Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αγαπώντας τον Πάμπλο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αγαπώντας τον Πάμπλο
(Loving Pablo)
ΣκηνοθεσίαFernando León de Aranoa
ΠαραγωγήΧαβιέρ Μπαρδέμ
ΣενάριοFernando León de Aranoa
Βασισμένο σεLoving Pablo, Hating Escobar
ΠρωταγωνιστέςΧαβιέρ Μπαρδέμ, Πενέλοπε Κρουζ, Πίτερ Σάρσγκαρντ, Julieth Restrepo, Όσκαρ Χαενάδα[1], Atanas Srebrev[1], Juan Pablo Gamboa[1], Joavany Álvarez, Ρόναλντ Ρήγκαν[1] και Νάνσι Ρήγκαν[1]
ΜουσικήFederico Jusid
ΦωτογραφίαΆλεξ Καταλάν
ΜοντάζNacho Ruiz Capillas[1]
ΔιανομήBig Bang Media[2]
Πρώτη προβολή2017, 18  Απριλίου 2018 (Γαλλία)[3], 26  Ιουλίου 2018 (Ουγγαρία)[4] και 5  Ιουλίου 2018 (Ιράκ)
Διάρκεια123 λεπτά[3]
ΠροέλευσηΙσπανία και Βουλγαρία[1]
ΓλώσσαΑγγλικά

Το Αγαπώντας τον Πάμπλο (αγγλικά: Loving Pablo‎‎), διεθνώς γνωστό ως Εσκομπάρ, είναι αγγλόφωνη ισπανική βιογραφική αστυνομική δραματική ταινία του 2017, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα, βασισμένη στα απομνημονεύματα της Βιρτζίνια Βαγιέχο με τίτλο «Αγαπώντας τον Πάμπλο, Μισώντας τον Εσκομπάρ» (Loving Pablo, Hating Escobar).[5][6] Πρωταγωνιστούν οι Χαβιέ Μπαρδέμ και Πενέλοπε Κρουζ.

Προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού στο 74ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και στην ενότητα Ειδικές Παρουσιάσεις στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο 2017.[7]

Η ταινία εξιστορεί την άνοδο και την πτώση του βαρόνου των ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ από τη σκοπιά της πρώην ερωμένης δημοσιογράφου και τηλεοπτικής παρουσιάστριας, Βιρτζίνια Βαγιέχο.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλα ξεκινούν κάπου στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1993. Η Βιρτζίνια Βαγιέχο  φεύγει από τη χώρα της, την Κολομβία, πρόθυμη να συνεργαστεί με την DEA . Τη συνοδεύει ο πράκτορας Άρνολντ Σέπαρντ, ο οποίος της εξηγεί τους κανόνες που πρέπει να ακολουθεί ενώ αφηγείται πώς ήταν η προηγούμενη ζωή της. Ο χρόνος πηγαίνει πίσω στο 1981 στη χασιέντα Νάπολι, όπου ο Πάμπλο Εσκομπάρ διοργανώνει έναν αγώνα μοτοσικλετών με τους πιο κοντινούς του άντρες. Αργότερα οργανώνει ένα πολυτελές πάρτι με το οποίο η σύζυγός του Μαρία Βικτώρια (δεν συμφωνεί και πολύ λόγω της παρουσίας πολλών γυναικών στην εν λόγω εκδήλωση, και εξοργίζεται επίσης όταν βλέπει τον γιο της Χουάν Πάμπλο να μιλάει. με έναν ένοπλο ή εκτελεστή και συμβουλεύει τον Εσκομπάρ να αφήσει την οικογένειά του μακριά από τις επιχειρήσεις του.

