Αλεχάντρο Μαρία Αγουάδο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αλέξανδρος Αγουάδο)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αλέξανδρος Αγουάδο
Aguado, Alexandre.jpg
Γέννηση 29  Ιουνίου 1784
Σεβίλλη
Θάνατος 14  Απριλίου 1842
Χιχόν
Υπηκοότητα Ισπανία και Γαλλία
Ιδιότητα τραπεζίτης και συλλέκτης τέχνης
Τέκνα Ολίμπε Αγουάδο και Onésipe Aguado
Βραβεύσεις Μεγάλος Σταυρός της Λεγεώνας της Τιμής, Ταξιάρχης του Τάγματος της Ισαβέλλας της Καθολικής, Ταξιάρχης του Τάγματος του Καρόλου Γ΄ της Ισπανίας και Ταξιάρχης του τάγματος του Σωτήρος

Ο Αλέξανδρος Μάριος Αγουάδο ή Αγκουάδο (Alejandro María Aguado, 29 Ιουνίου 1784 - 14 Απριλίου 1842), Μαρκήσιος ντε Λας Μαρίσμας του Γουαδαλκιβίρ και υποκόμης του Μόντε Ρίκο ήταν διάσημος Ισπανός τραπεζίτης.

Γεννήθηκε στη Σεβίλλη το 1784 και πέθανε στη Χιχόν των Αστουριών (Ισπανία) το 1842. Ξεκίνησε τη ζωή του ως στρατιώτης στο πόλεμο ανεξαρτησίας της Ισπανίας, στο πλευρό του Ιωσήφ Βοναπάρτη. Μετά τη μάχη του Μπελέν το 1808 κατατάχθηκε στο γαλλικό στρατό. Για τη δράση του όμως εκεί εξορίστηκε και άρχισε ν΄ ασχολείται με τις τραπεζικές εργασίες της οικογενείας του όπου και γρήγορα αναδείχθηκε σε επιτυχημένο χρηματιστή. Αργότερα τον προσέλαβε η ισπανική κυβέρνηση για διαπραγματεύσεις δανείων και ο Βασιλιάς Φερδινάνδος Ζ' του απένειμε κάποιους τίτλους. Από το 1828 στον Αγουάδο που διατηρούσε τη γαλλική υπηκοότητα είχαν περιέλθει μεγάλες εκτάσεις της Γαλλίας μεταξύ των οποίων και ο περίφημος πύργος Μαργκό με τους φημισμένους αμπελώνες της Γαλλίας.

Ο Αγουάδο ενεπλάκη στην ελληνική ιστορία ως διαπραγματευτής στη περίοδο της αντιβασιλείας του Βαυαρού Άρμανσπεργκ (1834) για τη χορήγηση δανείου 80 εκατομμυρίων (τότε) δραχμών στην Ελλάδα, υπό την εγγύηση των τριών προστάτιδων δυνάμεων (Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας). Η δε εξυπηρέτηση εκείνου του δανείου ανατέθηκε στη συνέχεια με ειδική σύμβαση στον τραπεζικό οίκο Ρότσιλντ.

Όταν πέθανε ο Αγουάδο άφησε πολλή μεγάλη περιουσία που μόνο σε μετρητά έφθανε τα 60.000.000 χρυσά φράγκα, πολύ μεγαλύτερο ποσό από εκείνο που είχε λάβει η Ελλάδα ως δάνειο. Επίσης κληροδότησε μια περίφημη πινακοθήκη στη γαλλική κυβέρνηση. Τα δε χρεόγραφα που εξέδωσε ο οίκος του ονομάζονταν εκ του ονόματός του «αγουάδος».