Σαγιέντ Μοράντ Χαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σαγιέντ Μοράντ Χαν
Sayed Murad Zand.png
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση18ος αιώνας
Malayer
Θάνατος10  Μαΐου 1789
Σιράζ
Συνθήκες θανάτουθανατική ποινή
Χώρα πολιτογράφησηςΙράν
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΓονείςΑλί-Μοράντ Χαν Ζαντ
ΟικογένειαΔυναστεία των Ζαντ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΣάχης (Ιανουάριος 1789 – Μαΐου 1789)
Ο βασιλιάς Aλί Μοράντ Χαν Ζαντ (κέντρο), στην αυλή του δίπλα σε μία ανώνυμη πριγκίπισσα (αριστερά) και τον γιο του πρίγκιπα Σαγιέντ Μοράντ Χαν (δεξιά).

Ο Σαγιέντ Μοράντ Χαν, ήταν σάχης τού Ιράν, που βασίλευσε από τις 23 Ιανουαρίου 1789 έως τις 10 Μαΐου 1789. Ήταν ο όγδοος βασιλιάς της δυναστείας των Ζαντ. Η σύντομη βασιλεία του είναι ενδεικτική τού αδίστακτου και βάναυσου αγώνα για την εξουσία, που κυριάρχησε μεταξύ των μελών της οικογένειας Zαντ μετά το τέλος τού Kαρίμ Χαν Ζαντ το 1779.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν μέλος της αυλής τού προκατόχου του, Τζαφάρ Χαν, στην πρωτεύουσα Zαντ τού Σιράζ. Ήταν προφανώς η συμπεριφορά τού Τζαφάρ Χαν προς τον Σαγιέντ Μουράντ Χαν, που οδήγησε τον τελευταίο να σχεδιάσει την ανατροπή τού βασιλιά. Ο Σαγιέντ Μουράντ Χαν ήταν κυβερνήτης τού Σιράζ, αλλά αργότερα περιορίστηκε με την οικογένειά του και, σύμφωνα με μία αναφορά, ξυλοκοπήθηκε κατόπιν εντολής τού Τζαφάρ Χαν σε μία προσπάθεια να τον αναγκάσουν να αποκαλύψει τα πλούτη του. [1]

Το 1789 μία ομάδα ατόμων, με επικεφαλής τον Σαγιέντ Μοράντ Χαν συνωμότησαν για να δηλητηριάσουν τον Τζαφάρ Χαν. Μία σκλάβα χρησιμοποιήθηκε για να πραγματοποιήσει τις επιθυμίες τους. Ο Σαγιέντ Μοράντ Χαν και οι οπαδοί του νίκησαν τον εξασθενημένο σάχη, σκοτώνοντάς τον και πετώντας το κεφάλι του από την ακρόπολη.

Μετά τη δολοφονία τού Τζαφάρ Χαν, ο Σαγιέντ Μοράντ έγινε σάχης τού Ιράν. Ο γιος τού Τζαφάρ Χαν, ο Λοτφ Αλί Χαν, βάδισε στη συνέχεια στο Σιράζ, όπου ήταν δημοφιλής μεταξύ τού λαού. Ο Σαγιέντ Μοράντ Χαν άντεξε για λίγο στην ακρόπολη της πόλης, αλλά αφού βασίλευσε για λιγότερο από 4 μήνες, αναγκάστηκε να παραδοθεί και εκτελέστηκε. Ο Λοτφ Αλί Χαν τον είχε διαδεχθεί στις 10 Μαΐου 1789.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Malcolm, John, The History of Persia, Vol. II, Part 1,1829 footnote, p. 106.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Perry, John R., Karim Khan Zand A History of Iran 1747-1779 ,(ISBN 0-226-66098-2), Παν. of Chicago Press, 1979, σελ. 299
  • Waring, Edward Scott, "A Tour to Sheeraz by the Route of Kazroon and Feerozabad",(ISBN 1-4021-4338-9), Elibron Classics, 2005.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]