Αργότερα, οι καλεσμένοι φτάνουν στην χασιέντα, ανάμεσά τους και η Βιρτζίνια, η οποία φοβάται πολύ όταν βλέπει τον Εσκομπάρ να τον φρουρούν , τους ζητά συγγνώμη και διαβεβαιώνει ότι θα μιλήσει με τον οικοδεσπότη της εκδήλωσης. Το βράδυ, στη μέση του πάρτι, η Βιρτζίνια χαιρετίζεται με επαίνους από πολλούς από τους καλεσμένους και εξηγεί πώς χωρίζονται οι τάξεις: οι δολοφόνοι στους διαδρόμους και τα αφεντικά στην κορυφή, και στη συνέχεια υποστηρίζει ότι η ιστορία πρόκειται να αλλάξει για πάντα. Στη συνέχεια δέχεται μια έκπληξη όταν συναντά τον Εσκομπάρ. Εκείνο το βράδυ γεννιέται το περίφημο Καρτέλ του Μεντεγίν με τον Πάμπλο Εσκομπάρ ως κορυφαίο ηγέτη και σχεδόν αμέσως νιώθουν έλξη ο ένας για τον άλλον με την Βιρτζίνια να υποστηρίζει «Δεν με ενδιαφέρει από πού προέρχονται τα χρήματά του, αλλά πώς τα χρησιμοποιεί».

Μέρες αργότερα επισκέπτονται τη γειτονιά Μοραβία στο Μεντεγίν της Κολομβίας , ένα από τα πιο φτωχά μέρη της πόλης, και γεννιέται ο διάσημος θρύλος του «Ρομπέν των Δασών». Κάτι που εκπλήσσει την Βαγιέχο είναι ότι όλα τα παιδιά ονομάζονται Πάμπλο προς τιμήν του ευεργέτη τους. Οι μέρες περνούν και ο Εσκομπάρ μεταφέρει τη Βιρτζίνια σε ένα παραδεισένιο νησί, το Νόρμαν Κέι (Μπαχάμες), όπου πραγματοποιείται μια σύνοδος κορυφής για τη διακίνηση ναρκωτικών όπου η Βαγιέχο εκτίθεται ως τρόπαιο από τον Εσκομπάρ. Εκεί συναντιέται με τα άλλα μέλη του Καρτέλ του Μεντεγίν καθώς και με το Καρτέλ του Κάλι και τα μέλη του. Στη σύνοδο κορυφής οι Ηνωμένες Πολιτείες χωρίζονται , συμπεριλαμβανομένου του Μαϊάμι για εκείνους από το Μεντεγίν και της Νέας Υόρκης για εκείνους από το Κάλι.

Οι μήνες περνούν και ο Εσκομπάρ επιθυμεί να μπει στην πολιτική με φιλοδοξίες να γίνει Πρόεδρος της Κολομβίας . Εν τω μεταξύ, στην Ουάσινγκτον, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ρόναλντ Ρίγκαν δίνει τη διάσημη ομιλία κατά των ναρκωτικών έχοντας στο πλευρό του την Πρώτη Κυρία Νάνσυ Ρίγκαν, η οποία κάνει τους πάντες να σκέφτονται για το μέλλον, ειδικά τα παιδιά τους. Ο πράκτορας Σέπαρντ είναι στην εκδήλωση μαζί με τον Ιγνάσιο Βελάρντε , εκπρόσωπο της κολομβιανής κυβέρνησης στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος παρουσιάζει ένα σχέδιο έκδοσης Κολομβιανών στη Βόρεια Αμερική επειδή οι έμποροι ναρκωτικών δεν φοβούνται τη δικαιοσύνη στην Κολομβία οι δικαστές απειλούνται ή δολοφονούνται και, δεύτερον, λαμβάνοντας υπόψη ότι το έγκλημα ολοκληρώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες με την κατανάλωση ναρκωτικών.

Το 1982, η επιχείρηση του Εσκομπάρ βρίσκεται στο απόγειό της. Ένα εμπορικό αεροπλάνο γεμάτο κοκαΐνη προσγειώνεται στον αυτοκινητόδρομο στην Τάμπα της Φλόριντα , ενώ οι διανομείς συλλέγουν το εμπόρευμα για να το πολλαπλασιάσουν και να το διανείμουν. Εν τω μεταξύ, στο Μεντεγίν, ο Εσκομπάρ αντιμετωπίζει προβλήματα με τη γυναίκα του λόγω της περίεργης συμπεριφοράς που έχει με τη Βιρτζίνια, στην οποία ο Εσκομπάρ εξηγεί ότι τον βοηθά μόνο στην πολιτική του εκστρατεία. Η Μαρία Βικτόρια του ζητά απλώς να την ξεφορτωθεί, κάτι που ο Εσκομπάρ, για να ηρεμήσει την κατάσταση, δείχνει να το αποδέχεται και συνεχίζει με το ειδύλλιο της Βιρτζίνια. Όταν μαθαίνουν ότι η Βιρτζίνια είναι ακόμα παντρεμένη επειδή ο σύζυγός της, ο χειρουργός, αρνείται να υπογράψει τα χαρτιά διαζυγίου, οι δολοφόνοι του Εσκομπάρ αναγκάζουν τον χειρουργό να υπογράψει το διαζύγιο, μια είδηση που ενθουσιάζει τη Βιρτζίνια.

