Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αγγλονορμανδικές Νήσοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τοποθεσία των Αγγλονορμανδικών Νήσων

Οι Αγγλονορμανδικές Νήσοι (νορμανδικά: Îles d'la Manche, γαλλικά: Îles Anglo-Normandes ή Îles de la Manche[note 1]) είναι αρχιπέλαγος το οποίο αποτελεί Κτήση του Βρετανικού Στέμματος και βρίσκεται στη Θάλασσα της Μάγχης, στα ανοιχτά των γαλλικών ακτών της Νορμανδίας. Περιλαμβάνει δύο ξεχωριστά βαϊλάτα: το Βαϊλάτο του Τζέρσεϊ και του Βαϊλάτο του Γκέρνσεϊ. Θεωρούνται ως υπολείμματα του Δουκάτου της Νορμανδίας, ενώ δεν αποτελούν τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου.[1] Έχουν συνολικό πληθυσμό περίπου 169.000 κατοίκων και η καθεμιά τους πρωτεύουσα, το Σεντ Χέλιερ και το Σεντ Πίτερ Πορτ, έχουν πληθυσμό 33.500 και 16.488 κατοίκων, αντιστοίχως. Η συνολική εδαφική έκταση των νήσων είναι της τάξεως των 194 τ. χλμ.

Και τα δύο Βαϊλάτα διοικούνται ξεχωριστά από τα τέλη του 13ου αιώνα, με το καθένα να έχει δική του αυτόνομη νομοθεσία, εκλογική διαδικασία και αντιπροσωπευτικό σώμα (αν και τα τελευταία χρόνια, πολιτικοί από τα νομοθετικά σώματα των νησιών βρίσκονται σε τακτική μεταξύ τους επαφή). Κάθε κοινό όργανο των δύο νησιών αποτελεί περισσότερο την εξαίρεση, παρά γενικότερο κανόνα.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Αγγλονορμανδικές Νήσοι και οι γειτονικές ακτές της Γαλλίας
Όπως φαίνονται από τη βόρεια ακτή του Τζέρσεϊ, το Ζετού, το Χερμ και το Σαρκ εμφανίζονται αχνά στον ορίζοντα

Τα νησιά των Αγγλονορμανδικών Νήσων με μόνιμο πληθυσμό είναι τα παρακάτω:

Το σύνολο των προαναφερθέντων με εξαίρεση το Τζέρσεϊ αποτελούν τμήμα του Βαϊλάτου του Γκέρνσεϊ. Υπάρχει, επίσης, αριθμός ακατοίκητων νησίδων. Τέσσερις εξ'αυτών αποτελούν τμήμα του Βαϊλάτου του Τζέρσεϊ:

Τα παρακάτω βρίσκονται στα ανοιχτά του Άλντερνεϊ:

Τα παρακάτω βρίσκονται στα ανοιχτά του Γκέρνσεϊ:

(Δείτε επίσης κατάλογος νησιών του Βαϊλάτου του Γκέρνσεϊ)

Γενικά, τα μεγαλύτερα σε έκταση νησιά έχουν την κατάληξη -ey, ενώ τα μικρότερα έχουν την κατάληξη -hou. Αυτές πιστεύεται ότι προέρχονται από τα Παλαιά Νορβηγικά ey και holmr, τα οποία σημαίνουν, αντιστοίχως, νησί και νησίδα.

