Καρχαρίας ταύρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά το είδος carcharias taurus. Για το είδος carcharhinus leucas, δείτε: ταυροκαρχαρίας.
Καρχαρίας ταύρος
Καρχαρίας ταύρος σε ενυδρείο
Καρχαρίας ταύρος σε ενυδρείο
Κατάσταση διατήρησης
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Υπερομοταξία: Χονδριχθύες (Chondrichthyes)
Υφομοταξία: Ελασμοβράγχιοι (Elasmobranchii)
Τάξη: Λαμνόμορφα (Lamniformes)
Οικογένεια: Οδοντασπίδες (Odontaspididae)
Γένος: Καρχαρίας (Carcharias)
Είδος: C. taurus
Διώνυμο
Carcharias taurus (Καρχαρίας ο ταύρος)
(Rafinesque, 1810)

Ο καρχαρίας ταύρος (επιστημονική ονομασία Carcharias taurus - Καρχαρίας ο ταύρος), γνωστός και ως γκρι καρχαρίας τροφός, είναι ένας μεγάλος καρχαρίας που κατοικεί σε παράκτια ύδατα σε όλο τον κόσμο. Παρά την άγρια και δυναμική του εμφάνιση είναι ένα ήρεμο και αργό είδος. Θεωρείται ότι δεν είναι επιθετικό, εκτός και αν προκληθεί.[2] Θεωρείται ως το πιο διαδεδομένο είδος καρχαρία σε αιχμαλωσία σε ενυδρεία, κυρίως λόγου του μεγάλου μεγέθους του, την μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα σε συνθήκες αιχμαλωσίας και τα καμπύλα, με άγρια εμφάνιση δόντια του.[3][4]

Το εντυπωσιακό στόμα του καρχαρία ταύρου

Το σώμα του είναι χοντρό, με δύο μεγάλα ραχιαία πτερύγια και η ουρά είναι επιμήκης και έχει μακρύ άνω λοβό. Φτάνει σε μήκος τα 3,5 μέτρα. Αυτός ο καρχαρίας ζυγίζει 90 έως 160 κιλά,[5] με ζώα μέγιστου βάρους 300 κιλών να έχουν αναφερθεί.[4] Στο παρελθόν ο καρχαρίας ταύρος έχει ταξινομηθεί τόσο στο γένος Καρχαρίας, όσο και στο γένος Οδοντάσπις, μαζί με τον αγριοκαρχαρία. Τρέφεται κυρίως με ψάρια, νεαρούς καρχαρίες και σαλάχια, καλαμάρια και καρκινοειδή.[6] Ο καρχαρίας ταύρος είναι ωοζωοτόκος. Τα μικρά του καρχαρία ταύρου ενδομήτρια κανιβαλίζουν και καταναλώνουν άλλα έμβρυα σε ανάπτυξη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Pollard, D. & Smith, A. (2005). Carcharias taurus στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της IUCN. Έκδοση 2013.2. Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN). Ανακτήθηκε 10 Ιαν. 2014.
  2. Sandtiger Shark profile Αρχειοθετήθηκε 2013-03-02 στο Wayback Machine. στο μουσείο φυσικής ιστορίας της Φλόριντα.
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαρτίου 2013. Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2011. 
  4. 4,0 4,1 http://www.elasmo-research.org/education/shark_profiles/c_taurus.htm
  5. http://www.ife.org/index.cgi/639?highlight=extremes[νεκρός σύνδεσμος]
  6. «Recovery Plan for the Grey Nurse Shark in Australia». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιανουαρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2011.