Το 1983 γεννήθηκε το πρόγραμμα Medellín without slums, το οποίο προκάλεσε μεγαλύτερη συμπάθεια στους πολίτες του Μεντεγίν για τον Εσκομπάρ. Μόλις έφτασαν οι εκλογές, ο Πάμπλο Εσκομπάρ εξελέγη γερουσιαστής για το τμήμα της Αντιόκιας, προκαλώντας μεγάλη χαρά. Στις 16 Αυγούστου 1983, ο Πάμπλο Εσκομπάρ παρευρέθηκε για πρώτη φορά στο Συνέδριο της Δημοκρατίας στη Μπογκοτά. Εκεί του απαγορεύεται η είσοδος για το λόγο ότι δεν φοράει γραβάτα, αλλά πολλοί προσφέρουν την γραβάτα τους και μπορεί να μπει χωρίς προβλήματα. Η Βιρτζίνια συνεχίζει να απολαμβάνει τη ζωή της πολυτέλειας που της δίνει ο αγαπημένος της, αλλά όλα αυτά πρόκειται να αλλάξουν για πάντα για όλους.

Το 1984 φτάνει η Βιρτζίνια από ένα ταξίδι στο Μεντεγίν, όπου την υποδέχεται ο Γκουστάβο Γκαβίρια, ο οποίος την ενημερώνει ότι ο Εσκομπάρ έχει κληθεί στη Μπογκοτά και ότι η κατάσταση περιπλέκεται. Εν τω μεταξύ, στο συνέδριο, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κολομβίας, Ροντρίγκο Λάρα, καταφέρνει να αποκαλύψει την αλήθεια για την περιουσία του Εσκομπάρ, αποβάλλοντάς τον από το Κογκρέσο. Ο Εσκομπάρ, σε μια τελευταία προσπάθεια να δυσφημήσει τον Λάρα, τον κατηγορεί ότι έλαβε μαύρα χρήματα στην εκστρατεία του και του ζητά μια περίοδο 24 ωρών για να αποδείξει τις κατηγορίες του και απαιτεί να παραιτηθεί, αλλά το Κογκρέσο υποστηρίζει τον Λάρα. Η Μαρία Βικτόρια ζητά από τον σύζυγό της να παραιτηθεί για να μην γίνει πιο περίπλοκη η κατάσταση και τον ενημερώνει ότι είναι έγκυος, κάτι που κάνει τον Εσκομπάρ πολύ ενθουσιασμένο, αλλά εκείνη τη στιγμή λαμβάνει μια κλήση που του λέει ότι στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας El Espectador δημοσιεύτηκαν τα εγκλήματα που είχε διαπράξει ο Εσκομπάρ το 1976, δολοφονώντας δύο αστυνομικούς στη Λετίσια , προκαλώντας την οργή του διακινητή ναρκωτικών, ο οποίος διέταξε την κατάσχεση όλων των εφημερίδων. Υπονοείται ότι ο ένοπλος στην αρχή της ταινίας είχε σταλεί στη Λετίσια για να εξαλείψει κάθε πληροφορία που τον ενέπλεκε σε οποιοδήποτε έγκλημα, αλλά αντ' αυτού ξόδεψε τα χρήματα που πρόσφερε ο Εσκομπάρ σε γυναίκες, με αποτέλεσμα να δολοφονηθεί βάναυσα από δύο εκτελεστές του Εσκομπάρ.