Τα νησιά Σωζέ, τα οποία βρίσκονται στα νότια του Τζέρσεϊ δεν περιλαμβάνονται, γενικότερα, στον γεωγραφικό προσδιορισμό των Αγγλονορμανδικών Νήσων, αλλά αναφέρονται αρκετά συχνά στις αγγλικές πηγές ως «γαλλικές Αγγλονορμανδικές Νήσοι», λόγω του ότι υπάγονται διοικητικά στη Γαλλία. Αποτελούσαν ιστορικά τμήμα του Δουκάτου της Νορμανδίας, ωστόσο αποτελούν τμήμα της Γαλλίας μαζί με το ηπειρωτικό τμήμα της Νορμανδίας, και όχι των Βρετανικών Νήσων ή των Αγγλονορμανδικών Νήσων με την πολιτική έννοια του όρου. Αποτελούν ενσωματωμένο τμήμα της κοινότητας της Γκρανβίλ (Μάγχη). Ενώ είναι ιδιατέρως δημοφιλή στους τουρίστες που προέρχονται από τη Γαλλία, οι κάτοικοι των ίδιων των Αγγλονορμανδικών Νήσων σπάνια τα επισκέπτονται, καθώς δεν υπάρχουν άμεσες δίοδοι επικοινωνίας μέσω των ίδιων των νησιών.

Στα επίσημα γαλλικά του Τζέρσεϊ, τα νησιά απαντώνται ως «Νησιά της Μάγχης», ενώ στη Γαλλία, ο όρος «Αγγλονορμανδικές Νήσοι» χρησιμοποιείται για την αναφορά στις Βρετανικές «Αγγλονορμανδικές Νήσους», σε αντίθεση με τα υπόλοιπα νησιά των Στενών της Μάγχης. Το Σωζέ απαντάται ως «νορμανδική νήσος» (ως αντίθεση στον όρο αγγλονορμανδική). Οι όροι «Νορμανδικές Νήσοι» και «Νορμανδικό Αρχιπέλαγος» έχουν χρησιμοποιηθεί, επίσης, ιστορικά στη γαλλική διάλεκτο που ομιλείται στα νησιά της Μάγχης για την αναφορά στο σύνολο των νησιών.

Η μεγάλη ποικιλότητα της παλίρροιας έχει ως αποτέλεσμα μια πλούσια έκταση βιοποικιλότητας με βάση τις διαφορετικές παλίρροιες που απαντώνται στην περιοχή των νησιών, ενώ ορισμένα νησιά όπως το Μπυρού, το Εκρέχους, καθώς και το Μινκιέρ έχουν οριστεί ως τοποθεσίες Ραμσάρ.

Τα θαλάσσια ρεύματα στην περιοχή των νησιών περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

 • το Σουίνζ (μεταξύ του Άλντερνεϊ και του Μπυρού)
 • το Λιτλ Σουΐνζ (μεταξύ του Μπυρού και του Λε Νανέλ)
 • Το Λα Ντερούτ (μεταξύ του Τζέρσεϊ και του Σαρκ, και του Τζέρσεϊ και του Κοταντέν)
 • Το Ρα Μπλανσάρ ή Άλντερνεϊ Ρέις (μεταξύ του Άλντερνεϊ και του Κοταντέν)
 • Το Γκρέιτ Ράσελ (μεταξύ του Σαρκ, του Ζετού και του Χερμ)
 • Το Λιτλ Ράσελ (μεταξύ του Γκέρνσεϊ, του Χερμ και του Ζετού)
 • Το Σουασεουαί (μεταξύ του Λε Ριγκντόν και του Λ'Ετάκ, στο Τζέρσεϊ)
 • το Λε Γκουλιό (μεταξύ του Σαρκ και του Μπρεκού)
 • το Λα Περσέ (μεταξύ του Χερμ και του Ζετού)

Υψηλότερη κορυφή στα νησιά είναι το Λε Πλατόν στο Τζέρσεϊ με υψόμετρο 143 μέτρων άνω του επιπέδου της θάλασσας. Το χαμηλότερο υψόμετρο είναι ο Ατλαντικός Ωκεανός (επίπεδο θάλασσας).

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Ο όρος Îles de la Manche είναι ο επίσημος γαλλικός όρος που χρησιμοποιούν τα ίδια τα νησιά για τον αυτοπροσδιορισμό τους, ενώ στη Γαλλία ο πλέον συνήθης όρος είναι Îles Anglo-Normandes.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Royal.gov.uk». Royal.gov.uk. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2012.