Μοχάμεντ Χαν Κατζάρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μοχάμεντ Χαν Κατζάρ
Mohammad Khan Qajar.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
آغا محمد خان قاجار (Περσικά) και Ağa Məhəmməd şah Qacar (Αζερμπαϊτζανικά)
Γέννηση 1742[1][2]
Ντάμγκαν
Θάνατος 17  Ιουνίου 1797
Σούσα
Αιτία θανάτου τραύμα από μαχαίρι
Συνθήκες θανάτου ανθρωποκτονία
Τόπος ταφής Νατζάφ και Μασάντ
Υπηκοότητα Ιράν
Θρησκεία Σιίτες
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα ηγεμόνας
Οικογένεια
Γονείς Μοχάμεντ Χασάν Χαν Κατζάρ
Αδέλφια Χουσεΐν Κολί Χαν Κατζάρ
Morteza Qoli Khan Qajar
Οικογένεια Δυναστεία των Κατζάρων
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Σάχης (1789–1797)
Υπογραφή
Mohammad Khan stamp.jpg

Ο Αγά Χαν Μοχάμεντ Κατζάρ (1742-1797, Περσικά: آغا محمد خان قاجار) ήταν ο ιδρυτής της Δυναστείας των Κατζάρων της περσικής αυτοκρατορίας και κυβέρνησε ως απόλυτος μονάρχης στην περίοδο 1789-1797 ως σάχης. Ήταν αρχικά οπλαρχηγός του κλάδου Κουγιουνλού της φυλής Κατζάρ. Το 1789, ο Αγά Μοχάμεντ Χαν ενθρονίστηκε ως βασιλέας της Περσίας, αλλά στέφθηκε επίσημα τον Μάρτιο του 1796. Στις 17 Ιουνίου 1797 ο Αγά Μοχάμεντ Χαν δολοφονήθηκε και τον διαδέχθηκε ο ανιψιός του Φαθ Αλί Σαχ Κατζάρ.

Η βασιλεία του Αγά Μοχάμεντ Χαν σημειώνεται για την επανεμφάνιση της ενωμένης Περσίας. Μετά τον θάνατο του Ναντέρ Σαχ (δ. 1747), πολλά από τα περσικά εδάφη στην περιοχή του Καυκάσου είχαν διαμελιστεί σε διάφορα χανάτα ή είχαν δηλώσει de facto ανεξαρτησία, όπως στην περίπτωση της Γεωργίας. Μετά από 48 χρόνια όλα υποτάχθηκαν στον Αγά Μοχάμεντ Χαν. Ορισμένες από τις ανακαταλήψεις του κρίνονται ακόμη και για την εποχή του εξαιρετικά σκληρές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη υποταγή της Γεωργίας, όπου λεηλάτησε την πρωτεύουσα Τιφλίδα και έσφαξε πολλούς από τους κατοίκους της, παίρνοντας περίπου 15.000 Γεωργιανούς αιχμαλώτους στην ηπειρωτική Περσία.

Ο Αγά Μοχάμεντ Χαν σημειώνεται, επίσης, για τη μετακίνηση της πρωτεύουσας της Περσίας στην Τεχεράνη.

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αγά Μοχάμεντ Χαν γεννήθηκε περίπου το 1742 στο Αστραμπάντ και ανήκε στον κλάδο Κογιουνλού της φυλής Κατζάρ. Η φυλή είχε διάφορους άλλους με γνωστότερο τον κλάδο Ντεβελού, ο οποίος βρισκόταν συχνά σε αντιπαράθεση με τον κλάδο Κογιουνλού[3]. Ο Αγά Μοχάμεντ Χαν ήταν ο πρωτότοκος γιος του οπλαρχηγού της πατριάς Κογιουνλού Μοχάμεντ Χασάν Χαν Κατζάρ και εγγονός του Φαθ Αλί Χαν, εξέχοντος αριστοκράτη, ο οποίος εκτελέστηκε από του σάχη Ταχμάσπ Β΄ (ενδεχομένως με την προτροπή του Ναντέρ Κολί Μπεγκ, ο οποίος αργότερα θα γίνει γνωστός ως Ναντέρ Σαχ σφετεριζόμενος τον θρόνο της Περσίας το 1736 και θεμελιώνοντας τη δυναστεία των Αφσαριδών[3]. Ο Αγά Μοχάμεντ Χαν είχε αρκετούς αδελφούς και ετεροθαλείς αδελφούς, τους Χουσεΐν Κολί Χαν, Μορτετζά Κολί Χαν, Μουσταφά Κολί Χαν, Ρεζά Κολί Χαν, Τζαφάρ Κολί Χαν, Μαχντί Κολί Χαν, Αμπάς Κολί Χαν και Αλί Κολί Χαν[4].

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]