Αργότερα ο Εσκομπάρ συναντά μέλη των δύο καρτέλ ναρκωτικών όπου κοινοποιεί το σχέδιό του να δολοφονήσει τον Λάρα. Αυτοί από το Μεντεγίν συμφωνούν, αλλά αυτοί από το Κάλι όχι, υποστηρίζοντας ότι δεν θέλουν να συμμετάσχουν στον θάνατο ενός υπουργού και ότι θα ήταν καλύτερα να περιμένουν, αφού ο Λάρα θα διοριστεί πρέσβης κάπου στον κόσμο, αλλά ο Εσκομπάρ δεν τους ακούει και προχωρά το σχέδιό του.

Επισκέπτεται τη σχολή για τους δολοφόνους, όπου πολλοί νέοι με χαμηλούς οικονομικούς πόρους εισέρχονται στην επιχείρηση δολοφόνων γνωρίζοντας ότι θα κερδίσουν αρκετά χρήματα για το υπόλοιπο της ζωής τους και για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους. Τελικά, στις 30 Απριλίου 1984, ο Ροντρίγκο Λάρα δολοφονήθηκε. Το γεγονός συγκλονίζει όλη την Κολομβία, ακόμη και η Βιρτζίνια, στη μέση των ειδήσεων, είναι μπερδεμένη.

Μετά τη δολοφονία του Λάρα, ολόκληρο το καρτέλ Μεντεγίν αποφασίζει να καταφύγει στον Παναμά. Στις 4 Μαΐου 1984, ο Εσκομπάρ, ο Μόντζε και ο Γκάρτσα, όλοι εκπροσωπούμενοι από τον δικηγόρο Ιγνάσιο Κάστρο, συναντώνται με μέλη της κυβέρνησης της Κολομβίας , συμπεριλαμβανομένου του Ιγνάσιο Βελάρντε και του πρώην προέδρου Alfonso López Michelsen, αλλά αυτές οι διαπραγματεύσεις αποτυγχάνουν. Η κόρη του Εσκομπάρ, Μανουέλα, γεννιέται στον Παναμά, αλλά οι έμποροι ναρκωτικών αποφασίζουν να επιστρέψουν κρυφά στη χώρα.

Μόλις επιστρέψει στην Κολομβία, ο Εσκομπάρ επιβάλλει το νόμο του με το να δολοφονηθεί ο διευθυντής της εφημερίδας El Espectador για εκδίκηση επειδή δημοσίευσε την προηγούμενη εγκληματική του ζωή και απειλώντας αρκετούς δικαστές. Ένας από αυτούς, ο δικαστής Alarcón, λαμβάνει ένα στεφάνι κηδείας και ένα φέρετρο, με αποτέλεσμα να πάθει καρδιακή προσβολή και να πεθάνει. Τα πράγματα περιπλέκονται για τη Βιρτζίνια όταν αποβάλλεται από το δελτίο ειδήσεων και το κανάλι από τον παραγωγό και αντικαθίσταται από έναν άλλο παρουσιαστή. Καθώς φεύγει από το κανάλι συναντά τον πράκτορα Σέπαρντ και αποφασίζουν να πιουν ένα ποτό. Όταν πηγαίνουν να πληρώσουν, διαπιστώνουν ότι ο λογαριασμός έχει πληρωθεί, αφήνοντας την Βαγιέχο αγανακτισμένη και φοβισμένη. Όσα μέτρα ασφαλείας κι αν πάρει η Βιρτζίνια για να ξεφύγει από τον Εσκομπάρ, πάντα τη βρίσκουν, προκαλώντας της μεγάλο θυμό, που την οδηγεί να έρθει αντιμέτωπη και να τερματίσει το ειδύλλιό της με τον Εσκομπάρ.

