Ερρίκος Μπγέρνσον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ερρίκος Μπγέρνσον
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Erik Björnsson (Σουηδικά)
Θάνατος9ος αιώνας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταβασιλιάς
Οικογένεια
ΤέκναΆνουντ της Ουψάλα
Μπγερν πο Χέγεν
ΓονείςΜπγερν ο Σιδηρόπλευρος
ΑδέλφιαΡέφιλ Μπγιέρνσον
ΟικογένειαΔυναστεία του Μούνσε

Ο Ερρίκος Μπγέρνσον ήταν ένας από τους γιους του Μπγερν του Σιδηρόπλευρου, ημιμυθικού βασιλιά της Σουηδίας από τον Οίκο του Μούνσο, που έζησε στις αρχές του 9ου αιώνα και ήταν γιος του Ράγκναρ Λόθμπροκ. Μια από τις Σκανδιναβικές πηγές τα Σάγκας του Χέρβαραρ αναφέρουν :

"Οι γιοι του Μπγερν του Σιδηρόπλευρου ήταν ο Ερρίκος και ο Ρεφίλ. Ο Ρεφίλ ήταν πολεμιστής πρίγκιπας και αντιβασιλιάς. Ο Ερρίκος διαδέχθηκε τον πατέρα του στον θρόνο της Σουηδίας, αλλά πέθανε πολύ γρήγορα και τον διαδέχθηκε ο ανιψιός του, που λεγόταν επίσης Ερρίκος, γιος του Ρέφιλ".[1]

Παιδιά του Ερρίκου Μπγέρνσον ήταν ο Άνουντ της Ουψάλα και ο Μπγερν πο Χέγεν, εντούτοις τον διαδέχθηκε ο ανιψιός του Έρικ Ρέφιλσον.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Hervarar saga ok Heiðreks", Guðni Jonsson's and Bjarni Vilhjalmsson's edition at Norrone Tekster og Kvad. English translation by N. Kershaw: "The Saga of Hervor and Heithrek" Archived December 27, 2006, at the Wayback Machine. in Stories and Ballads of the Far Past, translated from the Norse (Icelandic and Faroese). Cambridge University Press, 1921.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ερρίκος Μπγέρνσον
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Μπγερν ο Σιδηρόπλευρος
Ήμι-μυθικός βασιλιάς της Σουηδίας

9ος αιώνας
Διάδοχος
Έρικ Ρέφιλσον


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Erik Bjornsson της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).