Μπγερν πο Χέγεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπγερν πο Χέγεν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Björn på Håga (Σουηδικά)
Θάνατος9ος αιώνας
Birka
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναOlof (I) of Sweden
ΓονείςΕρρίκος Μπγέρνσον
ΑδέλφιαΆνουντ της Ουψάλα
ΟικογένειαΔυναστεία του Μούνσε
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαημιμυθικός βασιλιάς της Σουηδίας

Ο Μπγερν πο Χέγεν (σουηδ. Björn på Högen) ήταν σύμφωνα με τα Σάγκας του Χέρβαραρ ημιμυθικός βασιλιάς της Σουηδίας, γιος του Ερρίκου Μπγέρνσον και συμβασιλέας με τον αδελφό του Άνουντ της Ουψάλα.

"Οι γιοι του Μπγερν του Σιδηρόπλευρου ήταν ο Ερρίκος και ο Ρεφίλ. Ο Ρεφίλ ήταν πολεμικός πρίγκιπας και αντιβασιλιάς. Ο βασιλιάς Ερρίκος βασίλευσε μετά τον πατέρα του αλλά για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Στην συνέχεια ο Έρικ Ρέφιλσον, γιος του Ρεφίλ, διαδέχθηκε τον θείο του στον θρόνο και ήταν πολύ ισχυρός βασιλιάς και μεγάλος πολεμιστής. Οι γιοι του Ερρίκου Μπγέρνσον ήταν ο Άνουντ της Ουψάλα και ο Μπγερν πο Χέγεν και διαδέχθηκαν μαζί στον θρόνο τον ξάδελφο τους Ερρίκο. Ο βασιλιάς Μπγερν έκτισε ένα σπίτι το οποίο ονομάστηκε "Χειράμαξα", γι' αυτό ο ίδιος αποκλήθηκε Μπγερν της χειράμαξας. Ο ποιητής Μπραγκί μίλησε εκτεταμένα για αυτόν. Ο βασιλιάς Ονάντ είχε έναν γιο με το όνομα Ερρίκος που διαδέχθηκε στον θρόνο της Ουψάλα τον πατέρα του. Ο Μπγερν ήταν πολυμήχανος βασιλιάς, στις μέρες του ο Χάραλντ Χορφάγκρε έγινε βασιλιάς της Νορβηγίας και ένωσε όλο το βασίλειο της Νορβηγίας υπό την εξουσία του".[1]

Η πηγή αυτή χρονολογεί τον Μπγερν στις αρχές του 9ου αιώνα καθώς ο ανιψιός του Έρικ Άνουντσον ο οποίος τον διαδέχτηκε ήταν σύγχρονος με τον Χάραλντ Χορφάγκρε.[2] Το Βιβλίο του Αποικισμού αναφέρει έναν Σουηδό με το όνομα Πόρπρ Κνάππρ, ο οποίος ήταν αρχηγός των πρώτων εποίκων που εγκαταστάθηκαν στην Ισλανδία και του οποίου ο πατέρας ήταν ο Μπγερν πο Χέγεν.[3][4] Ο Μπγερν επιπλέον είχε στην αυλή του έναν ποιητή με το όνομα Μπραγκί ο πρεσβύτερος, ενώ ένας δεύτερος ποιητής αναφέρεται επίσης στην αυλή του με το όνομα Έρπρ Ιουτάντι.[5][6]