Το 1989, δημιουργήθηκε το Μπλοκ Αναζήτησης με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Χιούγκο Μέντες. Έχει τη συνεργασία του πράκτορα Σέπαρντ και της DEA, αφιερωμένη αποκλειστικά στην εύρεση και την σύλληψη του Εσκομπάρ. Μια μέρα, ενώ ο Εσκομπάρ συναντά μία από τις νεαρες ερωμένες του, ειδοποιείται για την παρουσία του Μπλοκ Αναζήτησης, που καταλήγει με τη συντριβή ενός ελικοπτέρου της αστυνομίας και τον θάνατο αρκετών από τους άνδρες του διακινητή ναρκωτικών, ξεκινώντας έτσι την πτώση του Εσκομπάρ. Όμως το αφεντικό δεν τα παρατάει τόσο εύκολα. Βλέποντας αφίσες που προσφέρουν ανταμοιβή για τη σύλληψή του, ο Εσκομπάρ προσφέρει μεγάλα χρηματικά ποσά για τους δολοφονημένους αστυνομικούς και γεμίζοντας με όπλα τις κοινότητες του Μεντεγίν. Οι ενέργειες δεν περιμένουν, και αρκετοί αστυνομικοί δολοφονούνται, αλλά τα τάγματα θανάτου εκδικούνται και πολλοί νέοι από τις κοινότητες σφαγιάζονται, γεμίζοντας αίμα το Μεντεγίν. Για άλλη μια φορά, ο Εσκομπάρ κοροϊδεύει τις αρχές χρησιμοποιώντας την πίστη των πολιτών για να εξαπατήσει το μπλοκ αναζήτησης μέσω τηλεφωνημάτων με ψευδείς τοποθεσίες για τον ίδιο. Στις 27 Νοεμβρίου 1989, συνέβη η τραγική επίθεση κατά της πτήσης 203 της Avianca και η Βιρτζίνια ετοιμαζόταν να επιστρέψει στην Κολομβία από το αεροδρόμιο του Μαϊάμι . Όλοι είναι σοκαρισμένοι και ο Εσκομπάρ γίνεται μισητός από όλους. Λίγο αργότερα, ο Εσκομπάρ δέχεται δύο σκληρά πλήγματα: ο Γκουστάβο Γκαβίρια Ριβέρο και ο Γκονσάλο Ροντρίγκες Γκάτσα σκοτώνονται σε διαφορετικές επιχειρήσεις.

Μεταξύ 1990 και 1991 ο Εσκομπάρ γινόταν όλο και πιο μόνος και ευάλωτος. Στην καρδιά του Μεντεγίν εκρήγνυνται μια βόμβα. Η επίθεση στοχεύει απευθείας στον Εσκομπάρ, τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά του. Καθώς η Βιρτζίνια κατευθύνεται σε ένα ενεχυροδανειστήριο για να πάρει κάποια χρήματα, γλιτώνει σχεδόν τη δολοφονία από τους νέους εχθρούς του Εσκομπάρ. Σώζεται χάρη στο θωρακισμένο τζαμί της εγκατάστασης, ενώ ο ιδιοκτήτης δραπετεύει με επιτυχία. Ήδη το 1991, ενώ ο πράκτορας Σέπαρντ ερευνά τα πάντα για την επίθεση στην πτήση της Avianca, ανακαλύπτει ότι ανάμεσα στα θύματα ήταν ένα ζευγάρι Αμερικανών, οπότε βλέπει την ευκαιρία να εκδώσει τον Εσκομπάρ. Αλλά όταν πηγαίνει να μιλήσει με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών, βρίσκει τον Ιγνάσιο Κάστρο να διαπραγματεύεται την παράδοση του διακινητή ναρκωτικών στην κολομβιανή δικαιοσύνη, κάτι που αφήνει τον Σέπαρντ μπερδεμένος και θυμωμένος ταυτόχρονα. Στις 19 Ιουνίου 1991 γίνεται η οικειοθελής παράδοση του Εσκομπάρ και εισάγεται στη φυλακή La Catedral , η οποία παρουσιάζεται στα ΜΜΕ, αλλά όλα είναι φάρσα, αφού ανακαλύπτεται ότι η φυλακή είναι στην υπηρεσία του Εσκομπάρ και είναι γεμάτη με πολυτέλειες παντού : πολυτελή κρεβάτια, γραφείο για τον ίδιο τον Εσκομπάρ, γήπεδο ποδοσφαίρου, μπαρ και ένα μέρος για οικογενειακές εκδηλώσεις που προορίζεται για την οικογένειά του τα Σαββατοκύριακα. Στην πολυτελή φυλακή της δέχεται επίσκεψη από μια απελπισμένη και στα όρια της τρέλας Βιρτζίνια, αλλά ο Εσκομπάρ την ταπεινώνει. Μέρες αργότερα γίνεται ένας αγώνας ποδοσφαίρου που τελειώνει με ένα γκολ που σημείωσε ο Εσκομπάρ.

