Όσιος Κορδούης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Όσιος Κορδούης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση256[1][2]
Κορδύβη
Θάνατος357[1][2][3]
Σίρμιο
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία
Eορτασμός αγίου27 Αυγούστου
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςλατινική γλώσσα[4]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαθολικός ιερέας
συγγραφέας[4]
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαεπίσκοπος
Roman Catholic Bishop of Cordoba
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Όσιος Κορδούης (256-357/358) ήταν Ισπανικής καταγωγής χριστιανός επίσκοπος της Δυτικής Εκκλησίας ο οποίος έζησε την 4ο αιώνα μ.Χ.

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Όσιος (Hosius ή Ossius ή Osius) γεννήθηκε γύρω στα 256 και γύρω στο 300 έγινε επίσκοπος στην Κόρδοβα της δυτικής Ισπανίας. Το 303 με 305 θα διωχθεί στην διάρκεια του διωγμού του Μαξιμιανού. Επί αυτοκράτορα Μεγάλου Κωνσταντίνου, μετά το 313 θα γίνει σύμβουλός του. Το 324 κατόπιν αυτοκρατορικής εντολής θα ταξιδέψει στην Αλεξάνδρεια με σκοπό την ειρήνευση που προκάλεσεη η αρειανική κρίση. Θα μεταφέρει κοινή αυτοκρατορική επιστολή προς τον Αλέξανδρο Α΄Αλεξανδρείας και τον Άρειο. Ουσιαστικά, θα σταλεί εκεί για να εξετάσει από κοντά την κρίση και να προσπαθήσει να συμβιβάσει τους δύο άντρες[5]. Θα είναι αυτός που θα προτείνει στον αυτοκράτορα τη σύγκληση της Α΄Οικουμενικής Συνόδου. Θα πρωταγωνιστήσει στις εργασίες της, υποστηρίζοντας την αντιαρειανική προσπάθεια, αν και δεν προήδρευσε και ούτε εισηγήθηκε τον όρο ομοούσιος,όπως υποστηρίζεται. Θα συγκρουσθεί με τον Κωνστάντιο ο οποίος υποστήριζε τον Αρειανισμό. Στη Σύνοδο της Σαρδικής (343) θα υποστηρίξει τον διωκόμενο Μέγα Αθανάσιο. Σε επιστολή του προς τον αυτοκράτορα θα του επισημάνει τους διακριτούς ρόλους και τα διακριτά πεδία δράσης ανάμεσα σε Εκκλησία και Πολιτεία. Το 357 θα κληθεί να συμμετάσχει στην Σύνοδο του Σιρμίου και θα εξαναγκαστεί να υπογράψει το αρειανικό σύμβολο της συνόδου. Λίγο καιρό μετά την επιστροφή του στην έδρα του πέθανε το 357/358.

Συγγραφικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Όσιος αγνοούσε την ελληνική γλώσσα. Το συγγραφικό του έργο δεν είναι εκτενές. Περιορίζεται στη δημοσίευση κηρυγμάτων, τη συγγραφή επιστολών, όπως: α) Epistula ad Iulium papam. Έχει συνταχθεί μαζί με τον Πρωτογένη Σαρδικής με παραλήπτη τον επίσκοπο Ρώμης για να τον πληροφορήσει περί της Συνόδου της Σαρδικής (343). β) Επιστολή προς Κωνστάντιον. Γράφτηκε το 356 και σώζεται από τον Μέγα Αθανάσιο, στο έργο του ΄΄Περί των γεγενημένων παρ΄Αρειανών΄΄. Την συντάσσει την περίοδο που ο αυτοκράτορας τον πίεζε φορτικά να καταδικάσει τον Μέγα Αθανάσιο. Εκείνος του αποκρίνεται με θάρρος και τον καλεί να μην αναμιγνύεται στα εσωτερικά πράγματα της Εκκλησίας. Επίσης συμμετέχει στην σύνταξη των κανόνων της συνόδου της Σαρδικής (340):Osii sententiae sive Canones Patrum qui Serdicae convenerant. Έχει και χαμένα έργα τα οποία μας αναφέρει ο Ισίδωρος Σεβίλλης: De laude virginitatis και De imterpretatione vestium sacerdotalium.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. 10239590X. Ανακτήθηκε στις 13  Αυγούστου 2015.
  2. 2,0 2,1 2,2 «Diccionario biográfico español» (Ισπανικά) Real Academia de la Historia. 2011. 7547/osio. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. (Αγγλικά, Ιταλικά, Ιαπωνικά) opac.vatlib.it. 495/179384.
  4. 4,0 4,1 (Ιταλικά) Mirabile: Digital Archives for Medieval Culture. SISMEL – Edizioni del Galluzzo.
  5. Πολύμνια Αθανασιάδη Fowden, «Η σύνοδος της Νικαίας», Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών, τομ.Ζ, (1978), σελ.36

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στυλιανός Παπαδόπουλος, Πατρολογία τομ. Β, Αθήνα, 1990,σελ.192-195

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ηosius of Cordoba, στο:Matthew Bunson, Monsignor Timothy M Dolan, OSV's Encyclopedia of Catholic History, εκδ. Our Sunday Visitor Publishing, 2004, σελ.444[1][νεκρός σύνδεσμος]