουρος Καθηγητής, ενώ έκανε επίσης περαιτέρω μελέτες και έρευνες. Έγινε Καθηγητής το 1877. Έμεινε εκεί μέχρι το 1885. Ήταν ο αυτοκρατορικός διευθυντής της εξορυκτικής έρευνας κατά το διάστημα 1885-1916.
Ο Καρπίνσκι εξελέγη στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών το 1886, εξελέγη πρόεδρος τον Μάιο του 1917 και κατείχε αυτόν τον τίτλο μέχρι το θάνατό του. Η κύρια έρευνά του έγινε κυρίως στα Ουράλια Όρη και ολοκλήρωσε τον πρώτο γεωλογικό χάρτη της Ευρωπαϊκής Ρωσίας. Δημοσίευσε επιστημονικές έρευνες για την παλαιοντολογία, την τεκτονική, τα ορυκτά και τη γεωλογία των Ουραλίων Ορέων.
Κατάφερε να συντηρήσει πολύ επιστημονικό εξοπλισμό και πολλά πολύτιμα αρχεία κατά τη διάρκεια της αναταραχής και της λεηλασίας στη Ρωσική Επανάσταση.
Η Γεωλογική Εταιρεία του Λονδίνου του απένειμε το μετάλλιο Γουόλαστον το 1916.
Πέθανε στις 15 Ιουλίου 1936 στο Ουντέλνι, κοντά στη Μόσχα. Στην κηδεία του παρευρέθηκαν οι ηγέτες της Σοβιετικής Ένωσης και προσωπικά ο Ιωσήφ Στάλιν.
Μετά το θάνατό του αποτεφρώθηκε και ένα δοχείο με τη στάχτη του βρίσκεται στη Νεκρόπολη του Τείχους του Κρεμλίνου στη Μόσχα. Είναι ο γηραιότερος εκεί (βάσει της ημερομηνίας γέννησης).
Οικογένεια
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Αλεξάντερ Καρπίνσκι είχε παντρευτεί την Αλεξάνδρα Πάβλοβνα Μπρουσνίτσινα, κόρη του Ακαδημαϊκού Τεχνών Π.Λ. Μπρουσνίτσιν. Πέθανε στις 15 Ιουλίου 1918.
Μαζί είχαν πέντε παιδιά, τέσσερα κορίτσια και ένα αγόρι: την Ευγενία, τον Νικολάι, την Τατιάνα, την Μαρία, και την Αλεξάνδρα.
Εκδόσεις
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Σύνοψη της φυσικής γεωγραφίας της Ευρωπαϊκής Ρωσίας σε προηγούμενες γεωλογικές περιόδους
- Ο γενικός χαρακτήρας των αλλαγών στο φλοιό της Γης εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ρωσίας
Ονομάστηκαν προς τιμήν του
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Το ορυκτό καρπινσκίτης [6]
- Ο σεληνιακός κρατήρας Καρπίνσκι
- Τα ηφαίστεια Καρπίνσκι στο νησί Παραμουσίρ στις Κουρίλες Νήσους
- Ο Παγετώνας Καρπίνσκι στη Σεβερνάγια Ζεμλιά στον Άπω Ρωσικό Βορρά
- Το Όρος Καρπίνσκι στα Ουράλια στα 1878 μέτρα βρίσκεται μεταξύ της περιφέρειας Τιουμέν και της Δημοκρατίας των Κόμι στη Ρωσία
- Η πόλη Καρπίνσκ στο όμπλαστ Σβερντλόφσκ στην ανατολική πλευρά των Ουραλίων
- Το Ρωσικό Γεωλογικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Καρπίνσκι
- Το 1947, εκατό χρόνια από τη γέννησή του, η Ακαδημία Επιστημών της ΕΣΣΔ δημιούργησε το Χρυσό Μετάλλιο Καρπίνσκι, που απονέμεται για εξαιρετικές συνεισφορές στον τομέα της γεωλογίας.
Συλλογή φωτογραφιών
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]-
Πορτρέτο του Αλεξάντερ Καρπίνσκι σε γραμματόσημο της ΕΣΣΔ του 1947
-
Μνημείο του Αλεξάντερ Καρπίνσκι στην Περιφέρεια Σβερντλόφσκ
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ www
.ras .ru /presidents /d87f4048-5927-414c-bcf8-8ed52dc51550 .aspx. - ↑ Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2014.
- ↑ «Большая советская энциклопедия» (Ρωσικά) Η Μεγάλη Ρωσική Εγκυκλοπαίδεια. Μόσχα. 1969. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2015.
- ↑ (Ιταλικά) www.accademiadellescienze.it. Alexandre-Petrovic-Karpinskij. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2020.
- ↑ (Ρωσικά) Александр Петрович Карпинский (1846/1847–1936)
- ↑ Karpinskite. mindat.org