Ίφκε Φαν Μπέλκουμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ίφκε Φαν Μπέλκουμ
Η Ίφκε Φαν Μπέλκουμ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση22 Ιουλίου 1986 (1986-07-22) (37 ετών)
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο των Κάτω Χωρών
Ύψος185 cm Edit this on Wikidata
Βάρος78 kg Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςStedelijk Gymnasium Leiden
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΟλλανδή επαγγελματίας διεθνής υδατοσφαιρίστρια
Αξιώματα και βραβεύσεις
Βραβεύσειςιππότης του τάγματος Οράνζ-Νασάου (16  Σεπτεμβρίου 2020)[1]

Η Ίφκε Φαν Μπέλκουμ (γεννήθηκε στη 22 Ιουλίου 1986) είναι πρώην επαγγελματίας διεθνής υδατοσφαιρίστρια από την Ολλανδία.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ίφκε Φαν Μπέλκουμ ήταν διεθνής με την εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης γυναικών της Ολλανδίας από πολύ μικρή ηλικία. Το 2005 και όντας μόλις 19 ετών, η Ίφκε Φαν Μπέλκουμ συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου που διεξήχθη στο Μόντρεαλ. Το 2006 συμμετείχε τόσο στο Πανευρωπαικό Πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης γυναικών που διεξήχθη στο Βελιγράδι, όσο και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υδατοσφαίρισης FINA που διεξήχθη στην πόλη Κοζέντσα.

Το 2007, η Ίφκε Φαν Μπέλκουμ αποτέλεσε μέλος της εθνικής ομάδας της Ολλανδίας η οποία συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού στίβου που διεξήχθη στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Το 2008 ήρθε η μεγαλύτερη επιτυχία στη μέχρι στιγμής διεθνή καριέρα της Ίφκε Φαν Μπέλκουμ, καθώς κατέκτησε με την εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης γυναικών της χώρας το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 που διεξήχθησαν στο Πεκίνο έπειτα από ένα συγκλονιστικό τελικό με αντίπαλο την αντίστοιχη εθνική ομάδα των ΗΠΑ (9–8 σκορ).

Το 2008 αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα για λογαριασμό του Εθνικού Πειραιώς, στον οποίο παρέμεινε για δύο χρόνια κατακτώντας μάλιστα το ΛΕΝ Τρόφι το 2010. Το καλοκαίρι του 2010 μεταπήδησε στην έτερη ομάδα του Πειραιά, τον Ολυμπιακό. Στον Ολυμπιακό παρέμεινε για ένα χρόνο έχοντας καταφέρει να κατακτήσει το πρωτάθλημα Ελλάδος του 2011. Παρά την επιτυχημένη πορεία της στην ομάδα, τα οικονομικά προβλήματα του συλλόγου δεν του επέτρεψαν να διατηρήσει στις τάξεις τη διεθνή παίκτρια, με αποτέλεσμα μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2010–11 να αποτελέσει παρελθόν από τον ερυθρόλευκο σύλλογο.

Στην Ολλανδία, η Ίφκε έχει καθολική αναγνώριση. Μάλιστα το 2021, η βασιλική οικογένεια την τίμησε για την παρουσία της στον Παγκόσμιο αθλητισμό. Δώδεκα χρόνια νωρίτερα είχε αναδειχθεί κορυφαία παίκτρια της Ευρώπης (2009).

Η Ιφκε Βαν Μπέλκουμ κρέμασε το σκουφάκι της το 2020, αφού είχαν προηγηθεί 24 χρόνια καριέρας στην Λέιντεν.[2]

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]