Αγριοκαρχαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αγριοκαρχαρίας
Αγριοκαρχαρίας
Αγριοκαρχαρίας
Κατάσταση διατήρησης
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Υπερομοταξία: Χονδριχθύες (Chondrichthyes)
Υφομοταξία: Ελασμοβράγχιοι (Elasmobranchii)
Τάξη: Λαμνόμορφα (Lamniformes)
Οικογένεια: Οδοντασπίδες (Odontaspididae)
Γένος: Οδοντάσπις (Odontaspis)
Είδος: O. ferox
Διώνυμο
Odontaspis ferox (Οδοντάσπις θηριώδης)
Risso, 1810

Ο αγριοκαρχαρίας (επιστημονική ονομασία Odontaspis ferox, Οδοντάσπις θηριώδης) είναι ένα είδος καρχαρία το οποίο ανήκει στην οικογένεια Οδοντασπίδες, με παγκόσμια, αν και αποσπασματική παρουσία σε εύκρατα και τροπικά νερά. Απαντώνται συνήθως σε βραχώδεις οικότοπους βαθέων υδάτων, αν και μερικές φορές συναντώνται σε ρηχά νερά, και είναι γνωστοί για το γεγονός ότι επιστρέφουν στην ίδια θέση χρόνο με το χρόνο. Αυτό το σπάνιο είδος συχνά συγχέεται με τον πολύ πιο συχνό καρχαρία ταύρο (Carcharias taurus), από τον οποίο μπορεί να διακριθεί με το πρώτο ραχιαίο πτερύγιο, το οποίο είναι μεγαλύτερο από το δεύτερο και είναι τοποθετημένο πιο μπροστά. Φτάνει σε μήκος τουλάχιστον 4.1 μέτρων και βάρος 290 κιλών.

Πολύ λίγα είναι γνωστά για τη βιολογία και τη συμπεριφορά του αγριοκαρχαρία. Είναι ενεργό αρπακτικό των βενθικών οστεϊχθύων, χονδριχθύων κα ασπόδυλων. Το είδος αυτό θεωρείται ότι είναι ωοζωοτόκο με ωοφάγα έμβρυα όπως και τα άλλα μέλη της τάξη των λαμνομόρφων. Σε αντίθεση με το μέγεθος και την εμφάνισή του, αυτός ο καρχαρίας είναι ακίνδυνος, αφού ποτέ δεν ήταν γνωστοί για την επιθετική συμπεριφορά τους προς τους ανθρώπους. Υπάρχει ανησυχία ότι οι αριθμοί τους μειώνονται λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στη Μεσόγειο και αλλού, αν και τα υπάρχοντα δεδομένα δεν επαρκούν για την πλήρη αξιολόγηση της κατάστασης διατήρησής του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Pollard, D., Gordon, I., Williams, S., Flaherty, A., Fergusson, I.K., Dicken, M. & Graham, K. (2009). Odontaspis ferox στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της IUCN. Έκδοση 2013.2. Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN). Ανακτήθηκε 18 Μαρτίου 2014.