Αγγελική Πάλλη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αγγελική Πάλλη
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση22  Νοεμβρίου 1798[1][2][3]
Λιβόρνο[4]
Θάνατος6  Μαρτίου 1875[5][6][2]
Λιβόρνο[4]
Τόπος ταφήςCimitero Greco-Ortodosso
ΕθνικότηταΈλληνες[7]
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Ιταλίας (1861–1875)
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙταλικά
Ελληνικά
Γαλλικά
Αγγλικά
αρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταποιήτρια
μεταφράστρια
συγγραφέας
δημοσιογράφος[8]
επιμελήτρια[4]

Η Αγγελική Πάλλη Βαρθολομαίου (ιταλικά : Angelica Palli Bartolommei) (1798 – 6 Μαρτίου 1875[9]) υπήρξε Ελληνο-Ιταλίδα λόγια, λογοτέχνης, δημοσιογράφος, μεταφράστρια, δασκάλα με φιλελληνική δράση[10].

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Λιβόρνο το 1798[10], ήταν κόρη του ηπειρώτη Παναγιώτη Πάλλη και της Δωροθέας Χρυσαυγής Γιωργή από την Μονεμβάσια, είχε κι εναν αδελφό τον Μιχάλη[11]. Έλαβε ελληνική παιδεία και μιλούσε εκτός από ελληνικά και ιταλικά, αρχαία ελληνικά , αγγλικά και γαλλικά[12].

Το 1828 έγραψε το πρώτο της μυθιστόρημα , το Labattaglia di Benevento, άρχισε επίσης να μεταφράζει στα ιταλικά αρχαίους έλληνες συγγραφείς και να γράφει ποιήματα[12]. Γρήγορα έγινε μέλος της Ιταλικής ακαδημίας του Λιβόρνο[13]ενώ διατηρούσε επαφές με έλληνες λόγιους της εποχής όπως ο Σολομός που αλληλογραφούσαν[14].

Παντρεύτηκε τον Φερντινάντο Μπαρτολομέι και εγκαταστάθηκε στην Φλωρεντία[15]. Η δράση της εστιάστηκε στην ενίσχυση του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων, με μεγάλη οικονομική και κοινωνική συνεισφορά. Το σπίτι της ήταν κέντρο συνάντησης των Φιλελλήνων μεταξύ 1824 και 1826, ενώ έκανε φιλολογικές συσκέψεις. Ονομάστηκε «νέα Σαπφώ».

Συνεργάστηκε με το περιοδικό Η Ευτέρπη, το I Romito [9], τα Ελληνικά Χρονικά [16] κ.α.,

Συγγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημοσίευσε πλήθος πεζογραφημάτων και ποιημάτων στα πιο έγκριτα περιοδικά. Έγραψε τα έργα της κυρίως στα Ιταλικά αλλά και στα Γαλλικά[17]. Θέμα των έργων της ήταν η ελληνική επανάσταση όπου εξυμνούσε τα κατορθώματα των αγωνιστών και ηρώων των έργων της[17]προωθώντας τον φιλελληνισμό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]