Αγχινόη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Αγχινόη ή Αγχιρρόη ή Αγχιρόα φέρεται Νύμφη (ιδεατή προσωποποίηση) των ρεόντων υδάτων. Με το όνομα αυτό είναι γνωστά τα παρακάτω πέντε πρόσωπα:

  1. Αγχινόη του Νείλου: Σύζυγος του βασιλιά Βήλου της Αιγύπτου και θυγατέρα του ποτάμιου θεού Νείλου, συγκαταλεγόμενη στις Ναϊάδες. Η Αγχινόη γέννησε τους δίδυμους αδελφούς Αίγυπτο και Δαναό. Τα εγγόνια της ήταν πολύ περισσότερα: κατά την παράδοση, είχε 50 εγγονούς από τον Αίγυπτο και 50 εγγονές από τον Δαναό, τις περίφημες Δαναΐδες, οι οποίες δολοφόνησαν τους 49 από τους εγγονούς της Αγχινόης κατόπιν εντολής του πατέρα τους. (προσωποποίηση της επικράτησης των Δαναών).
  2. Σύμφωνα με τον Ευριπίδη η Αγχινόη ήταν μητέρα των Κηφέα και Φινέα. Ο Πλάτωνας αναφέρει την Αγχινόη ως Αγχιρρόη, ενώ σύμφωνα με άλλη εκδοχή (αναφερόμενη από τον Σχολιαστή του Λυκόφρονος) ήταν σύζυγος του Σίθωνα (ή μητέρα του από τον θεό Άρη) και (κατά τον Ηγήσιππο) μητέρα της Ροιτείας και της Παλληναίας, που έδωσαν το όνομά τους σε αντίστοιχες αρχαίες πόλεις της Χαλκιδικής.
  3. Σύζυγος του Πρωτέως και μητέρα της Καβειρούς.
  4. Νύμφη, κόρη του ποταμού Ερασίνου της Αργολίδας.
  5. Νύμφη της Αρκαδίας, της οποίας άγαλμα κατά τον Παυσανία υπήρχε στο ναό της Δήμητρας στη Μεγαλόπολη.


Εικονίδιο αποσαφήνισης
Αυτή είναι μια σελίδα αποσαφήνισης, δηλαδή μια σελίδα που δείχνει άλλες που θα είχαν το ίδιο όνομα με αυτήν.
Εάν ακολουθήσατε μια σύνδεση εδώ, μπορεί να θελήσετε να επιστρέψετε και να διορθώσετε τον σύνδεσμο για να συνδέει προς την κατάλληλη συγκεκριμένη σελίδα.