Καρτέλ Κάλι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Καρτέλ Κάλι (ισπανικά: Cartel de Cali) ήταν ένα καρτέλ ναρκωτικών με έδρα τη νότια Κολομβία, γύρω από την πόλη Κάλι και το τμήμα Βάλε ντελ Κάουκα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρυτές του ήταν οι Γκιλμπέρτο Ροντρίγκεζ Ορεχουέλα, Τσέπε Σάντακρουζ και Μιγκέλ Ροντρίγκεζ Ορεχουέλα. Όλοι προέρχονταν από υψηλότερο κοινωνικό υπόβαθρο σε σχέση με τους περισσότερους διακινητές της εποχής. Η αναγνώριση αυτού του κοινωνικού υπόβαθρου εμφανίστηκε στο ψευδώνυμο της ομάδας ως "Los Caballeros de Cali" ("Κύριοι του Κάλι").

Η ομάδα αρχικά συγκεντρώθηκε ως ένα κύκλωμα απαγωγέων γνωστό ως "Λας Κέμας", του οποίου ηγήθηκε ο Λουίς Φερνάντο Ταμάγιο Γκαρσία. Οι Λας Κέμας ενεπλάκησαν σε πολλές απαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των δύο Ελβετών πολιτών: ενός διπλωμάτη, του Χέρμαν Μπαφ, και ενός μαθητή, του Ζακ "Τζαζ Μίλις" Μάρτιν. Οι απαγωγείς φέρεται να έφεραν στην συμμορία περίπου 700.000 δολάρια ως λύτρα.

Η ομάδα ενεπλάκη αρχικά στη διακίνηση μαριχουάνας. Λόγω του χαμηλού ποσοστού κέρδους του προϊόντος και των μεγάλων ποσών που απαιτούνται για τη διακίνηση για την κάλυψη πόρων, η νεοσύστατη ομάδα αποφάσισε να στρέψει το ενδιαφέρον της σε ένα πιο προσοδοφόρο ναρκωτικό, την κοκαΐνη. Στις αρχές της δεκαετίας του '70, το καρτέλ έστειλε τον Χέλμερ Ερέρα στην πόλη της Νέας Υόρκης για να δημιουργήσει ένα κέντρο διανομής, σε μια εποχή που η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών των Ηνωμένων Πολιτειών (DEA) θεωρούσε την κοκαΐνη λιγότερο σημαντική από την ηρωίνη.

Μερικοί κορυφαίοι συνεργάτες ήταν ο Βίκτορ Πατίνιο Φομέκουε, ο Χένρι Λοάιζα Τσεμπάγιος, το πρώην μέλος του αντάρτικου Χοσέ Φεντόρ Ρέι και ο Φανόρ Αριζαμπαλέτα-Αρζαγιούς.[1]

Για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα το καρτέλ του Κάλι δρούσε παράλληλα και ενίοτε συνεργαζόταν τόσο με το καρτέλ του Μεντεγίν του Εσκομπάρ όσο και με τα μεξικανικά καρτέλ. Το καρτελ έγινε αυτονομο από τον Πάμπλο Εσκομπάρ και τους συνεργάτες του στο Μεντεγίν το 1987, όταν ο Χέλμερ «Πάτσο» Ερέρα εντάχθηκε σε ένα εκτελεστικό συμβούλιο τεσσάρων ατόμων που διοικούσε το καρτέλ.[2] Στο αποκορύφωμα της βασιλείας του Καρτέλ του Κάλι από το 1993-1995, αναφέρθηκε ότι είχαν τον έλεγχο πάνω από το 80% της παγκόσμιας αγοράς κοκαΐνης και λέγεται ότι ήταν άμεσα υπεύθυνοι για την ανάπτυξη της αγοράς κοκαΐνης στην Ευρώπη, ελέγχοντας το 80% της αγορά και εκεί.[1]

Στα μέσα της δεκαετίας του '90, η διεθνής αυτοκρατορία διακίνησης ναρκωτικών του Καρτέλ του Κάλι ήταν μια εγκληματική επιχείρηση 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. [3] [2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Καρτέλ "Κάλι": Νεκρός ο Χιλμπέρτο Ροντρίγκεζ Ορεχουέλα». antenna.gr. Ανακτήθηκε στις 18 Αυγούστου 2022. 
  2. 2,0 2,1 Δαρζάνου, Κυριακή· Δαρζάνου, Κυριακή (29 Δεκεμβρίου 2020). «Καρτέλ Κάλι: Ένα από τα πιο αιμοσταγή καρτέλ του κόσμου | Ιστορία». MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά. Ανακτήθηκε στις 18 Αυγούστου 2022. 
  3. Αναστάση, Τάσος (27 Φεβρουαρίου 2020). «Οι κύριοι του Κάλι - Ένα από τα πιο αιμοσταγή καρτέλ του κόσμου» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Αυγούστου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Cali Cartel στο Wikimedia Commons