Μέχρι το 1992 ενώ όλα πήγαιναν καλά, ένα βράδυ δέχτηκε την επίσκεψη από τους παλιούς του φίλους Σαντόρο και Hermosilla. Ο Εσκομπάρ, τυφλωμένος από φιλοδοξίες, τους ζητά ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, αυτό που αποκαλεί πολεμικό φόρο, αλλά η συζήτηση τελειώνει άσχημα και ο Εσκομπάρ διατάζει τη δολοφονία των πρώην συνεργατών του, οι οποίοι βασανίζονται αμέσως και διαμελίζονται από αρκετούς έμπιστους δολοφόνους του Εσκομπάρ. Ξεσπά ένα σκάνδαλο, το οποίο προκαλεί διαταγή φυλάκισης και μεταφορά του Εσκομπάρ σε φυλακή υψίστης ασφαλείας. Στις 22 Ιουλίου 1992, κυβερνητικά στρατεύματα φτάνουν στο La Catedral, αλλά διαπιστώνουν ότι ο Εσκομπάρ και οι άνδρες του έχουν δραπετεύσει, προκαλώντας μεγάλο σκάνδαλο. Ο Εσκομπάρ, για άλλη μια φορά μένει ελεύθερος, ωστόσο εξοργίζεται με την έλλειψη υποστήριξης, συνειδητοποιώντας το μεγάλο λάθος που έκανε δολοφονώντας τον Σαντόρο και τον Ερμοσίλα. Τότε εμφανίζονται οι Λος Πέπες , αφιερωμένοι στην σύλληψη του Εσκομπάρ και της οργάνωσής του και προκαλώντας φόβο στον πληθυσμό. Τα πρώτα θύματα των εχθρών του Εσκομπάρ είναι ο δικηγόρος του Ιγνάσιο Κάστρο και ο γιος του, που απήχθησαν αφού προσπάθησαν να φύγουν από την Κολομβία. Το ταξί με το οποίο ταξιδεύουν αναχαιτίζεται και τα άψυχα σώματά τους βρίσκονται στο πορτμπαγκάζ του ταξί. Η Βιρτζίνια είναι πρόθυμη να συνεργαστεί για να σώσει τον εαυτό της. Εν τω μεταξύ, ο Εσκομπάρ ψάχνει έναν τρόπο να κρατήσει την οικογένειά του ασφαλή και μένει πιο μόνος κάθε μέρα, μέχρι που τελικά όλοι οι εκτελεστές του, δολοφονούνται και τοποθετούνται μηνύματα δίπλα στα πτώματα τους που προειδοποιούν τι θα κάνουν. Μπορεί να συμβεί σε όσους συνεργάζονται με τον Πάμπλο Εσκομπάρ. Τότε ο Εσκομπάρ μένει ουσιαστικά μόνος.

Το 1993, η οικογένεια του Εσκομπάρ καταφέρνει να φύγει από τη χώρα για τη Γερμανία, αλλά επιστρέφει, προκαλώντας την οργή του Εσκομπάρ. Στεγάζονται στο πολυτελές ξενοδοχείο Tequendama στην Μπογκοτά της Κολομβίας , με πράκτορες της μυστικής αστυνομίας, οι οποίοι έχουν υποκλέψει τις τηλεφωνικές γραμμές. Τελικά, έρχεται η 2η Δεκεμβρίου 1993 και ο 44χρονος Πάμπλο Εσκομπάρ,, είναι πιο παρανοϊκός από ποτέ. Έχει ένα τηλεφώνημα με τον γιο του Χουάν Πάμπλο, που το πήρε περισσότερο από το κανονικό. Ζητάει να μιλήσει στη μικρή του κόρη Μανουέλα και τη σύζυγό του Μαρία Βικτώρια, κάτι που δίνει στον συνταγματάρχη Χιούγκο Μέντες, στον πράκτορα Σέπαρντ και σε ολόκληρο το Μπλοκ Αναζήτησης χρόνο για να εντοπίσουν τον Εσκομπάρ στο Μεντεγίν.

