Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλί-Μοράντ Χαν Ζαντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλί-Μοράντ Χαν Ζαντ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
علیمراد خان زند (Περσικά)
Γέννηση1740
Malayer
Θάνατος11  Φεβρουαρίου 1785
Murcheh Khvort
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςImam Ali Mosque
Χώρα πολιτογράφησηςΙράν
ΘρησκείαΙσλάμ
Δωδεκατισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
ηγεμόνας
Οικογένεια
ΤέκναΣαγιέντ Μοράντ Χαν
ΟικογένειαΔυναστεία των Ζαντ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΣάχης (1781–1785)

Ο Αλί-Μοράντ Χαν Ζαντ (απεβ. το 1785) είναι ο πέμπτος σάχης της δυναστείας των Ζαντ τού Ιράν, και βασίλευσε από τις 15 Μαρτίου 1781 έως τις 11 Φεβρουαρίου 1785.

Μετά το τέλος τού Kαρίμ Χαν Ζαντ, ο Αγκά Moχάμαντ Χαν Κατζάρ, ο οποίος ήταν όμηρος -ενόψει της αποτροπής ενός πολέμου μεταξύ των φυλών Κατζάρ στη βόρεια Περσία και των Zαντ- δραπέτευσε αμέσως και έφτασε στο Mαζανταράν. Στη συνέχεια, ανέλαβε τη διοίκηση της φυλής του στο Αστραμπάντ και διακήρυξε την ανεξαρτησία του από τον σάχη των Ζαντ. Ως εκ τούτου, ο Zακί Χαν Ζαντ έστειλε τον περσικό στρατό υπό τη διοίκηση τού ανιψιού του, Aλί-Μοράντ Χαν εναντίον τού άρχοντα των Κατζάρ.

Ο Aλί-Μοράντ Χαν Ζαντ έλαβε την εξουσία επί τού περσικού στρατού για να καταστρέψει τις φυλές των Κατζάρ στον βορρά, αλλά πρόδωσε τον Aμπόλ-Φαθ Χαν Ζαντ και τον άφησε ανυπεράσπιστο στην πρωτεύουσα για να σκοτωθεί από τον Σαντέκ Χαν Ζαντ. Στη συνέχεια ο Αλί-Μουράντ κατέλαβε το Ισπαχάν. Επέβαλε υψηλούς φόρους στους ανθρώπους και βασάνιζε και σκότωνε όποιον αρνιόταν. Τελικά στις 14 Μαρτίου 1781 κατέλαβε το Σιράζ και σκότωσε τον Σαντέκ Χαν και κάθισε στον θρόνο. Ο Μοράντ συνέχισε τον πόλεμο με τον Αγκά Μοχάμεντ Χαν Κατζάρ και δημιούργησε στρατό, επιτρέποντας στον γιο τού εξαδέλφου του, τον Ροστάμ, να τον διοικήσει. Ο Ροστάμ πήγε αυτόν τον στρατό στην επαρχία Μαζανταράν, όπου πολέμησε εναντίον ενός στρατού των Κατζάρ υπό τη διοίκηση τού Τζαφάρ Κουλί Χαν. Ωστόσο ο Ροστάμ έχασε γρήγορα τη μάχη και αναγκάστηκε να υποχωρήσει πίσω στον νότο. [1]

Ο Aλί-Μοράντ Χαν κυβέρνησε μέχρι το 1785, όταν ανατράπηκε από τον γιο τού Σαντέκ, Τζαφάρ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. Avery, P.· Fisher, William Bayne (10 Οκτωβρίου 1991). The Cambridge History of Iran. Cambridge University Press. ISBN 9780521200950.