Κόραμπ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Όρος Κόραμπ)
Κόραμπ
Χάρτης
Ύψος2.764 μέτρα
ΟροσειράΚοράμπ
ΉπειροςΕυρώπη
ΧώρεςΒόρεια Μακεδονία και Αλβανία

Το όρος Κόραμπ (αλβανικά: Maja e Korabit ή Mali i Korabit, σλαβομακεδονικά: Голем Кораб‎‎) είναι το τέταρτο υψηλότερο βουνό σε ολόκληρη τη Βαλκανική χερσόνησο, με υψηλότερη κορυφή σε υψόμετρο 2.764 μέτρα.

Η κορυφή αυτή (ομώνυμη του βουνού) βρίσκεται πάνω στα σύνορα Αλβανίας-Βόρειας Μακεδονίας. Το Κόραμπ είναι η υψηλότερη κορυφή τόσο της Αλβανίας, όσο και της Βόρειας Μακεδονίας: αποτελεί τη μία από τις δύο μόνο κορυφές σε ολόκληρη την Ευρώπη που είναι το υψηλότερο σημείο δύο ή περισσότερων κρατών.[1] Το Κόραμπ γειτονεύει με τα όρη του Σκάρδου.

Στην Αλβανία το Κόραμπ βρίσκεται μέσα στο Φυσικό Πάρκο Κόραμπ-Κόριτνικ.[2][3] Είναι γνωστό για την πλούσια χλωρίδα του, με είδη όπως το ρόμπολο, η ευρωπαϊκή οξιά και ο άλνος.[4]

Το όρος Κόραμπ απεικονίζεται στο εθνόσημο της Βόρειας Μακεδονίας.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μικρή οροσειρά του Κόραμπ εκτείνεται σε μήκος 40 χιλιομέτρων στη διεύθυνση βορρά-νότου, μεταξύ του κάτω ρου του Μαύρου Δρίνου και του παραπόταμού του Ράντικα. Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά των βουνών του Σκάρδου.

Το κυρίως βουνό είναι πολύ τραχύ και αποτελείται κυρίως από σχιστόλιθο και ασβεστόλιθο του Παλαιοζωικού Αιώνα, καθώς και φθαρμένα στρώματα γύψου του Μεσοζωικού. Στη δυτική πλευρά το βουνό πέφτει απότομα, με βραχώδη πλαγιά χωρίς βλάστηση. Η βόρεια πλευρά είναι επίσης βραχώδης. Αλλά από τα νοτιοανατολικά η πρόσβαση μέχρι την κορυφή είναι εύκολη. Υπάρχει μία δεύτερη κορυφή, η Κόραμπ Β΄ (2.756 μ.), που απέχει μόλις 150 μέτρα σε οριζόντια απόσταση στα βορειοδυτικά της υψηλότερης κορυφής και μέσα στο αλβανικό έδαφος. Υπάρχουν αρκετές άλλες κορυφές που φτάνουν πάνω από τα 2.700 μέτρα: η Σουλάνι ι Ραντομίρες (2.716 μ.), η Κοράμπ Γ΄ (2.745 μ.), ανώνυμες κορυφές στα βόρεια της υψηλότερης και 2 περίπου χιλιόμετρα στα νοτιοδυτικά της η Πύλη του Κόραμπ (αλβαν. Maja e Portës së Korabit, σλαβ. Korapska Mala vrata) φθάνει τα 2.727 μέτρα. Λίγες εκατοντάδες μέτρα νοτιότερα υπάρχει και η κορυφή Μάγια ε Μοράβες (2.718 μ.).

Στο υψηλότερο τμήμα του βουνού, πάνω από τα 2.000 μέτρα, το κλίμα είναι αλπικό και περιλαμβάνει στοιχεία της αλπικής χλωρίδας. Υπάρχει ο θεαματικός Καταρράκτης του Κόραμπ στον άνω ρου του χειμάρρου Ντλάμποκα. Την άνοιξη ο καταρράκτης φθάνει σε ύψος μεγαλύτερο των 130 μέτρων, κάτι που τον καθιστά τον υψηλότερο σε ολόκληρη τη Βόρεια Μακεδονία.

Ορειβασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν υπάρχουν πλέον απαγορεύσεις ή περιορισμοί στην ορειβασία στο Κόραμπ από την αλβανική πλευρά. Το αυτοκίνητο φθάνει μέχρι το χωριό Ραντόμιρα, αλλά αναλόγως της εποχής μπορεί να απαιτηθεί όχημα με τετρακίνηση. Δεν υπάρχουν ακριβείς και επικαιροποιημένοι χάρτες, ενώ οι πινακίδες είναι ελάχιστες και οι ορειβάτες μπορεί να χρειασθεί να αντιμετωπίσουν επιθετικά τσοπανόσκυλα.[5]

Η άνοδος από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας περιλαμβάνει είσοδο στη συνοριακή περιοχή για την οποία απαιτείται ειδική άδεια από το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας[6], αν και συχνά πεζοπόροι περπατούν στο Κόραμπ χωρίς αυτή. Εξάλλου, κάθε Σεπτέμβριο οργανώνεται μια διεθνής εκδρομή για την ανάβαση στο Κόραμπ από την ορειβατική λέσχη PSD Korab των Σκοπίων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The King of the Mountains» (PDF). dmwcorg.tk. σελ. 24. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 2 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2018. 
  2. «Korab-Koritnik Nature Park». akzm.gov.al (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2018. 
  3. «Adventure tourism at the Natural Park of Korab and Jezina cave». ata.gov.al. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 25 Αυγούστου 2015. 
  4. «Korab - Koritnik Natural Park Management Plan». researchgate.net (στα Αγγλικά). σελ. 13. 
  5. 2007 Trip Report
  6. Mount Korab on SummitPost

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]