Ακροάσεις Βαλάτσι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Οι Ακροάσεις Βαλάτσι (αγγλ.: The Valachi Hearings), επίσης γνωστές και ως οι Ακροάσεις ΜακΚλίλαν, διερευνούσαν τις δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος σε ολόκληρη την Αμερική και των ηγετικών στελέχων της μαφίας της εποχής, όπως ο Σαμ Τζιανκάνα του Σικάγου.

Οι ακροάσεις ξεκίνησαν με επικεφαλής τον Γερουσιαστή του Αρκάνσας Τζον ΜακΚλίλαν το 1963 και πήραν το όνομά τους από τον βασικό μάρτυρα της Αμερικανικής κυβέρνησης εναντίον της αμερικανικής Μαφίας, Τζο Βαλάτσι, ο οποίος ήταν και ο πρώτος γκάνγκστερ που συνεργάστηκε με τις αρχές για εξάρθρωση του οργανωμένου εγκλήματος στις ΗΠΑ.

Υπόβαθρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Οκτώβριο του 1963 ο Τζο Βαλάτσι κατέθεσε ενώπιον του Αμερικανικού Κογκρέσου στην Μόνιμη Υποεπιτροπή Ερευνών της Γερουσίας των ΗΠΑ για τις δημόσιες δραστηριότητες.

Με την κατάθεση του έδωσε στο αμερικανικό κοινό από πρώτο χέρι τις δραστηριοτήτες της Μαφίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τζο Βαλάτσι, ο οποίος υπηρξε ένα χαμηλόβαθμο μέλος της Οικογένειας Τζενοβέζε στη Νέα Υόρκη, ήταν ο πρώτος μάρτυρας της κυβέρνησης που προέρχονταν από την ίδια την αμερικανική μαφία. Πριν τον Βαλάτσι, οι ομοσπονδιακές αρχές δεν είχαν κανένα συγκεκριμένο στοιχείο για της δραστηριοτήτες και την δομή της αμερικανικής μαφίας. Τα στοιχεία που γνωστοποιήσε δεν οδήγησαν άμεσα στην ποινική δίωξη πολλών ηγετών της μαφίας, αλλά ήταν σε θέση να παράσχει πολλές λεπτομέρειες για τις εγκληματικές δραστηριοτήτες και τις τελετουργίες της μαφίας, βοηθώντας στην επίλυση πολλών εκρέμων υποθέσεων που δεν είχαν επιλυθεί, καθώς και τα ονομάτα πολλά μέλων από τις μεγάλες οικογένειες του οργανωμένου εγκλήματος.

Βιβλιογραφικές πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Maas, Peter. 1968. The Valachi Papers. New York, Putnam.
  • Kelly, Robert J. Encyclopedia of Organized Crime in the United States. Westport, Connecticut: Greenwood Press, 2000. (ISBN 0-313-30653-2)
  • Sifakis, Carl. The Mafia Encyclopedia. New York: Da Capo Press, 2005. (ISBN 0-8160-5694-3)
  • Sifakis, Carl. The Encyclopedia of American Crime. New York: Facts on File Inc., 2001. (ISBN 0-8160-4040-0)
  • Dan E. Moldea, The Hoffa Wars, Charter Books, New York: 1978 ((ISBN 0-441-34010-5)).
  • Charles Brandt, I Heard You Paint Houses: Frank "the Irishman" Sheeran and the inside story of the Mafia, the Teamsters, and the last ride of Jimmy Hoffa, Steerforth Press, Hanover (NH, USA) 2004 ((ISBN 1-58642-077-1)).
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Valachi Hearings της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).