Αδρύμητο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αδρύμητος
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Αδρύμητος
35°49′28″N 10°38′20″E
ΧώραΤυνησία
Διοικητική υπαγωγήΣους

Το Αδρύμητο, γνωστό και με τις παραλλαγές Αδρύμητος, Αδρύμης και Αδραμητός (αρχ. ελλ. Ἀδρύμητον) ήταν αρχαία παραλιακή πόλη των Φοινίκων-Καρχηδονίων, στη σημερινή Τυνησία της βόρειας Αφρικής, στη θέση της σημερινής πόλεως και λιμανιού Σους (ή Σούσσα ή Σουσε).

Η αρχαία πόλη ιδρύθηκε από τους Φοίνικες τον 11ο αιώνα π.Χ., προτού ιδρυθεί η Καρχηδόνα. Συγκεκριμένα, οι Φοίνικες, εμποδιζόμενοι από τους Έλληνες, τους Αιγυπτίους και τους Ασσυρίους να επεκταθούν εγκαθιστάμενοι στην Ανατολική Μεσόγειο, έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στο δυτικό τμήμα της Μεσογείου και έκτισαν στις αφρικανικές ακτές τις πόλεις Υτίκη και Κάδιξ, και στη συνέχεια το Αδρύμητο και λίγες άλλες. Αργότερα, επί βασίλισσας Ελίσσας (Διδούς) σύμφωνα με την παράδοση, ίδρυσαν την Qart-ḥadašt (φράση που σήμαινε ακριβώς «Νέα πόλη»), πόλη που εξελληνισμένα είναι η γνωστή Καρχηδόνα.

Τo 310 π.Χ. ο Αγαθοκλής από τις Συρακούσες λεηλάτησε το Αδρύμητο. Αργότερα ο Αννίβας μετέτρεψε την πόλη σε στρατιωτική βάση. Μετά τον Τρίτο καρχηδονιακό πόλεμο, η πόλη συμμάχησε με τους Ρωμαίους, με αποτέλεσμα να μην καταστραφεί. Εξελίχθηκε σε σημαντικό εμπορικό κέντρο, ενώ παρήγε δημητριακά και ελαιόλαδο. Ο Τραϊανός μάλιστα τη χαρακτήρισε frygifera, δηλαδή «παραγωγική», και την ανεκήρυξε αποικία, εγκαθιστώντας εκεί ρωμαϊκό πληθυσμό. Με τις μεταρρυθμίσεις του Διοκλητιανού, έγινε πρωτεύουσα μιας νέας επαρχίας, που την εποχή της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ήταν γνωστή ως Επαρχία Βυζακηνής.

Το 434 μ.Χ., η πόλη πέρασε στην κατοχή των Βανδάλων, οι οποίοι την κατέστρεψαν, και το 534 την κατέλαβε ο Ιουστινιανός, και την ονόμασε Ιουστιανόπολη.[1].

Τα σημερινά αρχαιολογικά ευρήματα από το Αδρύμητο ανάγονται στη ρωμαϊκή και την παλαιοχριστιανική εποχή, καθώς σχεδόν τίποτα δεν έχει απομείνει από την αρχική, φοινικική περίοδο μετά τη διέλευση τόσων κατακτητών.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Giovanna Magi, Patrizia Fabbri (2008). Art and History: Tunisia. Casa Editrice Bonechi. σελίδες 36–37. ISBN 8847621771. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το ομώνυμο λήμμα στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 2 (1968), σελ. 142