Ελεονώρα της Αραγωνίας, βασίλισσα της Κύπρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ελεονώρα της Αραγωνίας, βασίλισσα της Κύπρου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1333 (περίπου)[1]
Castell de Falset
Θάνατος26  Δεκεμβρίου 1417[1]
Βαρκελώνη[1]
Τόπος ταφήςΚαθεδρικός Ναός της Βαρκελώνης
Χώρα πολιτογράφησηςΣτέμμα της Αραγωνίας
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΚαταλανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασύζυγος ηγεμόνα
Οικογένεια
ΣύζυγοςΠέτρος Α΄ της Κύπρου[1]
ΤέκναΠέτρος Β΄ της Κύπρου[1]
Margaret of Lusignan[1]
ΓονείςΠέτρος της Ριβαγόθα[1] και Jeanne de Foix[1]
ΑδέλφιαAlfonso of Aragon the Elder[1]
ΟικογένειαΟίκος της Βαρκελώνης[1]
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ελεονώρα της Αραγωνίας, βασίλισσα της Κύπρου (1333 - 26 Δεκεμβρίου 1417) ήταν βασιλική σύζυγος της Κύπρου με τον γάμο της με τον Πέτρο Α΄ της Κύπρου, αντιβασίλισσα την εποχή της απουσίας του συζύγου της (1366), αντιβασίλισσα και κηδεμόνας για τον ανήλικο γιο της Πέτρο Β΄ της Κύπρου από το 1369. Η Ελεονώρα της Αραγωνίας ήταν κόρη του Πέτρου της Αραγωνίας, πρίγκιπα από τον Οίκο της Βαρκελώνης και της Ιωάννας των Φουά.

Βασίλισσα της Κύπρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πέτρος Δ΄ της Αραγωνίας, ο οποίος είχε ως στόχο να ενισχύσει την πολιτική και οικονομική του επιρροή στην Μεσόγειο, τακτοποίησε τον γάμο ανάμεσα στην ξαδέλφη του Ελεονώρα και τον ισχυρό βασιλιά της Κύπρου Πέτρο Α΄ (1353). Η Ελεονώρα έγινε βασίλισσα της Κύπρου και τιτλούχος βασίλισσα της Ιερουσαλήμ και του Αρμενικού βασιλείου της Κιλικίας. Η βασιλεία του συζύγου της ήταν θυελλώδης για την Κύπρο, είχε πολλές ερωμένες οι οποίες δυσαρέστησαν έντονα την Ελεονώρα, με αποτέλεσμα όταν ο Πέτρος Α΄ αναχώρησε σε Σταυροφορία στην Αλεξάνδρεια έγινε αντιβασίλισσα (1366). Με την επιστροφή του Πέτρου Α΄ από ένα μακρύ ταξίδι στην Ευρώπη, η Ελεονώρα κατηγορήθηκε για ερωτικές σχέσεις με τον Τζων του Μορφ, τιτλούχο κόμη της Έδεσσας, αλλά δικάστηκε και αθωώθηκε. Η βασιλεία του Πέτρου Α΄ προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ευγενών, όπου κατέληξε στην δολοφονία του (17 Ιανουαρίου 1369) με την συμμετοχή των δυο μικρότερων αδελφών του Ιωάννη και Ιακώβου.

Σύγκρουση με τους κουνιάδους της[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την δολοφονία του συζύγου της η Ελεονώρα μαζί με τους δυο κουνιάδους της Ιωάννη και Ιάκωβο έγινε αντιβασίλισσα και κηδεμόνας για τον ανήλικο διάδοχο Πέτρο Β΄, παρέμεινε στην Κύπρο για να προστατέψει τα κληρονομικά δικαιώματα του γιου της. Με ένα μυστικό μήνυμα η Ελεονόρα κάλεσε τους Γενουάτες να επιτεθούν στην Κύπρο για να εκδικηθούν την δολοφονία του συζύγου της από τα αδέλφια του. Η Κύπρος κατακτήθηκε από την Γένοβα με την βοήθεια του Τζων Μορφ (1373), ο Ιάκωβος αιχμαλωτίστηκε και ο Ιωάννης εκτελέστηκε με πρόταση της Ελεονόρας (1374). Ο Πέτρος Β΄ νυμφεύτηκε την Βαλεντίνα Βισκόντι της Κύπρου, κόρη του Μπερναμπό Βισκόντι (1378). Η πρώτη πρόταση να παντρευτεί κόρη του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ιωάννη Ε΄ Παλαιολόγου απορρίφθηκε, επειδή οι Λατίνοι δεν ήθελαν για πολιτικούς λόγους τον γάμο του με Ελληνίδα πριγκίπισσα. Οι Λατίνοι είπαν σαν δικαιολογία στους Βυζαντινούς απεσταλμένους ότι ο βασιλιάς ήταν απασχολημένος με την εισβολή των Γενουατών.

Επιστροφή στην Καταλονία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ελεονώρα συγκρούστηκε έντονα με την νύφη της Βαλεντίνα ενοχλημένη με τον τρόπο ζωής της και τα σκάνδαλα, για να αποφύγει περισσότερα προβλήματα δραπέτευσε στην Καταλονία σε ηλικία 44 ετών (1381). Ο Πέτρος Δ΄ της ανέθεσε την διοίκηση της Μπαλς με τον αρχιεπίσκοπο της Ταρραγόνα, μετακίνησε την κατοικία της στα ανάκτορα του αρχιεπισκόπου μαζί με τους οπαδούς της που μετέφερε από την Κύπρο. Κατηγορήθηκε από τους κατοίκους για μεγάλη εύνοια σε οπαδούς της, όταν επέβαλε νέο φόρο για την εισαγωγή κρασιού τους εξαίρεσε, αυτό οδήγησε σε εξέγερση που ανάγκασε την Ελεονόρα να ανακαλέσει την απόφαση της. Ο Πέτρος Δ΄ πέθανε (1387) και τον διαδέχθηκε ο γιος του Ιωάννης Α΄ της Αραγωνίας αλλά οι συγκρούσεις της Ελεονόρας με τους κατοίκους συνεχίστηκαν. Οι επαναστάτες μπήκαν στα ανάκτορα και σκότωσαν τον Ιωάννη αδελφό και μπάτλερ της Ελεονόρας μπροστά στα μάτια της. Η Ελεονόρα δραπέτευσε στα εδάφη του αδελφού της, μετά από 12 χρόνια στο Μπαλς δεν επέστρεψε ποτέ. H Ελεονώρα της Αραγωνίας πέθανε στην Βαρκελώνη (26 Δεκεμβρίου 1416).[2]

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον γάμο της με τον Πέτρο Α΄ της Κύπρου απέκτησε :

  • Πέτρος Β΄ της Κύπρου
  • Μαργαρίτα, παντρεύτηκε τον ξάδελφο της Ιάκωβο Λουζινιάν γιο του Ιωάννη των Λουζινιάν
  • Εσίβη, πέθανε σε βρεφική ηλικία και σύμφωνα με μερικούς ιστορικούς ήταν κόρη της πρώτης συζύγου του Πέτρου Α΄ Εσίβης.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]