Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αγία Θεοδοσία η Κωνσταντινουπολίτισσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αγία Θεοδοσία η Κωνσταντινουπολίτισσα
Γέννηση700[1]
Κωνσταντινούπολη[1]
Κοίμηση29  Μαΐου 726[1]
Κωνσταντινούπολη[1]
Εορτασμός29 Μαΐου

Η Αγία Θεοδοσία η Κωνσταντινουπολίτισσα ήταν χριστιανή μοναχή και παρθενομάρτυρας που έζησε και αντιτάχθηκε στη βυζαντινή εικονομαχία του 7ου και του 8ου αιώνα.[2]

Σύμφωνα με μια βιογραφία που δημοσίευσε η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αμερική, η Θεοδοσία «γεννήθηκε ως απάντηση στις ένθερμες προσευχές των γονιών της». Όταν πέθαναν, την έστειλαν να ανασταθεί στο γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Μάρτυρος Αναστασίας στην Κωνσταντινούπολη. «Διένειμε στους φτωχούς ό,τι απέμεινε από τη γονική της κληρονομιά» και μετά έγινε μοναχή.

Στις 19 Ιανουαρίου 729, στην αρχή των εικονομαχικών διωγμών, ο αυτοκράτορας Λέων Γ' ο Ίσαυρος ζήτησε να αφαιρεθεί μια αγιογραφία του Χριστού που βρισκόταν πάνω από τη μεγάλη Χαλκή Πύλη του αυτοκρατορικού παλατιού. Ο Αναστάσιος της Κωνσταντινολύπολης διέταξε να συμμορφωθεί η εκκλησία. Ενώ ένας αξιωματικός εκτελούσε την εντολή, μια ομάδα γυναικών συγκεντρώθηκε για να αποτρέψει την επιχείρηση. Ανάμεσά τους ήταν και η Θεοδοσία, η οποία τίναξε δυνατά τη σκάλα μέχρι που ο αξιωματικός έπεσε από αυτήν. Ο άνδρας πέθανε από τα τραύματά του και η Θεοδοσία συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο Forum Bovis. Εκεί, την εκτέλεσαν σφυρηλατώντας ένα κέρατο κριαριού στο λαιμό της.

Μετά τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας επί της εικονομαχίας, αναγνωρίστηκε ως μάρτυρας και αγία και το σώμα της φυλάχθηκε και προσκυνήθηκε στον ναό της Αγίας Ευφημίας εν το Πέτριο, στη συνοικία Δεξιοκρατιαναί, που πήρε το όνομά της από τα σπίτια που είχε ένας Δεξιοκράτης. Μετά τις αρχές του δέκατου τέταρτου αιώνα, η εκκλησία μετονομάστηκε σε Γκιουλ τζαμί. Μια πύλη στα θαλάσσια τείχη της Κωνσταντινούπολης, η Πύλη της Αγίας Θεοδοσίας (τουρκικά: Αγιακαπί) πήρε το όνομά της από την εκκλησία της. Αντιστοιχεί στη σύγχρονη γειτονιά Αγιακαπί, κατά μήκος του Κόλπου.

Η Θεοδοσία έγινε ένας από τους πιο σεβαστούς αγίους στην Κωνσταντινούπολη. Την επικαλούνται ιδιαίτερα οι ανάπηροι, καθώς η φήμη της αυξήθηκε με την ανάρρωση ενός κωφάλαλου το 1306.

Η Καθολική Εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη της στην αρχική της ημερομηνία στις 18 Ιουλίου, ενώ η Ανατολική Ορθόδοξη και η Ανατολική Καθολική Εκκλησία στις 29 Μαΐου.

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «Ökumenisches Heiligenlexikon» T/Theodosia_von_Konstantinopel.html. Ανακτήθηκε στις 21  Φεβρουαρίου 2021.
  2. «Virginmartyr Theodosia the Nun of Constantinople». Orthodox Church of America. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2020.