Αίλιος Αριστείδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αίλιος Αριστείδης
Filosofo elio aristide, 200 ac. ca..JPG
Γέννηση 117
Ἁδριάνοι
Θάνατος 189 και 185
Υπηκοότητα Αρχαία Ρώμη
Ιδιότητα συγγραφέας

Ο Πόπλιος Αίλιος Αριστείδης Θεόδωρος[1] ήταν επιφανής σοφιστής, ρήτορας της εποχής του και εκπρόσωπος της δεύτερης σοφιστικής[2]. Γεννήθηκε περίπου το 117[2] και πέθανε το 189 ή 199 μ.Χ.. Γεννήθηκε στην Αδριανούπολη της Μυσίας, αργότερα Βιθυνίας. Διδάχτηκε από τους Ηρώδη τον Αττικό, Αριστοκλή τον Περγαμηνό και τον κοινό διδάσκαλο της Ελλάδος Αλέξανδρο Κοτυαίο. Διδάχτηκε επίσης από τον Πολέμονα, και φημίζονταν ότι ήταν ο καλύτερος μαθητής του. Πήγε στην Σμύρνη και εκεί διέτριψε με μεγάλη επιτυχία. Θεωρείτο ο καλύτερος των Σοφιστών για την πολυμάθεια και την ευφράδειά του. Γνωρίστηκε με τον Καίσαρα Αυρήλιο Αντωνίνο περί το 176, τον οποίο μετά από δυο χρόνια τον παρακίνησε να ξανακτίσει την Σμύρνη που είχε καταστραφεί από μεγάλο σεισμό. Οι Σμύρνιοι του έκτισαν χάλκινο ανδριάντα στον ναό του Ασκληπιού. Ο Αντωνίνος και ο Κόμμοδος τον απήλλαξαν από τις δημόσιες εκδουλεύσεις του λόγω της ρητορείας του. Περιόδευσε τέσσερις φορές από την Αίγυπτο ως την Αιθιοπία. Απεβίωσε σε ηλικία εξήντα ή εβδομήντα χρονών στην Σμύρνη επί αυτοκράτορα Κόμμοδου.

Έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις - παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Longenecker, Richard N. (2011). Introducing Romans: Critical Issues in Paul's Most Famous Letter. Wm. B. Eerdmans Publishing, σελ. 195. ISBN 978-0-8028-6619-6. 
  2. 2,0 2,1 Ράγκος, Σ.: (Βιβλιοκρισία των:) Ελισάβετ Κούκη, Αίλιος Αριστείδης, Ιεροί Λόγοι: Σώμα και γλώσσα στα όνειρα ενός ρήτορα, Αθήνα, Σμίλη 2012)· Γιώργης Γιατρομανωλάκης: Αίλιος Αριστείδης, Ιεροί Λόγοι Αθήνα, Άγρα 2012. Κριτικά 2013-01, <http://www. philosophica.gr/critica/2013-01.html>
  3. Spengel, Leonhard von (1854). Aristides, Aelius. Rhetores Graeci, Vol 2. ex recognitione Leonardi Spengel. Leipzig: Teubner. 
  4. Aristides, Aelius (1829). Aristides. ex recensione Guilielmi Dindorfii. 1-2. Leipzig: Weidmann. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Wikisource logo
Στη Βικιθήκη υπάρχει υλικό που έχει σχέση με το θέμα: