Αβδισσάρης της Σωφηνής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Αβδισσάρης της Σωφηνής
Abdissares.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος200 π.Χ.
Sophene
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
μονάρχης
Οικογένεια
ΓονείςΞέρξης της Αρμενίας
ΟικογένειαΔυναστεία των Οροντιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλέας
Βασιλέας της Αρμενίας

Ο Αβδισσάρης (άκμασε το 212-200 π.Χ.) από τη Δυναστεία των Οροντιδών ήταν σατράπης της Σωφηνής, περιοχής της Αυτοκρατορίας των Σελευκιδών.

Νόμισμα τού Αβδισσάρη με επιγραφή ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΑΒΔΙΣΣΑΡΗ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Ξέρξη σατράπη της Σωφηνής και της Αντιοχίδος των Σελευκιδών, κόρης του Σέλευκου Β΄ Καλλίνικου της Αυτοκρατορίας των Σελευκιδών.

Ο πατέρας του είχε εξεγερθεί το 223 πΧ, όπως πολλοί σατράπες, αλλά ο Αντίοχος Γ΄ τους κατέβαλε. Στον Ξέρξη έδωσε σύζυγο της αδελφή του Αντιοχίδα. Αυτή το 212 φόνευσε τον σύζυγό της, ώστε ο Αντίοχος Γ΄ να ελέγξει τη Σωφηνή. Αυτός, περισπώμενος από τις εκστρατείες του, έδωσε τη σατραπεία στον γιο εκείνου Αβδισσάρη.

Δεν υπάρχουν δυτικές πηγές για τον ηγεμόνα αυτόν, παρά μόνο νομισματικά τεκμήρια. Αυτά είναι όμοια με τα νομίσματα τού πατέρα του. Το όνομά του περιέχει το Αβδ-, που σημαίνει σκλάβος στα αραμαϊκά, γλώσσα που μιλιόταν ευρέως στη Σωφηνή. Θα μπορούσε να τον αποκαλούσαν έτσι τοπικά οι Αραμαίοι υπήκοοί του, όμως το όνομα αυτό εμφανίζεται στα νομίσματα. Το -σσάρης είναι ομόηχο με το Ζάρεχ (Ζαριάδρης στις ελληνικές πηγές).

Το 200 τον εκτόπισε ο αδελφός του Ζάρεχ/Ζαριάδρης, με την υποκίνηση τού Αντιόχου Γ΄, ο οποίος υποκίνησε επίσης τον Αρταξία Α΄ να εκθρονίσει τον Ορόντη Δ΄ (θείο τού Ζαριάδρη) και να γίνει βασιλιάς της Αρμενίας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γιος του ήταν ο:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Richard G. Hovannisian: The Armenian People from Ancient to Modern Times, 2 vols. New York: St. Martin's Press, 1997


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Abdissares της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).