Ταυτοποίηση με τον βασιλιά Μπέρν της Μπίρκα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια επιβεβαίωση σχετικά με το όνομα του Μπγερν πο Χέγεν βρέθηκε στο έργο του Ρίμπερτ (πέθανε το 888), ο οποίος συσχετίζει τον Μπγερν με τον "βασιλιά Μπερν" που αναφέρεται από τους κατοίκους της Μπίρκα στο ταξίδι του Αγίου Άνσγκαρ στην πόλη (827).[7] Ο βασιλιάς αυτός με το όνομα Μπγερν ταυτίζεται με τον Μπγερν πο Χέγεν.[8] Πολλοί ιστορικοί αναφέρονται ονομαστικά στον συγκεκριμένο Μπερν ως "βασιλιά της Μπίρκα" αλλά δεν υπάρχει καμμιά ιστορική ένδειξη ότι αυτή αποτελούσε ξεχωριστό βασίλειο. Ο Ρίμπερτ αναφέρεται προφανώς στο ταξίδι του Άνσγκαρ στην πόλη της Μπίρκα, η οποία αποτελούσε τμήμα του βασιλείου του Μπγερν πο Χέγεν.[9] Την ίδια περίοδο στην οποία έγινε η επίσκεψη του Άνσγκαρ στη Μπίρκα αναφέρεται άλλος ένας Σουηδός βασιλιάς με το όνομα Άνουντ, ο οποίος ήταν εξόριστος και επέστρεψε με τη βοήθεια της Δανίας και ο βασιλιάς αυτός ταυτίζεται με τον Άνουντ της Ουψάλα, αδελφό του Μπγερν πο Χέγεν που αναφέρεται στα Σάγκας του Χέρβαραρ.[10][11]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Hervarar saga ok Heiðreks" Archived 2007-05-08 at the National and University Library of Iceland, Guðni Jónsson's and Bjarni Vilhjálmsson's edition at Norrøne Tekster og Kvad. English translation by N. Kershaw: "The Saga of Hervör and Heithrek" Archived 2006-12-27 at the Wayback Machine. in Stories and Ballads of the Far Past, translated from the Norse (Icelandic and Faroese). Cambridge University Press, 1921.
  2. Jónsson, Finnur (1890). "Om skjaldepoesien og de ældste skjalde", in Kock, Axel (Ed.). Arkiv för nordisk filologi, sjätte bandet. Ny följd: andra bandet. C.W.K. Gleerups förlag, Lund. p. 144.
  3. Jónsson, Finnur (1890). "Om skjaldepoesien og de ældste skjalde", in Kock, Axel (Ed.). Arkiv för nordisk filologi, sjätte bandet. Ny följd: andra bandet. C.W.K. Gleerups förlag, Lund. p. 144.
  4. The relevant page of Landnámabók Archived September 30, 2007, at the Wayback Machine. in the English translation at Northvegr.
  5. Skáldatal. Archived July 6, 2011, at the Wayback Machine.
  6. Jónsson, Finnur (1890). "Om skjaldepoesien og de ældste skjalde", in Kock, Axel (Ed.). Arkiv för nordisk filologi, sjätte bandet. Ny följd: andra bandet. C.W.K. Gleerups förlag, Lund. p. 143.
  7. Jónsson, Finnur (1890). "Om skjaldepoesien og de ældste skjalde", in Kock, Axel (Ed.). Arkiv för nordisk filologi, sjätte bandet. Ny följd: andra bandet. C.W.K. Gleerups förlag, Lund. p. 144
  8. Chisholm, Hugh, ed. (1911). "Sweden". Encyclopædia Britannica. 26 (11th ed.). Cambridge University Press. p. 197.
  9. Jónsson, Finnur. (1890). "Om skjaldepoesien og de ældste skjalde", in Kock, Axel (Ed.). Arkiv för nordisk filologi, sjätte bandet. Ny följd: andra bandet. C.W.K. Gleerups förlag, Lund. pp. 144-145.
  10. http://runeberg.org/nfba/0658.html
  11. https://sourcebooks.fordham.edu/halsall/basis/anskar.asp

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Chisholm, Hugh, ed. (1911). "Sweden". Encyclopædia Britannica. 26 (11th ed.). Cambridge University Press. p. 197.
  • "Hervarar saga ok Heiðreks"
  • Jónsson, Finnur (1890). "Om skjaldepoesien og de ældste skjalde

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μπγερν πο Χέγεν
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Έρικ Ρέφιλσον
Ήμι-μυθικός βασιλιάς της Σουηδίας

Μαζί με τον αδελφό του Άνουντ της Ουψάλα

9ος αιώνας
Διάδοχος
Έρικ Άνουντσον