Αβδισσάρης της Σωφηνής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αβδισσάρης της Σωφηνής
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος200 π.Χ.
Σωφηνή
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
μονάρχης
Οικογένεια
ΓονείςΞέρξης της Αρμενίας
ΟικογένειαΔυναστεία των Οροντιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλιάς
Γκαγκίκ Β΄ της Αρμενίας

Ο Αβδισσάρης (άκμασε το 212-200 π.Χ.) από τη Δυναστεία των Οροντιδών ήταν σατράπης της Σωφηνής, περιοχής της Αυτοκρατορίας των Σελευκιδών.

Νόμισμα τού Αβδισσάρη με επιγραφή ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΑΒΔΙΣΣΑΡΗ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Ξέρξη σατράπη της Σωφηνής και της Αντιοχίδος των Σελευκιδών, κόρης του Σέλευκου Β΄ Καλλίνικου της Αυτοκρατορίας των Σελευκιδών.

Ο πατέρας του είχε εξεγερθεί το 223 π.Χ., όπως πολλοί σατράπες, αλλά ο Αντίοχος Γ΄ τους κατέβαλε. Στον Ξέρξη έδωσε σύζυγο της αδελφή του Αντιοχίδα. Αυτή το 212 φόνευσε τον σύζυγό της, ώστε ο Αντίοχος Γ΄ να ελέγξει τη Σωφηνή. Αυτός, περισπώμενος από τις εκστρατείες του, έδωσε τη σατραπεία στον γιο εκείνου Αβδισσάρη.

Δεν υπάρχουν δυτικές πηγές για τον ηγεμόνα αυτόν, παρά μόνο νομισματικά τεκμήρια. Αυτά είναι όμοια με τα νομίσματα τού πατέρα του. Το όνομά του περιέχει το Αβδ-, που σημαίνει σκλάβος στα αραμαϊκά, γλώσσα που μιλιόταν ευρέως στη Σωφηνή. Θα μπορούσε να τον αποκαλούσαν έτσι τοπικά οι Αραμαίοι υπήκοοί του, όμως το όνομα αυτό εμφανίζεται στα νομίσματα. Το -σσάρης είναι ομόηχο με το Ζάρεχ (Ζαριάδρης στις ελληνικές πηγές).

Το 200 τον εκτόπισε ο αδελφός του Ζάρεχ/Ζαριάδρης, με την υποκίνηση τού Αντιόχου Γ΄, ο οποίος υποκίνησε επίσης τον Αρταξία Α΄ να εκθρονίσει τον Ορόντη Δ΄ (θείο τού Ζαριάδρη) και να γίνει βασιλιάς της Αρμενίας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γιος του ήταν ο:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Richard G. Hovannisian: The Armenian People from Ancient to Modern Times, 2 vols. New York: St. Martin's Press, 1997