Έρικ Ρέφιλσον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έρικ Ρεφίλσον
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση808
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταβασιλιάς
Οικογένεια
ΓονείςΡέφιλ Μπγιέρνσον
ΟικογένειαΔυναστεία του Μούνσε
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΜονάρχης της Σουηδίας

Ο Έρικ Ρεφίλσον ήταν γιος του Ρεφίλ Μπγιόρνσον και εγγονός του Μπιορν του Σιδηρόπλευρου ημιμυθικού βασιλιά της Σουηδίας από τον Οίκο του Μούνσο στις αρχές του 9ου αιώνα, διαδέχθηκε τον θείο του Ερρίκος Μπγέρνσον. Μια από τις Σκανδιναβικές πηγές τα "Σάγκας του Ερβαράρ" αναφέρουν :

"Ο Έρικ γιος του Ρεφίλ ήταν ο διάδοχος του θρόνου της Σουηδίας, ήταν μεγάλος πολεμιστής και πολύ ισχυρός βασιλιάς. Οι γιοι του Έρικ Μπιορνσον ήταν ο Άνουντ της Ουψάλα και ο Μπγερν πο Χέγεν, το βασίλειο της Σουηδίας χωρίστηκε ξανά ανάμεσα στα αδέλφια".[1]

Ο Έρικ ήταν επιτυχημένος και πολύ μεγάλος βασιλιάς, ο χρονικογράφος Ρίμπερτ τον συσχετίζει με την δεύτερη επίσκεψη του Αγίου Ανσγκάρ (801 - 865) στην πόλη της Μπίρκα, ο λαός της πόλης τον λάτρευε σαν θεό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Hervarar saga ok Heiðreks", Guðni Jónsson's and Bjarni Vilhjálmsson's edition at Norrøne Tekster og Kvad. English translation by N. Kershaw: "The Saga of Hervör and Heithrek" Archived December 27, 2006, at the Wayback Machine. in Stories and Ballads of the Far Past, translated from the Norse (Icelandic and Faroese). Cambridge University Press, 1921.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Έρικ Ρέφιλσον
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Ερρίκος Μπγέρνσον
Ήμι-μυθικός βασιλιάς της Σουηδίας

9ος αιώνας
Διάδοχος
Άνουντ της Ουψάλα και Μπγερν πο Χέγεν