Ζαριάδρης της Σωφηνής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Ζαριάδρης της Σωφηνής
Zariadres coin 190 BC.png
Νόμισμα τού 190 πΧ με τον Ζαριάδρη της Σωφηνής. Επιγραφή: ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΖΑΡΙΑΔΡΟΥ.
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση2ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος188 π.Χ.
Τόπος ταφήςSophene
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταβασιλέας
Οικογένεια
ΓονείςΞέρξης της Αρμενίας
ΟικογένειαΔυναστεία των Οροντιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαSeleucid Satrap

Ο Ζαριάδρης , αρμεν. Զարեհ Zareh (άκμασε 212-188 πΧ) από τη Δυναστεία των Οροντιδών ήταν σατράπης, μετά βασιλιάς της Σωφηνής.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού Ξέρξη σατράπη της Σωφηνής και της Αντιοχίδος, κόρης τού Σελεύκου Β΄ Καλλινίκου της Αυτοκρατορίας των Σελευκιδών. Μάλλον μεγαλύτερος αδελφός του ήταν ο Αβδισσάρης της Σωφηνής.

Ο Στράβων αναφέρει, πως ένας στρατηγός τού Αντιόχου Γ΄ τού Μεγάλου, ο Ζαριάδρης, ανέλαβε τη Σωφηνή. Το 190 ο Αντίοχος Γ΄ στη μάχη της Μαγνησίας ηττήθηκε από τους Ρωμαίους. Τότε ο Ζαριάδρης και ο Αρταξίας Α΄ εξεγέρθηκαν και με τη συγκατάθεση των Ρωμαίων έγιναν ηγεμόνες: η συνθήκη της Απάμειας τού 188 πΧ τους αναγνώριζε ως βασιλείς της Σωφηνής και της Αρμενίας αντίστοιχα.

Αναφέρεται ένας Δσαριάδρης, πατέρας τού Μπαγκντασσάρ. Ο πρώτος είναι ο Ζαριάδρης· αν ο Αβδισσάρης είναι ελληνική παραφθορά τού δεύτερου, τότε είναι πιθανό ο Ζαριάδρης να είναι πατέρας τού Αβδισσάρη. Όμως οι λιγοστές ιστορικές καταγραφές έχουν τον Αβδισσάρη ηγεμόνα πριν τον Ζαριάδρη, έτσι θεωρείται μεγαλύτερος αδελφός του. Υποθέτουμε, ότι ο Αντίοχος Γ΄ τον είχε θέσει σατράπη, υποτελή του· μετά τη μάχη της Μαγνησίας μπόρεσε να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία του. Ο Στράβων γράφει 200 έτη μετά τα γεγονότα και μπορεί να μην είναι ακριβής.

Έχουν βρεθεί περισσότερα από 12 λίθινα ορόσημα στην περιοχή της σημερινής Αρμενίας από την εποχή τού Αρταξία Α΄ με αραμαϊκές επιγραφές. Πριν την ανακάλυψή τους, είχαν αναφερθεί από τον Μωυσή Κορενάτσι Αρμένιο ιστορικό τού 5ου αι. Σε αυτές ο Αρταξίας Α΄ ισχυρίζεται καταγωγή από τη δυναστεία των Οροντιδών (Γιερβανντούνι): "Βασιλιάς Αρταξίας, γιος τού Οροντίδη Ζαριάδρη".

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίσως γιος του ήταν ο:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Strabo, Geography 11.14.5
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Zariadres της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).