Ακαχούτλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ακατζούτλα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Ακατζούτλα
13°35′23″N 89°49′47″W
ΧώραΕλ Σαλβαδόρ
Διοικητική υπαγωγήΔιαμέρισμα Σονσονάτε
ΠροστάτηςΑγία Τριάδα
Έκταση166,6 km²[1]
Υψόμετρο26 μέτρα
Πληθυσμός52.359 (2007)[2][3]
Ζώνη ώραςUTC−06:00
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ακαχούτλα (Acajutla) είναι πόλη και σημαντικό λιμάνι του Ελ Σαλβαδόρ, στην Κεντρική Αμερική. Βρίσκεται σε γεωγραφικές συντεταγμένες πλάτος 13°35΄24΄΄ Βόρειο και μήκος 89°50΄01΄΄ Ανατολικό, στην ακτή του Ειρηνικού Ωκεανού, κοντά στις εκβολές του ποταμού Γκράντε. Αποτελεί το κυριότερο λιμάνι της χώρας, από το οποίο εξάγεται μεγάλο μέρος των εξαγωγών καφέ, ζάχαρης και βάλσαμου του Περού. Διοικητικώς η πόλη υπάγεται στο Διαμέρισμα Σονσονάτε, του οποίου αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη. Το 2012 ο πληθυσμός του δήμου της ήταν 29.701 κάτοικοι. Το μεσοσταθμικό υψόμετρο είναι 24 μέτρα πάνω από τη μέση επιφάνεια της θάλασσας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κονκισταδόρ Πέδρο δε Αλβαράδο, υπό τη διοίκηση του Ερνάν Κορτές, είχε κατακτήσει το Μεξικό και τη Γουατεμάλα προτού φθάσει στην περιοχή της σημερινής Ακαχούτλα. Εκεί συνάντησε ισχυρή αντίσταση, αλλά κατόρθωσε να νικήσει τους ιθαγενείς στις 8 Ιουνίου 1524, στη Μάχη της Ακαχούτλα, και να κατακτήσει όλο το σημερινό Ελ Σαλβαδόρ.

Μετά την πλήρη ανεξαρτησία του Ελ Σαλβαδόρ το 1838, η οικονομία της χώρας άρχισε να στηρίζεται όλο και περισσότερο στις εξαγωγές καφέ. Η αλματώδης επέκταση αυτής της επικερδούς καλλιέργειας προκάλεσε βαθιές κοινωνικοοικονομικές μεταβολές στην περιοχή και προσέλκυσε ξένους επενδυτές και ντόπιους ιδιοκτήτες φυτειών στην Ακαχούτλα, όπου η ανάπτυξη υποδομών θεωρήθηκε απαραίτητη για την εξασφάλιση της μεταφοράς του προϊόντος από το εσωτερικό και την ικανότητα φορτώσεώς του σε πλοία.

Κατά την Αγροτική εξέγερση του 1932 αγκυροβόλησαν έξω από το λιμάνι της Ακαχούτλα δύο αντιτορπιλικά του Καναδικού Πολεμικού Ναυτικού μετά από αίτημα του εκεί Βρετανού προξένου, που φοβόταν για την ασφάλεια των εκεί Βρετανών πολιτών και των περιουσιών τους. Καναδοί ένοπλοι ναύτες αποβιβάσθηκαν για λίγο, παρά τις επιθυμίες της σαλβαδοριανής κυβερνήσεως και άρχισαν να προετοιμάζονται να προελάσουν προς την πρωτεύουσα Σαν Σαλβαδόρ, προτού η εξέγερση περιορισθεί και οι Βρετανοί κρίνουν ότι δεν ήταν πλέον απαραίτητη η ένοπλη καναδική παρουσία.[4]

Κατά τη διάρκεια του δωδεκάχρονου Εμφύλιου Πολέμου του Ελ Σαλβαδόρ (1980-1992), το διυλιστήριο πετρελαίου της Ακαχούτλα (τότε το μοναδικό σε λειτουργία διυλιστήριο στη χώρα) ήταν στόχος των ανταρτών.