Φαίνεται από ένα παράθυρο του σπιτιού όπου διαμένει. Λίγο μετά, το Μπλοκ Αναζήτησης μπαίνει στο δωμάτιο , αλλά ο Εσκομπάρ και ο σωματοφύλακας του παρατηρούν και προσπαθούν να ξεφύγουν από ένα παράθυρο. Στο τέλος ανακαλύπτεται ότι τόσο ο Εσκομπάρ όσο και ο τελευταίος έμπιστος άνδρας του έχουν σκοτωθεί. Οι αρχές γιορτάζουν την πτώση του διακινητή ναρκωτικών προφέροντας το «Viva Colombia» ξανά και ξανά. Ο συνταγματάρχης Μέντεζ και ο πράκτορας Σέπαρντ γιορτάζουν επίσης, ενώ η σύζυγος και τα παιδιά του Εσκομπάρ μένουν λυπημένα.

Η είδηση για τον θάνατο του Εσκομπάρ προβάλλεται στις ειδήσεις σε όλο τον κόσμο. Η ταινία επιστρέφει στην αρχή με τη Βιρτζίνια Βαγιέχο στις Ηνωμένες Πολιτείες να διαλογίζεται και ολοκληρώνεται με μια φράση: «Αγαπώ τον Πάμπλο, μισώ τον Εσκομπάρ» .

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εισπράξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία κέρδισε $22.017 στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά και $17,5 εκατομμύρια σε άλλες περιοχές, συν 60.312 $ σε πωλήσεις οικιακών βίντεο.[8]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο συγκεντρωτικό ιστότοπο κριτικών Rotten Tomatoes, η ταινία έχει βαθμολογία έγκρισης 31% με βάση 48 κριτικές, με σταθμισμένη μέση βαθμολογία 4,82/10. Η κριτική συναίνεση του ιστότοπου αναφέρει: «Το Αγαπώντας τον Πάμπλο μπερδεύει την φαινομενικά κινηματογραφική πραγματική του ιστορία – και ένα ζευγάρι ταλαντούχων σταρ – δημιουργώντας μια τρελή βιογραφική ταινία που δεν προσθέτει τίποτα στο υποείδος του Εσκομπάρ».[9] Στο Metacritic, η ταινία έχει σταθμισμένο μέσο όρο βαθμολογίας 42 στα 100, με βάση 16 κριτικούς, υποδεικνύοντας «μεικτές ή μέσες κριτικές».[10]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  2. nmhh.hu/dokumentum/198182/terjesztett_filmalkotasok_art_filmek_nyilvantartasa.xlsx.
  3. 3,0 3,1 Ζαν-Νταβίντ Μπλαν: (Γαλλικά) AlloCiné.
  4. «Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartása». (Ουγγρικά) Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartása. National Media and Infocommunications Authority. Ανακτήθηκε στις 3  Σεπτεμβρίου 2022.
  5. McNary, Dave (13 May 2015). «Javier Bardem, Penelope Cruz Starring in Pablo Escobar Movie». Variety (Cannes). https://variety.com/2015/film/news/javier-bardem-penelope-cruz-pablo-escobar-movie-1201494635/. Ανακτήθηκε στις 23 August 2017. 
  6. Zsalai, Georg (28 July 2017). «San Sebastian Unveils First Competition Titles, Will Screen Pablo Escobar Film With Javier Bardem». The Hollywood Reporter (San Sebastian). http://www.hollywoodreporter.com/news/san-sebastian-festival-unveils-first-competition-titles-will-screen-loving-pablo-1024936. Ανακτήθηκε στις 23 August 2023. 
  7. Pond, Steve (15 August 2017). «Aaron Sorkin, Brie Larson, Louis CK Movies Added to Toronto Film Festival Lineup». The Wrap. http://www.thewrap.com/aaron-sorkin-brie-larson-louis-ck-movies-added-toronto-film-festival-lineup/. Ανακτήθηκε στις 15 August 2017. 
  8. «Loving Pablo (2017)». The Numbers. Nash Information Services, LLC. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουνίου 2020. 
  9. «Loving Pablo (2017)». Rotten Tomatoes. Fandango Media. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουνίου 2024. 
  10. «Loving Pablo Reviews». Metacritic. CBS Interactive. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουνίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]