Αζερική κουζίνα
Η αζερική κουζίνα (αζερικά: Αzərbaycan mətbəxi) είναι η εθνική κουζίνα του λαού του Αζερμπαϊτζάν.
Έχει πολλά κοινά με την ιρανική και την τουρκική κουζίνα και είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες κουζίνες στην περιοχή του Καυκάσου που δικαίως χαίρει ευρείας αναγνώρισης. Για τους Αζέρους τα τρόφιμα αποτελούν σημαντικό μέρος του πολιτισμού τους και έχουν βαθιές ρίζες στην ιστορία και τις παραδόσεις. Το Αζερμπαϊτζάν είναι μια χώρα που εκπροσωπούνται 9 από τις 11 κλιματικές ζώνες, αυτό συμβάλλει στη γονιμότητα της γης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τον πλούτο της κουζίνας [1].
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Τα κύρια συστατικά της κουζίνας καθορίζονται από τις αρχές του Ισλάμ και τις φυσικές συνθήκες της χώρας.
Το αρνί είναι το κύριο κρέας της κουζίνας του Αζερμπαϊτζάν,ειδικά το κρέας των νεαρών αρνιών. Εκτός από το αρνί χρησιμοποιείται πολύ συχνά κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά, το οποίο είναι ένα χαρακτηριστικό του Αζερμπαϊτζάν κουζίνας και το διακρίνει από άλλα Καυκάσου κουζίνες. Πιάτα από νέοι κρέας μαγειρεμένο σε μια ανοικτή πυρκαγιά συνήθως με όξινα φρούτα - ρόδι, δαμάσκηνο και κρανιά έγιναν ευρέως διαδεδομένα.
Αποξηραμένα φρούτα (λευκά μούρα, βερίκοκα αποξηραμένα, δαμάσκηνα, χουρμάδες, σύκα αποξηραμένα), λαχανικά και κυρίως πικάντικα χόρτα (τριανταφυλλάκι, δάφνη) και βότανα (σπαράγγια, αγκινάρα, ρεβίθια, μπιζέλια, βασιλικό, μέντα, ευκάλυπτος ) χρησιμοποιούνται στη διατροφή ακόμη πιο συχνά και σε νέα μορφή. Η εφαρμογή κάστανων και του καρύδιου, διακρίνει την κουζίνα του Αζερμπαϊτζάν από τους άλλους.
Πολλά διαφορετικά μπαχαρικά ( πιπέρι, κανέλα, γαρύφαλο, κουρκουμάς, σουμάκ) χρησιμοποιούνται στην κουζίνα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά το σαφράν θεωρείται το πιο σημαντικό και αγαπημένο [2].
Παραδοσιακά πιάτα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Ένα κλασικό Αζέρικο γεύμα αρχίζει ή τελειώνει πάντα με τσάι (αζερικά: çay). Πίνουν αποκλειστικά μαύρο, τσαγιού κόλπων και χρησιμοποιούν ειδικά στενά φλιτζάνια μορφής αχλαδιού. Το καλύτερο τσάι προέρχεται από την περιοχή Λάνκαραν-Αστάρα και κάνει πολύ καλό στην υγεία περιέχει πολλά μέταλλα και βιταμίνες.[3]
- Η παραδοσιακή κουζίνα των Αζέρων περιλαμβάνει ψωμιά. Το ψωμί (αζερικά: çörək) λέγεται μοιάζει με λαγάνα και ψήνεται στους τοίχους του φούρνου ταντούρι (αζερικά: təndir).
- Το πιλάφι (αζερικά: plov) είναι από τα πιο αγαπημένα πιάτα των Αζέρων, που δεν λείπει ποτέ από τα γιορτινά τραπέζια στο Αζερμπαϊτζάν. Και δεν είναι ένα αλλά πολλά, αφού υπάρχουν περισσότερες από 40 διαφορετικές παραλλαγές (το πιλάφι με σαφράν, σιαμπζί γκοβουρμά με αρνί και βότανα, τουρσού γκοβουρμά με αρνί και αποξηραμένα φρούτα, φισιντζάν με κοτόπουλο και καρύδια), αλμυρές και γλυκόξινες. Η ποιότητα του ρυζιού, οι αναλογίες του νερού, ο χρόνος μαγειρέματος και η θερμοκρασία είναι εξίσου κρίσιμα για την επιτυχία του πιάτου.Μερικοί μάγειροι, για να μην κολλήσει το ρύζι στην κατσαρόλα, καλύπτουν τον πάτο της με γκασμάχ (gazmakh), ένα λεπτό στρώμα ζύμης που όταν ψηθεί γίνεται τραγανό και πεντανόστιμο.
- Οι ντολμάδες (αζερικά: dolma) με αμπελόφυλλα, ρύζι, κρέας και λαχανικά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αζερικής γαστρονομίας. Στα αζερικά (που ανήκουν στις τουρκικές γλώσσες), «ντολμά» σημαίνει γεμιστός. [4]
- Το πιτί (αζερικά: piti) είναι ένα φαγητό που φτιάχνεται από κρέας, όσπρια, κάστανα, δαμάσκηνα και όλα μαζί σιγομαγειρεμμένα σε ένα πήλινο σκεύος.
- Το κουταμπί (αζερικά: qutab), ένα φύλλο μεταξύ κρέπας και αραβικής πίτας που σερβίρεται γεμισμένο με χορταρικά ή αρνίσιο κιμά.
- Κεμπάπ (αζερικά: kabab) παραδοσιακά θεωρείται το πιάτο του Αζερμπαϊτζάν. Στο Αζερμπαϊτζάν πιάτα με κρέας που παρασκευάζονται κυρίως με αρνί και σε μικρότερο βαθμό το βόειο κρέας ή πουλερικά. [5]
Τα παραδοσιακά γλυκά
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Tο μπακλαβά (αζερικά: paxlava) είναι το φημισμένο γλυκό των Αζέρων.
- Ένα απο τα φημισμένα γλυκά είναι ο Χαλβάς του Σάκι (αζερικά: Şəki halvası)
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «Το 5ο Φεστιβάλ κλασικής μουσικής της Γκαμπάλα στο Αζερμπαϊτζάν». euronews. 2013-08-03. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-08-13. https://web.archive.org/web/20130813150345/http://gr.euronews.com/2013/08/03/gabala-festival-music-in-the-mountains/. Ανακτήθηκε στις 2017-11-10.
- ↑ parallaxi (2016-10-11). «Δοκιμάσαμε Αζέρικη κουζίνα στη Θεσσαλονίκη!» (στα αγγλικά). Parallaxi Magazine. http://parallaximag.gr/geysi/azeriki-kouzina. Ανακτήθηκε στις 2017-11-10.
- ↑ «Αζερμπαϊτζάν: Η παράδοση του τσαγιού». euronews. 2016-06-10. http://gr.euronews.com/2016/06/10/postcards-from-azerbaijan-the-tradition-of-tea. Ανακτήθηκε στις 2017-11-10.
- ↑ «Taste - Οι κουζίνες του κόσμου: Αζέρικα ντολμαδάκια». euronews. 2017-07-18. http://gr.euronews.com/2017/07/18/azeri-cusine-cooking-dolma-with-claudio-and-chef-elmin. Ανακτήθηκε στις 2017-11-10.
- ↑ «The best Azerbaijan food - Where and what to eat in Baku and Azerbaijan» (στα αγγλικά). Once In A Lifetime Journey. 2017-08-29. https://www.onceinalifetimejourney.com/once-in-a-lifetime-journeys/best-azerbaijan-food/. Ανακτήθηκε στις 2017-11-10.