Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ακίτα (σκύλος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ακίτα

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Οικογένεια: Κύνιδες

Τα ακίτα είναι μεγαλόσωμη ράτσα σκύλου, η οποία κατάγεται από τις ορεινές περιοχές της βόρειας Ιαπωνίας. Υπάρχουν δύο στελέχη, ένα ιαπωνικό και ένα αμερικανικό. Το ιαπωνικό έχει συγκεκριμένη γκάμα χρωμάτων, ενώ το αμερικανικό έχει μεγαλύτερη ποικιλία. Είναι κοντότριχο με διπλή γούνα, παρόμοια με αυτή των χάσκυ.

Τα ακίτα είναι δυναμική, ανεξάρτητη και κυρίαρχη ράτσα. Συνήθως είναι επιφυλακτικά με τους ξένους, αλλά πολύ οικεία με τα μέλη της οικογένειας. Ως φυλή, τα ακίτα είναι γενικά ανθεκτικά, αλλά είναι γνωστό ότι πάσχουν από διάφορες γενετικές ασθένειες και είναι ευαίσθητα σε ορισμένα φάρμακα.Τα μχρωματα τους ειναι πορτοκαλοασπρο και μαυρο [1]

Φυλές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1999 η Διεθνής Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) αναγνώρισε τον διαχωρισμό της φυλής σε δύο στελέχη με τις ονομασίες «ιαπωνικό Ακίτα» (Japanese Akita) και «Μεγάλος Ιαπωνικός Σκύλος» (Great Japanese Dog) για τον ιαπωνικό και αμερικανικό τύπο αντίστοιχα.[2][3] Από το 2001 σύμφωνα με την FCI το ιαπωνικό ακίτα, γνωστό ως «Akita Inu» ονομάζεται επίσημα ως «Ακίτα»[4], και το αμερικανικό στέλεχος μετονομάστηκε σε «Αμερικανικό Ακίτα» τον Ιανουάριο του 2006[5][2]. Σε αρκετές χώρες τα δύο στελέχη αναγνωρίζονται ως ξεχωριστές ράτσες, με εξαιρέσεις όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. christmas lofi hip hop beats ~ relaxing holiday vibes with taiki, https://www.youtube.com/watch?v=P8sYrpKI53I, ανακτήθηκε στις 2022-11-16 
  2. 2,0 2,1 «The Akita Dilemma – One Breed or Two? : a historical perspective». Sophia Kaluzniacki, DVM. tamarlane.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2014. 
  3. «Ιαπωνικός και αμερικάνικος ακίτα». akitaclub.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2014. 
  4. «AKITA (255)». Fédération Cynologique Internationale. 
  5. «AMERICAN AKITA (344)». Fédération Cynologique Internationale.