Ακρωτήριο Τραφάλγκαρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 36°10′57″N 6°01′58″W / 36.1825°N 6.0328°W / 36.1825; -6.0328

Ακρωτήριο Τραφάλγκαρ.

Το ακρωτήριο Τραφάλγκαρ (Cabo Trafalgar) είναι ακρωτήριο στη Νοτιοδυτική Ισπανία, στην περιοχή της Ανδαλουσίας. Βρίσκεται στον πορθμό του Γιβραλτάρ, προς την μεριά του Ατλαντικού. Στην περιοχή του ακρωτηρίου έλαβε χώρα στις 21 Οκτωβρίου 1805 η Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ μεταξύ του αγγλικού στόλου, υπό τον ναύαρχο Νέλσον, και των ενωμένων γαλλοϊσπανικών, υπό τον ναύαρχο Πιέρ Βιλνέβ, η έκβαση της οποίας χάρισε στην Αγγλία την κυριαρχία των θαλασσών μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ονομασία του Ακρωτηρίου Τραφάλγκαρ, επί του οποίου φέρεται μεγάλος ομώνυμος φάρος, είναι παραφθορά της αραβικής ονομασίας Ταράφ-αλ-άγκαρ ή Ταράφ-αλ-αγκάρ (ακρωτήριο του σπηλαίου, εκ του μεγάλου αριθμού τέτοιων στην ακτή). Πιθανώς, πρόκειται περί του ιδίου ακρωτηρίου που οι αρχαίοι αποκαλούσαν Ακρωτήριο της Ήρας, επειδή επ΄ αυτού υπήρχε αρχαίος ναός αφιερωμένος στη Θεά Ήρα, σε βόρειο πλάτος 36° 05’ και δυτικό μήκος 5° 45’, κατά Πτολεμαίο (Γεωγρ. Β 4, 5)

Πέριξ του ακρωτηρίου Τραφάλγκαρ υπάρχουν επικίνδυνοι ύφαλοι, τους οποίους φοβούμενος ο Νέλσον, μέσα στην επιθανάτια αγωνία του, εφιστούσε την προσοχή των αξιωματικών του για την ασφαλή αγκυροβολία του στόλου, πριν ξεσπάσει η καταιγίδα που προμήνυε το βαρόμετρο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Cabo Trafalgar στο Wikimedia Commons