Ξέρξης της Αρμενίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ξέρξης της Αρμενίας
Xerxes of Armenia.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος212 π.Χ.
Σωφηνή
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑντιοχίς
ΤέκναΑβδισσάρης της Σωφηνής
ΓονείςΑρσάμης Α΄ της Αρμενίας
ΑδέλφιαΟρόντης Δ΄ της Αρμενίας
Μιθρήνης Β΄
ΟικογένειαΔυναστεία των Οροντιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΓκαγκίκ Β΄ της Αρμενίας

Ο Ξέρξης, αρμεν. Շավարշ, Šavarš (απεβ. 212 π.Χ.) από τη Δυναστεία των Οροντιδών ήταν σατράπης της Σωφηνής & Κομμαγηνής (228-212 π.Χ.), περιοχών της Αυτοκρατορίας των Σελευκιδών.

Νόμισμα τού Ξέρξη της Σωφηνής. Επιγραφή: ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΞΕΡΞΟΥ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού Αρσάμη Α΄ της Αρμενίας, Σοφηνής & Κομμαγηνής. Αδέλφια του ήταν ο Ορόντης Δ΄ της Αρμενίας και ο Μιθρένης Β΄ αρχιερέας τού ναού τού Ηλίου στο Αρμαβίρ.

Τον πατέρα τους το 228 π.Χ. διαδέχθηκαν ο Ορόντης Δ΄ στην Αρμενία και ο Ξέρξης στη Σωφηνή & Κομμαγηνή το 228 π.Χ. Το 223 πολλοί σατράπες των Σελευκιδών εξεγέρθηκαν εναντίον τού Αντιόχου Γ΄ τού Μεγάλου, όπως ο Αρταβαζάνης της Μηδίας Ατροπατηνής (Άνω Μηδίας), ο Μόλων της Μηδίας (Κάτω Μηδίας), ο αδελφός του Αλέξανδρος της Περσίδος και ο Αχαιός των Σελευκιδών στη Μ. Ασία (2ος εξάδελφος τού πατέρα τού Αντιόχου Γ΄). Ως το 220 ο Αντίοχος Γ΄ κατέβαλε τους περισσότερους των εξεγερθέντων· το 213 κατέστειλε και τον Αχαιό.

Οι εξεγέρσεις αυτές είναι η αιτία, που ο Αντίοχος Γ΄ είχε έπειτα επιθετική πολιτική προς τον Ξέρξη. Το 212 εισέβαλε στην σατραπεία τού Ξέρξη, πολιόρκησε τα Σαμόσατα και τον νίκησε. Σύντομα μετά ο Αντίοχος Γ΄ έδωσε την αδελφή του Αντιοχίδα ως σύζυγο στον Ξέρξη. Όμως η Αντιοχίδα το ίδιο έτος φόνευσε τον άνδρα της, ώστε ο αδελφός της να ελέγξει τη Σωφηνή. Δεν γνωρίζουμε αν ο Ξέρξης κατείχε και την Κομμαγηνή, όταν φονεύθηκε.

Ωστόσο ο Αντίοχος Γ΄, περισπώμενος από τις πολλές εκστρατείες του, προτίμησε να θέσει στη Σωφηνή σατράπη τον Αβδισσάρη, γιο τού Ξέρξη.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Αντιοχίδα των Σελευκιδών, κόρη τού Σέλευκου Β΄ Καλλίνικου της Αυτοκρατορίας των Σελευκιδών και είχε τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • * Johann Gustav Droysen, Geschichte des Hellenismus, vol. ii. p. 73
  • Joseph Hilarius Eckhel, vol. iii. p. 204.
  • Richard G. Hovannisian, The Armenian People from Ancient to Modern Times, 2 vols. New York: St. Martin's Press, 1997