Το λιμάνι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πλοίο-νοσοκομείο «Comfort» του αμερικανικού ναυτικού στο λιμάνι της Ακαχούτλα

Το λιμάνι της Ακαχούτλα κατασκευάσθηκε στην αρχική του φάση με κόστος 25 εκατομμύρια κολόν. Ο μήκους 338 μέτρων κυματοθραύστης εγκαινιάσθηκε τον Αύγουστο του 1961. Το βαθύ λιμάνι της Ακαχούτλα είναι το κυριότερο λιμάνι του Ελ Σαλβαδόρ, άλλωστε για ορισμένους τύπους πλοίων η χώρα έχει μόλις δύο λειτουργικά λιμάνια. Υπεύθυνη για τη λειτουργία του λιμανιού είναι η «Εκτελεστική Επιτροπή Αυτόνομου Λιμένα» (CEPA).

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρόμοια με όλη την ακτή του Ειρηνικού της Κεντρικής Αμερικής, το κλίμα της Ακαχούτλα είναι θερμό και υγρό, κλίμα τροπικής σαβάνας (Aw στην Κλιματική ταξινόμηση Κέππεν). Ολόκληρο το έτος οι θερμοκρασίες το μεσημέρι κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 32°C και 34°C.[5] Η μέση ετήσια βροχόπτωση ανέρχεται σε 1.757 χιλιοστόμετρα (mm) και βροχερότερος μήνας είναι με διαφορά ο Σεπτέμβριος, με 386 mm, ενώ ο Δεκέμβριος, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι εντυπωσιακά ξηροί, με μόλις 9 mm βροχής συνολικά.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εγκαταστάσεις φορτοεκφορτώσεων του εμπορικού λιμένα της Ακαχούτλα επιτρέπουν τη φόρτωση μεγάλου μέρους των εξαγωγών του Ελ Σαλβαδόρ, κυρίως καφέ (το 40% του συνόλου), ζάχαρης και βάλσαμου του Περού. Εκτός από το λιμάνι, το διυλιστήριο πετρελαίου είναι το μεγαλύτερο της χώρας και διυλίζει κυρίως πετρέλαιο που μεταφέρεται εκεί από τη Βενεζουέλα.

Εκδηλώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια από τις σημαντικότερες ετήσιες εκδηλώσεις είναι ο εορτασμός των Αγίων Παθών του Χριστού τη Μεγάλη Εβδομάδα. Εκείνη την ημέρα οι κάτοικοι καθαρίζουν τους δρόμους και φιλοτεχνούν διακοσμητικές απεικονίσεις σε άμμο που μεταφέρουν από την παραλία. Το μεσημέρι αρχίζουν την αναπαράσταση των Παθών, εκκινώντας από τον ναό του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, κοντά στο Μπάριο Λα Πλάγια, και καταλήγοντας στο ίδιο σημείο τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας.

Στις 24 Οκτωβρίου γίνονται εκδηλώσεις των ψαράδων προς τιμή του Αρχάγγελου Ραφαήλ, οπότε μερικοί πολίτες κάνουν μια βόλτα με ψαρόβαρκα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «Acajutla» στην Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica Online Library Edition, 2006. (Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2006.)
  • «CENTRAL AMERICA: Interesting Record of the Voyage of the Steamship Columbus from Panama to Central American Ports — Trade of the Coast — Agriculture in Guatemala — Cochineal and Indigo Trade in Guatemala and Salvador — Increase in the Growth of Coffee in Salvador — Facilities of Trade — General News, etc.», New York Times, 29 Ιανουαρίου 1858 (Πρόσβαση μέσω ProQuest 17 September 2006.)
  • Meislin, Richard J.: «5 Key Leaders of the Opposition Reported Kidnapped in Salvador», New York Times, 23 Οκτωβρίου 1982. (Πρόσβαση μέσω Proquest, 17 Σεπτεμβρίου 2006.)
  • «Trade with Central America and with the States of the South Pacific, via Isthmus of Panama», New York Times, 17 Ιουλίου 1858
  • Το ομώνυμο λήμμα στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 3, σελ. 276

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Acajutla στο Wikimedia Commons