Ύδρα (ζωολογία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ύδρα
Ύδρα
Ύδρα
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Κνιδόζωα (Cnidaria)
Ομοταξία: Υδρόζωα (Hydrozoa)
Τάξη: Ανθομέδουσες (Anthomedusae)
Οικογένεια: Υδρίδες (Hydridae)
Γένος: Ύδρα
Linnaeus, 1758

Η ύδρα είναι απλό, υδρόβιο ζώο με ακτινωτή συμμετρία. Οι ύδρες είναι αρπακτικά ζώα που ανήκουν στην συνομοταξία κνιδόζωα, στην ομοταξία 'Υδρόζωα' και στην τάξη 'Ανθομέδουσες'. Βρίσκονται στις περισσότερες μη-ρυπασμένες λίμνες γλυκού νερού και ρέματα στις εύκρατες και τροπικές περιοχές και μπορούν να συλλεχθούν με ήπιο σκούπισμα με ένα δίχτυ συλλογής σε χορταριασμένες περιοχές. Έχουν συνήθως μήκος λίγα χιλιοστά και μελετούνται καλύτερα με ένα μικροσκόπιο. Οι βιολόγοι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις ύδρες, λόγω της αναγεννητικής ικανότητάς τους. Μοιάζουν να μην γερνάνε ή να πεθαίνουν από γηρατειά. Ωστόσο, προς το παρόν, δεν υπάρχει επιστημονική ομοφωνία σχετικά με το εάν η ύδρα υφίστανται γήρανση ή όχι.

Εάν μια ύδρα δεχτεί επίθεση, τα πλοκάμια μπορούν να ανασυρθούν σε μικρά σφαιρίδια, και η στήλη μπορεί να συμπτυχθεί σε μια μικρή ζελατινώδη σφαίρα. Οι ύδρες, συνήθως, αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο, ανεξάρτητα από την κατεύθυνση του ερεθίσματος, και αυτό μπορεί να οφείλεται στην απλότητα του δικτύου των νεύρων.

Οι ύδρες είναι γενικά καθισμένες ή στερεωμένες, αλλά κατά καιρούς κινούνται, αρκετά εύκολα, ειδικά, όταν κυνηγούν. Το επιτυγχάνουν αυτό με το σκύψιμο και τη σύνδεση τους στο υπόστρωμα, με το στόμα και τα πλοκάμια και στη συνέχεια αφήνουν το πόδι, το οποίο συνήθως ακουμπάει στο υπόστρωμα, με μία διαδικασία που ονομάζεται looping.

Η ύδρα αναπαράγεται συνήθως μονογονικά με εκβλάστηση. Το εκβλάστημα εμφανίζεται σαν εξόγκωμα σε ένα σημείο του οργανισμού. Στη συνέχεια, αναπτύσσεται, αποχωρίζεται και ζει ανεξάρτητα από τον μητρικό οργανισμό.