Ευτέρπη (έντυπο)
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Η Ευτέρπη ήταν ελληνικό περιοδικό του 19ου αιώνα. Ήταν το πρώτο ελληνικό εικονογραφημένο περιοδικό και σημείωσε ιδιαίτερο σταθμό στην ιστορία της νεώτερης ελληνικής λογοτεχνίας. Κυκλοφόρησε την 1η Σεπτεμβρίου 1847 από τον Γρηγόριο Καμπούρογλου. Συνεργάτες ήταν σημαντικοί λόγιοι της εποχής, όπως ο Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής, ο Νικόλαος Λιβαδέας, ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος, ο Κωνσταντίνος Λεβίδης και άλλοι. Η Ευτέρπη έφερε σε επαφή το Ελληνικό κοινό με την Ευρωπαϊκή φιλολογική κίνηση.
Ο τίτλος του από τον δεύτερο τόμο διακοσμήθηκε με ξυλογραφημένη απεικόνιση της Ακρόπολης. Στο περιεχόμενό του κυριαρχούσαν μεταφρασμένα μυθιστορήματα, διηγήματα, περιγραφές τόπων, ταξιδιών, εξερευνήσεων μακρινών χωρών, βιογραφίες διάσημων ανθρώπων, εγκυκλοπαιδικές γνώσεις από την φυσική, αστρονομία, αρχαιολογία και άλλες επιστήμες.
Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Μάργαρης, Δημήτριος (1932). «Από την ιστορίαν των ελληνικών περιοδικών: Ευτέρπη». Ημερολόγιον της Μεγάλης Ελλάδος (Αθήνα: Ι. Ν. Σιδέρης) 11: 263-282. http://xantho.lis.upatras.gr/daniilida/index.php/hmer_meg_ellados/article/view/2556.[νεκρός σύνδεσμος]
- Γεώργιος Δροσίνης, επιμ. (1932). Ημερολόγιον της Μεγάλης Ελλάδος, Τόμος 11. Αθήνα: Ι. Ν. Σιδέρης, Τυπογραφείον «Εστία». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2010.
Αυτό το λήμμα σχετικά με τη λογοτεχνία χρειάζεται επέκταση. Μπορείτε να βοηθήσετε την Βικιπαίδεια επεκτείνοντάς το. |