Αεροδρόμιο Μπάντα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 6°21′20″S 31°4′50″E / 6.35556°S 31.08056°E / -6.35556; 31.08056

Αεροδρόμιο Μπάντα
(Mpanda Airport)
IATA: NPYICAO: HTMP
Σύνοψη
Τύπος αεροδρομίουΔημόσιο
ΙδιοκτήτηςΚυβέρνηση της Τανζανίας
ΔιαχειριστήςTanzania Airports Authority
Πόλη που εξυπηρετείΜπάντα
ΤοποθεσίαΠεριφέρεια Κατάβι, Τανζανία
Υψόμετρο3,565 ft / 1,087 m
Ιστοσελίδαwww.taa.go.tz
Διάδρομοι αεροδρομίου
Διάδρομος Μήκος Επιφάνεια
πόδια μέτρα
09 / 27 6,578 2,005 Άσφαλτος

Το Αεροδρόμιο Μπάντα (αγγλ.: Mpanda Airport / σουαχ.: Uwanja wa Ndege wa Mpanda) IATA: NPY και ICAO: HTMP, είναι ένα αεροδρόμιο στη δυτική Τανζανία που εξυπηρετεί την πόλη Μπάντα (Mpanda)[Σημ. 1] και την περικλειόμενη Περιφέρεια Κατάβι (Katavi Region). Βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά της πόλης.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Οργανισμός Προσφύγων του ΟΗΕ (UNHCR) βοήθησε την Κυβέρνηση της Τανζανίας και χρηματοδότησε για την αναβάθμιση του διαδρόμου προσγείωσης σε αεροδρόμιο, ως μία χειρονομία της εκτίμησής του για την πέρα της τριακονταετίας, φιλοξενίας των προσφύγων από το Μπουρούντι.[1][2]

Το αεροδρόμιο εγκαινιάστηκε επίσημα στις 24 Νοεμβρίου 2012, από τον Τανζανό Αντιπρόεδρο κ. Mohamed Gharib Bilal.[3] Το αεροδρόμιο θα βοηθήσει στην πρόσβαση των επισκεπτών προς το Εθνικό Πάρκο Κατάβι (Katavi National Park).

Αεροπορικές εταιρείες και προορισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αεροπορική εταιρείαΠροορισμός
Air Tanzania Διεθνές Αεροδρόμιο Τζούλιους Νυερέρε (Νταρ ες Σαλάαμ),
Αεροδρόμιο Ταμπόρα (Ταμπόρα)
Auric AirΑεροδρόμιο Κιγκόμα (Κιγκόμα),
Αεροδρόμιο Μουάνζα (Μουάνζα)

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Χάριν της μετάφρασης, προτιμήθηκε να διατηρηθούν τα τμήματα με την Αγγλική-Σουαχίλι γραφή έναντι της Ελληνικής τους γραφής. Ο λόγος που γίνεται αυτό, είναι διότι ορισμένες ονομασίες δεν μπορούν να αποδοθούν 100% με την Ελληνική γραφή, π.χ. τόσο η Αγγλική-Σουαχίλι ονομασία Mpanda όσο και η ονομασία Bada, στα Ελληνικά γράφονται ως «Μπάντα». Η αναγραφή λοιπόν της Αγγλικής-Σουαχίλι ονομασίας, μας βοηθά στη συγκεκριμένη περίπτωση, να δούμε ότι η Ελληνική ονομασία προφέρεται ως «Μου-πά-νου-ντα» και όχι ως «Μπά-ντα» (γιατί δεν είναι Bada αλλά Mpanda). Υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις, οπότε η παράλληλη παράθεση της Αγγλικής-Σουαχίλι ονομασίας, διευκολύνει στην Ελληνική ανάγνωση της ονομασίας. Επιπλέον, όπου υπάρχει ονομασία σε Ελληνική γραφή, παρατίθεται απαραιτήτως (εντός παρενθέσεως) και η Αγγλική-Σουαχίλι ονομασία, ώστε να διευκολυνθεί περαιτέρω, ο μη εξοικειωμένος (με τις Σουαχίλι ονομασίες) αναγνώστης.
Παραπομπές σημειώσεων


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Mpanda Airport ready by mid next year». Daily News (Tanzania). 22 Δεκεμβρίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2013. 
  2. «Pinda inaugurates Mpanda airport». Daily News (Tanzania). 22 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2013. 
  3. «Vice President opens Mpanda Airport». Daily News (Tanzania). 25 Νοεμβρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]