Πέντε οικογένειες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης του FBI που δείχνει τα μέλη της Κόζα Νόστρα σε όλη την αμερικανική επικράτεια

Πέντε Οικογένειες (αγγλικά: Five Families‎‎) αποκαλούνται οι βασικές εγκληματικές οικογένειες του οργανωμένου εγκλήματος στην Νέα Υόρκη της Ιταλο-Αμερικανικής Μαφίας.[1] Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1931 όταν ο Σαλβατόρε Μαραντζάνο οργάνωσε τις διάφορες συμμορίες της Νέας Υόρκης σε δομή και ιεραρχία.

Οι πέντε οικογένειες είναι:

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το καλοκαίρι του 1931, και μετά την δολοφονία του Τζο Μασερία στις 15 Απριλίου του ίδιου έτους και το τέλος του πολέμου Καστελαμαρέζε, ο Σαλβατόρε Μαραντζάνο αποφάσισε να δημιουργήσει τις πέντε οικογένειες για να ελέγχει πλήρως κάθε δραστηριότητα στην Νέα Υόρκη. Έτσι εισήγαγε πρώτα την εξής ιεραρχία σε κάθε οικογένεια της Μαφίας:

  • Αφεντικό (capofamiglia)
  • Υπαρχηγός (sotto capo)
  • Σύμβουλος (Κονσιλιέρι)
  • Λοχαγός (Κάπο)
  • Στρατιώτης (soldato)
  • Συνεργάτης (associate)

Ο Μαραντζάνο ανακήρυξε τον εαυτό του «Αφεντικό όλων των Αφεντικών» (ιταλικά: capo di tutti capi‎‎), σπάζοντας όμως την συμφωνία που είχε κάνει με τον Λάκι Λουτσιάνο για την δολοφονία του Μασερία. Ο Λουτσιάνο δέχτηκε να δολοφονήσει τον Μασερία με αντάλλαγμα την ισότητα όλων των συμμοριών στην Νέα Υόρκη και χωρίς κάποιον επικεφαλής. Ο Σαλβατόρε Μαραντζάνο θα βρεθεί δολοφονημένος στις 10 Σεπτεμβρίου 1931, πέντε μήνες μετά από την αυτοανακήρυξή του σε Αρχινονό. Ο Λουτσιάνο διέταξε την θέση του «Αφεντικού όλων των Αφεντικών» να αντικατασταθεί από την περίφημη «Επιτροπή» που ο αρχηγός της κάθε μιας των πέντε οικογενειών θα μετέχει στην Επιτροπή, συν τους αρχηγούς του Μπαφάλο και του Σικάγου. Το συμβούλιο θα υπηρετεί ως κυβερνητικό σώμα της Κόζα Νόστρα στις ΗΠΑ.[2][3]

Περιοχές δραστηριότητας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τους κανόνες ιεραρχίας μπήκαν και τα όρια των περιοχών όπου η κάθε μια από τις πέντε οικογένειες θα είχε και την περιοχή που θα δραστηριοποιούταν χωρίς να επιτρέπεαι να μπαίνει στην περιοχή άλλης, παρ'όλα αυτά όμως υπήρχε το φαινόμενο παραβίασης αυτού του κανόνα με βίαια και αιματηρά περιστατικά. Έτσι η κάθε μια οικογένεια είχε τις παρακάτω περιοχές υπό τον ελέγχο της:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Οι πέντε οικογένειες της μαφίας στη Νέα Υόρκη». Britannica.com. 6 Νοεμβρίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Σεπτεμβρίου 2015.  (Αγγλικά)
  2. New-York-Daily-News/Ίδρυση των πέντε οικογενειών της Κόζα Νόστρα στις ΗΠΑ ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2018 (Αγγλικά)
  3. «Η ιστορία των πέντε οικογένειων της Μαφίας». Fivefamiliesnyc.com. 6 Νοεμβρίου 2019.  (Αγγλικά)