Αλεξάντερ Γκότλιμπ Μπαουμγκάρτεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Αλεξάντερ Γκότλιμπ Μπαουμγκάρτεν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Alexander Gottlieb Baumgarten (Γερμανικά)
Γέννηση 17  Ιουλίου 1714[1]
Βερολίνο[2][3]
Θάνατος 27  Μαΐου 1762[1]
Φρανκφούρτη[3]
Κατοικία Βερολίνο
Υπηκοότητα Γερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Γερμανικά[4]
Σπουδές Πανεπιστήμιο Μάρτιν Λούθερ στο Χάλλε-Βίτενμπεργκ
Πανεπιστήμιο Ιένας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα φιλόσοφος
καθηγητής πανεπιστημίου
Εργοδότης Πανεπιστήμιο Μάρτιν Λούθερ στο Χάλλε-Βίτενμπεργκ
Οικογένεια
Αδέλφια Siegmund Jakob Baumgarten[5]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αλεξάντερ Γκότλιμπ Μπαουμγκάρτεν (17 Ιουλίου 1714 - 27 Μαΐου 1762) ήταν Γερμανός φιλόσοφος.

Ο Μπάουμγκαρτεν γεννήθηκε στο Βερολίνο ως ο πέμπτος από τους επτά γιους του πιετιστή πάστορα της φρουράς, Γιάκομπ Μπαουμγκάρτεν και της συζύγου του Ροζίνα Ελίζαμπεθ.

Και οι δύο του γονείς πέθαναν νωρίς και ο ίδιος πήρε μαθήματα από τον Μάρτιν Γκέοργκ Κριστγκάου κοντά στον οποίο έμαθε Εβραϊκά και απέκτησε ενδιαφέρον για τα Λατινικά και την Ποίηση. Κι ενώ ο λέξεις μπορεί να αλλάζουν το νόημά τους μέσω των πολιτισμικών εξελίξεων σε κάθε περίπτωση, η επαναξιολόγηση του Μπάουμγκαρτεν της αισθητικής έχει συχνά ειδωθεί ως η κρίσιμη στιγμή στην ανάπτυξη της αισθητικής φιλοσοφίας. Πριν η λέξη σήμαινε καθαρά την «αισθαντικότητα» ή την «ικανότητα ανταπόκρισης στα ερεθίσματα των αισθήσεων» στη χρήση της από τους αρχαίους συγγραφείς. Με την ανάπτυξη της τέχνης ως εμπορικής δραστηριότητας, συνδεδεμένης με την άνοδο μιας nouveau riche τάξης σε όλη την Ευρώπη, η αγορά των έργων τέχνης αναπόφευκτα οδηγούσε στο ερώτημα, «ποια είναι η καλή τέχνη». Ο Μπάουμγκαρτεν επεξεργάστηκε την έννοια της αισθητικής με τρόπο που να σημαίνει την μελέτη του καλού ή κακού «γούστου», και επομένως και της καλής και κακής τέχνης, συνδέοντας το καλό γούστο με την ομορφιά.

Προσπαθώντας να αναπτύξει μια ιδέα του καλού και του κακού γούστου, προκάλεσε με την σειρά του την φιλοσοφική αντιπαράθεση γύρω απ´αυτό το νέο νόημα της αισθητικής. Χωρίς αυτή, δεν θα υπήρχε σήμερα καμία βάση για την συζήτηση πάνω στην αισθητική καθώς δεν θα υπήρχε κανένα αντικειμενικό κριτήριο, συγκριτική βάση, ή λόγος από τον οποίο κάποιος θα μπορούσε να αναπτύξει ένα αντικειμενικό επιχείρημα.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Alexander Gottlieb Baumgarten της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).