Αλαγονία (αρχαία πόλη)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Αλαγονία είναι αρχαία πόλη της Λακωνικής κείμενη παρά τα ερείπια του μεσαιωνικού φρουρίου της Ζαρνάτας στη δυτική πλευρά του Ταϋγέτου πάνω από την μεταξύ των Κιτριών και Καρδαμύλης περιοχή.

Η Αλαγονία ανήκε στο Κοινό των Ελευθερολακώνων, το οποίο απαρτιζόταν από 18 πόλεις. Το όνομά της οφείλεται στην ομώνυμη Αλαγονία, κόρη του Διός και της Ευρώπης.

Με το όνομα αυτό φέρεται σήμερα τοπική κοινότητα του Δήμου Καλαμάτας στο Νομό Μεσσηνίας.

Ιστορία της Αλαγονίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοινό των Ελευθερολακώνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην αρχαία Ελλάδα, η Αλαγονία ήταν μία από τις πόλεις του Κοινού των Ελευθερολακώνων. Το δε Κοινό των Ελευθερολακώνων ήταν Ομοσπονδία δεκαοχτώ πόλεων της Λακωνικής, που αποχώρησαν από την Σπάρτη και αποτέλεσαν αυτόνομη συμπολιτεία. Οι κάτοικοι της συμπολιτείας εκαλούντο από τους Ρωμαίους αυτοκράτορες, Λακεδαιμόνιοι, μέχρι των χρόνων του Ρωμαίου αυτοκράτορα Οκταβιανού Αύγουστου, επί της εποχής του οποίου έλαβαν το όνομα ελεύθεροι Λάκωνες ή Ελευθερολάκωνες.

Οι δεκαοκτώ πόλεις του Κοινού του Ελευθερολακώνων κατά αλφαβητική σειρά ήτανε οι εξής:

Ακριαί, Αλαγονία, Ασωπός,
Βοιαί, Βρασιαί, Γερηνία,
Γερονθραί, Γύθειον, Επίδαυρος ή Λιμηρά,
Καινήπολις, Λάς, Λεύκτρα,
Μαριός, Οίτυλος, Πύρροχος,
Τενθρώνη και Χάραξ.

Παυσανίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αρχαία πόλη Αλαγονία κατά τον αρχαίο Έλληνα περιηγητή Παυσανία, που έζησε το δεύτερο αιώνα μ. Χ., βρισκότανε σε απόσταση τριάντα στάδια από την πόλη Γερηνία. Καθορίζοντας δε επακριβώς τη γεωγραφική θέση της Αλαγονίας, ο Παυσανίας γράφει[1]:

Γερηνίας δε ως εις μεσόγαιαν άνω τριάκοντα σταδίους απείχε. Αλαγονία και το πόλισμα κατενεμήθη ήδη και τούτο Ελευθερολάκωσιν

Αν τώρα ληφθεί υπόψη ότι στη θέση της αρχαίας Γερηνίας βρίσκεται σήμερα το χωριό Κάμπος του τέως δήμου Αβίας, τότε η αρχαία Αλαγονία, που απείχε από τη Γερηνία τριάντα στάδια (πέντε χιλιόμετρα) προς τα μεσόγεια, πρέπει να τοποθετηθεί στη θέση που βρίσκεται σήμερα το χωριό Κέντρον (πρώην Γαϊτσές) του τέως Δήμου Αβίας. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η αρχαία πόλη Αλαγονία βρισκόταν έξω από τα όρια του τέως δήμου Αλαγωνίας .

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Παυσανίας, Ελλάδος Περιήγησις, Βιβλίο Γ', κεφ. 25