Αλέξανδρος Στιούαρτ, δούκας του Άλμπανι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αλέξανδρος Στιούαρτ, δούκας του Άλμπανι
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1454
Θάνατος 7  Αυγούστου 1485
Παρίσι
Υπηκοότητα Ηνωμένο Βασίλειο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα κοντοτιέρος
Οικογένεια
Τέκνα Ιωάννης Στιούαρτ, δούκας του Άλμπανι
Αλέξανδρος Στιούαρτ
Γονείς Ιάκωβος Β΄ της Σκωτίας και Μαρία του Γκέλντερς
Αδέλφια Princess Margaret Stewart of Scotland
Mary Stewart
David Stewart, Earl of Moray
Ιάκωβος Γ΄ της Σκωτίας
John Stewart, Earl of Mar
Οικογένεια Οίκος των Στιούαρτ

Ο Αλέξανδρος Στιούαρτ (Alexander Stewart, Duke of Albany, 1454 - 7 Αυγούστου 1485) ήταν ο πρώτος δούκας του Άλμπανι, δεύτερος γιος του βασιλιά της Σκωτίας Ιακώβου Β' και της Μαρίας του Γκέλντρες.

Έχοντας ήδη γίνει δούκας του Άλμπανι πριν το 1458, έλαβε επίσης την κομητεία του Μαρτς και τη νήσο του Μαν, ταξίδεψε στα μητρικά του εδάφη στο Γκέλντρες (1460) και στην επιστροφή συνελήφθη από τους Άγγλους (1464). Σύντομα ελευθερώθηκε και πήρε ενεργό μέρος στην διοίκηση της χώρας του, αλλά η σκληρή και βίαια πολιτική του στα σύνορα έφεραν το σπάσιμο της συμμαχίας με την Αγγλία (1474) που είχε δημιουργηθεί με τον συμμαχικό γάμο του βασιλιά Ιακώβου Γ'. Το (1479) κυριεύτηκε η κομητεία του στο Μαρτς και κατέφυγε στο βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκο ΙΑ', όπου έγινε καλοδεχούμενος και παντρεύτηκε την Άννα ντε λα Τουρ. Αλλά ο Λουδοβίκος δεν τον υποστήριξε σε επίθεση στη Σκωτία κατά του αδελφού του και κατέφυγε στο βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδο Δ', συμμαχώντας μαζί του (1482) στο Φόθερινγκεϊ.

Συμμαχίες με τον Εδουάρδο Δ' της Αγγλίας κατά του αδελφού του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τη Συνθήκη αυτή, του επιτρεπόταν μετά την κατάκτηση της Σκωτίας να ανέβει ο ίδιος στον θρόνο της χώρας, υπό την ψιλή κυριαρχία του Άγγλου βασιλιά. Βάδισε μαζί με τον Ριχάρδο, δούκα του Γκλόστερ, αδελφό του Εδουάρδου, επικεφαλής ενός τεράστιου στρατού 20.000 ανδρών κυριεύοντας εύκολα το Μπέργουικ. Ο βασιλιάς Ιάκωβος Γ' της Σκωτίας αιχμαλωτίστηκε στο κάστρο του Εδιμβούργου. Ο Αλέξανδρος συνωμότησε κατά του αδελφού του με πολλούς δυσαρεστημένους ευγενείς, οι οποίοι από το (1470) είχαν αποκλειστεί από κυβερνητικά πόστα, μεταξύ των οποίων και οι θείοι του, κόμητες του Άθολ και του Μπάκαν. Ο Ριχάρδος του Γκλόστερ φαίνεται ότι ικανοποιήθηκε με την κατάκτηση του Μπέργουικ, τον εγκατέλειψε και επέστρεψε στο Λονδίνο. Οι δυσαρεστημένοι ευγενείς μαζί με τον Αλέξανδρο στο Εδιμβούργο αποφάσισαν να εγκαταστήσουν δική τους κυβέρνηση, επαναφέροντας τα εδάφη τους και την κομητεία του Μαρ. Ο βασιλιάς Ιάκωβος άρχισε μια σειρά διαπραγματεύσεων, προκειμένου να πάρει με το μέρος του τους δυσαρεστημένους ευγενείς, κάτι που έφερε πολλές προστριβές στο κοινοβούλιο. Τελικά, τα Χριστούγεννα του (1482) ο Αλέξανδρος του Άλμπανι δραπέτευσε στο Ντάνμπαρ και τον Ιανουάριο του (1483) ο βασιλιάς Εδουάρδος Δ' της Αγγλίας του υποσχέθηκε νέα βοήθεια. Αλλά ο θάνατος του βασιλιά Εδουάρδου στις 9 Απριλίου 1483 του έσβησε όλες τις ελπίδες.

Τον Ιούλιο του 1484, ο Αλέξανδρος επιτέθηκε ξανά στο Εδιμβούργο, κάνοντας μιαν ύστατη προσπάθεια με μια μικρή δύναμη Σκωτσέζων, αφού ο βασιλιάς Ριχάρδος Γ' της Αγγλίας του αρνήθηκε την υποστήριξη του. Η δύναμη αυτή διοικείτο, εκτός από τον ίδιο, και από τον Ιάκωβο Ντάγκλας, 9ο κόμη του Ντάγκλας. Στη μάχη του Λοχμάμπεν ηττήθηκαν οριστικά και ο Ντάγκλας συνελήφθη αιχμάλωτος. Οι απόψεις για την τύχη του Αλέξανδρου διίστανται, κατά την συνηθέστερη άποψη δραπέτευσε από το κάστρο του Εδιμβούργου, όπου ήταν αιχμάλωτος και περίμενε την εκτέλεση του (1485). Κατέφυγε στο Παρίσι, όπου σκοτώθηκε σε μια κονταρομαχία.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Παντρεύτηκε σε πρώτο γάμο την Κατερίνα Σινκλαίρ, κόρη του Γουλιέλμου Σινκλαίρ. Ο γάμος αυτός διαλύθηκε (1478), αφού κήρυξε ο ίδιος τα παιδιά που είχε κάνει νόθα. Με τον γάμο του αυτό παιδιά του ήταν :
  • Αλέξανδρος Στιούαρτ (1477 - 1537) επίσκοπος του Μάρεϊ
  • Ανδρέας Στιούαρτ
  • Μαργαρίτα Στιούαρτ
 • Παντρεύτηκε (1480) σε δεύτερο γάμο του την Άννα, κόρη του Βερτράνδου ΣΤ', κόμη της Ωβέρνης και της Βουλώνης, με την οποία παιδιά του ήταν :
  • Ιωάννης Στιούαρτ, δούκας του Άλμπανι (1484 - 1536) πήρε τους τίτλους του πατέρα του αφού τα ετεροθαλή αδέλφια του από τον πρώτο γάμο του πατέρα του κηρύχθηκαν νόθα.
  • Μαώ Στιούαρτ, πέθανε νέα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Alexander Stewart, Duke of Albany της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).